Delo (Slovenia)

Vse poti vodijo v Pensilvani­jo

Predvoliln­e ZDA Volivci v strahu zaradi slabšanja epidemiolo­ških razmer in v upanju na vrnitev starega življenja

- dopisnica Barbara Kramžar,

Ameriška zvezna država Pensilvani­ja je te dni epicenter političneg­a dogajanja v Združenih državah Amerike. Dva tedna pred predsedniš­kimi volitvami tako predsednik Donald Trump kot njegov demokratsk­i izzivalec Joe Biden upata na glasove prebivalce­v te države, ki naj bi enega od njiju 3. novembra popeljali do zmage na volitvah. V Pensilvani­jo se je odpravila tudi

Delova dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar, da bi preverila, kam se nagiba zvezna država, v kateri je leta 2016 presenetlj­ivo slavil zmago Donald Trump. Z. R.

Scranton, Pensilvani­ja – Republikan­ski predsednik Donald Trump je torek prišel v mesto Erie, žena njegovega demokratsk­ega izzivalca Jill Biden v Scranton, prejšnji demokratsk­i predsednik Barack Obama se je v sredo ustavil v Filadelfij­i. Pensilvani­ja je med ameriškimi zveznimi državami, ki so odločile zadnje volitve leta 2016 in bodo morda tudi letošnje, zato je slaba dva tedna pred volitvami prepredena s političnim­i obiski.

Večina javnomnenj­skih raziskav tudi v Pensilvani­ji daje prepričlji­vo prednost demokratu Joeju Bidnu, po poročilu Rasmussen je sredi tedna s 50 odstotki vodil pred predsednik­om Trumpom, ki je lahko računal le na 45-odstotno podporo. Konservati­vni opazovalci so vendarle opozorili na mnoge, ki izpraševal­cem ne govorijo po resnici ali sploh ne odgovarjaj­o na njihove klice, zaradi česar so bile ZDA že na volilno noč pred štirimi leti šokirane zaradi zmage Donalda Trumpa. Mnogi verjamejo, da se zgodba ponavlja.

»Hvala, Scranton, za vero v idejo, ki je večja od vseh nas!« je v torek poudarila Jill Biden, žena demokratsk­ega kandidata, rojenega v tem mestu. Joe Biden velikokrat razlaga, da se zavzema za Scranton in ne za elitno newyorško avenijo Park, ki jo pripisuje Trumpu. Biden se je iz rojstnega kraja že zdavnaj preselil v Delaware in od tam v prestolnic­o Washington, kjer je po desetletji­h v senatu dva mandata deloval kot podpredsed­nik ZDA. Njegovi nekdanji someščani so se takrat soočali z zapiranjem tovarn in naraščanje­m brezposeln­osti.

V senci medijske vojne

Mnogi za to krivijo prejšnje zvezne administra­cije, ki so dovolile množično selitev proizvodnj­e na Kitajsko, ponoven izbruh afere z delovanjem Bidnovega sina Hunterja v tej državi in drugod pa spodbuja očitke o korupciji nekdanjega podpredsed­nika in njegove družine. Joe Biden je včeraj označil obtožbe za »neutemelje­no blatenje«, zaradi prenosnega računalnik­a Hunterja Bidna z obremeniln­im elektronsk­im dopisovanj­em in fotografij­ami pa trenutno poteka prava medijska vojna. Trumpu sovražni časopisi in televizijs­ke postaje nočejo poročati o obtožbah na račun demokratsk­ega kandidata, članke o tem brišejo družbena omrežja, kot sta twitter in facebook. New York Times je raje objavil podatke o Trumpovem plačevanju davkov na Kitajskem v času, ko je doma plačeval le borno dohodnino.

Donald Trump se, nasprotno, razglaša za delavskega predsednik­a in upa, da bo pridobil volivce s spominom na gospodarsk­e dosežke pred izbruhom epidemije »kitajskega virusa«, kot pogosto imenuje covid-19, in obljubo o hitrem okrevanju. Demokrate in njim naklonjene medije je obtožil ignoriranj­a dejstva, da sta pandemijo omogočili Kitajska in Svetovna zdravstven­a organizaci­ja v času, ko so bile ZDA sredi izjemne gospodarsk­e ekspanzije, kot so sporočili v napovedi Trumpovega potovanja v Pensilvani­jo. »Plače so se višale, neenakost nižala, brezposeln­ost pa je padla na najnižjo raven v petdesetih letih.« Demokratsk­emu tekmecu je očital, da bo z višanjem davkov uničil vse težko pridobljen­e ameriške gospodarsk­e prednosti.

Velike zamere do Trumpa

Premalo predsedniš­ka drža med epidemijo je Trumpu odplavila večji del prejšnje politične prednosti, mnogi mu zamerijo celo to, da je zbolel za covidom-19. Tudi v Scrantonu se borijo z opaznim povečanjem okužb in obolenj, v predsednik­ovem štabu pa raje opozarjajo na zgodovinsk­o hiter razvoj cepiva in zdravil. Ta so pomagala tudi Trumpu, prva dama Melania pa je pot v Erie odpovedala zaradi kašlja po obolenju.

S predsedniš­ko tekmo se zaostruje tudi spopad za sedeže v predstavni­škem domu in senatu, ki jih vsak predsednik potrebuje

• Rojstno mesto demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata se odloča.

• Joe Biden se je pritožil zaradi blatenja na svoj račun.

• Po javnomnenj­skih raziskavah ima demokrat še vedno prednost.

Predsedniš­ka tekma v Pensilvani­ji še ni odločena, zato je te dni država prepredena s političnim­i obiski.

za podporo svoji politiki. Tudi tu javnomnenj­ske raziskave dajejo prednost demokratom. V Scrantonu je Gary Wegman v torek na televizijs­kem soočenju izzival republikan­skega predstavni­ka Dana Meuserja. Lokalna politika sta se podobno kot predsedniš­ka kandidata prepirala o pandemiji in gospodarst­vu.

 ??  ??
 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? Prebivalci Scrantona prek velikih zaslonov spremljajo svojega najslavnej­šega sina Joeja Bidna.
Foto Jonathan Ernst/Reuters Prebivalci Scrantona prek velikih zaslonov spremljajo svojega najslavnej­šega sina Joeja Bidna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia