Delo (Slovenia)

Premier zadovoljen s partnerji

Politični boj Pozivi predsednik­a republike preslišani, opozicija vse ostrejša do koalicije

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Ljubljana – Odnos med koalicijo in opozicijo je dosegel novo vrelišče. Medtem ko predsednik vlade Janez Janša na twitterju sporoča, da so ne glede na programsko različnost stranke njegove koalicije našle skupni imenovalec dela v dobro Slovenije v času krize, so v opoziciji prepričani o nasprotnem. »Državotvor­na drža Desusa in SMC je rešila in rešuje veliko življenj,« je levosredin­ski koalicijsk­i partnerici pohvalil premier.

Ostrina kritik v opoziciji se stopnjuje; vlada naj bi imela po njihovem mnenju en sam cilj, to je pridobitev popolnega nadzora nad družbo, v brutalnem uresničeva­nju svoje politične agende pa zato obdobja med prvim in drugim valom epidemije ni izkoristil­a za primerno pripravo zdravstven­ega sistema na jesen. Trdi sicer, da so njena prioriteta življenja, kaj so dejanske prioritete, pa naj bi vlada po mnenju opozicije kazala s kadrovskim cunamijem v državnih usta

novah in gospodarsk­ih družbah, zaradi česar štiri stranke opozicije zahtevajo izredno sejo državnega zbora o nameri poseganja v regulatorn­e agencije, tektonski spremembi načina upravljanj­a državnega premoženja, načrtih o podrejanju medijev ... Epidemijo, ocenjujejo v opoziciji, pa naj bi izrabljala le kot dimno zaveso, za katero poteka preoblikov­anje, spreminjan­je naše države, za njeno »orbanizaci­jo« ter utrjevanje strankarsk­e moči SDS.

Pozivi predsednik­a republike Boruta Pahorja ob razglasitv­i epidemije, da je treba v krizi strniti vrste ter da je zdaj čas za strpnost in potrpežlji­vost – še posebno za politiko, ki naj si prizadeva za spoštovanj­e in sodelovanj­e – pa, kot kaže, ostajajo preslišani.

Ljubljana – Kritike, da bi se morala vlada predvsem ukvarjati s pripravo na drugi val epidemije in blažitvijo njenih posledic, se vrstijo. Predsednik države Borut Pahor, ki je po padcu vlade Marjana Šarca mandat za sestavo nove vlade dal Janezu Janši, je sicer te dni pozval k enotnosti in strpnosti v politiki. Glede vprašanja, ali bi se vlada po njegovem mnenju res morala manj ukvarjati z uresničeva­njem svoje politične agende ter svoje moči usmeriti predvsem v boj proti covidu-19, pa se Pahor ne želi opredeliti.

Pahorjevo opredelite­v do aktualnega dogajanja pogrešajo tudi drugi. Darko Štrajn, predsednik društva Alternativ­na akademija, je tako na predsednik­a države naslovil javno zahtevo, naj se vsaj enkrat konkretno izreče o podivjanem delovanju vlade Janeza Janše. »Ob delovanju te vlade in njenem apriornem zavračanju dialoga z vsemi, ki se ne morejo strinjati z njenimi ekstremnim­i stališči in surovimi ravnanji, so abstraktni pozivi k strpnosti in sodelovanj­u tragično groteskni,« je ocenil.

Komentarja premiera Janeza Janše na omenjene očitke nismo dobili, saj se na prošnjo Dela ni odzval, je pa v svojem slogu s čivkom odgovoril na poziv opozicije, naj vlada takoj preneha izvajati politično agendo, ki ni namenjena omejevanju epidemije, pač pa predvsem povečuje napetosti in nezaupanje v družbi. »Gre za zanimivo razmišljan­je SD, LMŠ in Levice, ki ravno v času virusa snujejo rušenje vlade in na vse pretege iščejo odvrženo puško Marjana Šarca po koruznih poljih,« je čivknil premier.

Morebitni mandatar ne varčuje s kritikami

Medtem ko predsednik države in vlade molčita, pa je morebitni tehnični premier nastajajoč­e Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan pričakovan­o oster. »V času epidemije je absolutno nespodobno, da se vlada ukvarja s tektonskim spreminjan­jem države, namesto da bi vse svoje napore usmerjala v reševanje sedanje kritične situacije. Ta pa je kritična zato, ker vlada v sedmih mesecih ni naredila praktično nič, da bi se pripravila na ta drugi val, ker se je ukvarjala s povsem drugo agendo. Dobesedno nam grozi Bergamo. Za vlado so bile prioritetn­e druge teme, kot je zamenjava vodstva RTV Slovenija, medijska zakonodaja, regulatorn­e agencije, demografsk­i sklad in podobno. Če bi bilo torej res, da je za to vlado prioriteta človek, kot je v nedeljskem nagovoru izjavil Janez Janša, bi to pokazali tudi s svojimi dejanji. Pa niso. Ta vlada humanitarn­o katastrofo izkorišča kot dimno zaveso za uresničeva­nje svojih političnih interesov,« pravi Damijan. Na očitke, da s takšnim stališčem aktualno vlado postavlja v položaj nekakšne začasne, tehnične vlade, pa odgovarja, da to ne drži. »Drži pa, da ta vlada počne vse drugo, namesto da bi zadnje mesece izkoristil­a za to, da bi na primer usposobila dodatno medicinsko osebje in poskrbela za nove postelje po zgledu Nemcev, ki so zagotovili 8500 novih,« je prepričan. Štiri opozicijsk­e stranke so včeraj zahtevale sklic izredne seje državnega zbora, na kateri želijo predvsem opozoriti na »brutalno kadrovanje vlade« v času, ko bi se ta morala ukvarjati predvsem z reševanjem zdravstven­e krize.

 ??  ?? Janez Janša je na twiterju sporočil, da opozicija v koruzi išče puško, ki jo je tja odvrgel Marjan Šarec.
Janez Janša je na twiterju sporočil, da opozicija v koruzi išče puško, ki jo je tja odvrgel Marjan Šarec.
 ?? Foto Blaž Samec ?? Opozicija zahteva sklic izredne seje državnega zbora, na kateri želi predvsem opozoriti, da se vlada v času, ko bi morala vse svoje moči usmeriti v reševanje zdravstven­e krize, loteva »brutalnega kadrovanja«.
Foto Blaž Samec Opozicija zahteva sklic izredne seje državnega zbora, na kateri želi predvsem opozoriti, da se vlada v času, ko bi morala vse svoje moči usmeriti v reševanje zdravstven­e krize, loteva »brutalnega kadrovanja«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia