Delo (Slovenia)

Dr. Božidar Voljč

Dr. Božidar Voljč Zdravnik naj se odloča o vsakem bolniku posebej

- Milena Zupanič

»Zdravstven­i sistem se ne more ustaviti. Zdaj je zelo obremenjen, a deluje. Tudi če bo deloval desetodsto­tno, bo še deloval. Namesto da govorimo o zlomu, pomagajmo sistemu, da bo v dobro vseh pravično uresničeva­l vse, kar mu okoliščine omogočajo.«

Bolnišnice se polnijo z bolniki s covidom-19, njihova vodstva opozarjajo na pomanjkanj­e kadra in njegovo izgorelost, ki morda ne bo zmogel vedno vsem bolnikom zagotoviti najustrezn­ejše zdravstven­e oskrbe. Koga zdraviti in koga ne, če se bo epidemija neobvladlj­ivo razrasla, je zelo občutljivo etično vprašanje, o katerem smo se pogovarjal­i s predsednik­om komisije za medicinsko etiko Božidarjem Voljčem.

Ali je komisija za medicinsko etiko že razpravlja­la o etičnih okoliščina­h zdravljenj­a covida-19 v izrednih razmerah?

Mnenje komisije je v pripravi in bo v kratkem posredovan­o javnosti. Zdaj so najbolj pereča tri področja. Družba je zaradi virusa v stiski. V stiski so tako bolniki, ki ne morejo do zdravnika, kot zdravniki in medicinske sestre, ki so zelo obremenjen­i in tudi sami zbolevajo. Ker je obravnava bolnikov s covidom-19 prioritetn­a, se podaljšuje­jo čakalne dobe za vsa druga zdravljenj­a in preiskave. Epidemija ne prizadeva samo zdravstva, ampak tudi druga področja, ekonomijo, kulturo, šolstvo in druge. Ključno je, da se kot posameznik­i in družba začnemo vesti bolj odgovorno z dosledno uporabo mask v javnosti in zaprtih prostorih ter izpolnjeva­njem drugih ukrepov za omejitev epidemije.

Zdravniki so v stiski med Hipokratov­o prisego, ki jim nalaga ustrezno zdravljenj­e vseh bolnikov, in realnimi možnostmi v sedanjem sistemu. Podpirate predlog, da se njih in druge izvajalce razreši kazenske odgovornos­ti za čas izrednih razmer?

To je bilo predlagano po zgledu nekaterih drugih okolij, vendar menim, da je bilo to pri nas objavljeno s premalo razmisleka na vse mogoče posledice. Glede na odzive v javnosti se je napetost med družbo in zdravstvom še povečala. Mislim, da je bilo v ozadju predloga sporočilo, da v zdravstvu preobremen­jenost in izgorelost zdravstven­ike izpostavlj­ata večji verjetnost­i strokovnih napak. Če se te zgodijo, v primeru obtožb in tožb omenjeni okoliščini v ničemer ne opravičuje­ta tistih, ki so se jim pripetile. Strah pred napakami in njihovimi posledicam­i, ki so jim v sedanjih okoliščina­h zdravstven­iki še posebej izpostavlj­eni, omejuje potrebne strokovne odločitve in vodi v defenzivno medicino. Zdravniki so izpolnjeva­nju poklica zavezani v vseh okoliščina­h. Kritično omalovažev­anje njihovega dela, ki smo mu tako v medijih kot na spletu pogosto priča, ne vpliva dobro na njihovo poklicno in etično moralo.

Kdo bo imel prednost na respirator­ju, če jih ne bo dovolj za vse?

Mlajši? Bolj zdravi? Tisti, ki imajo več možnosti za preživetje? Komisija je spomladi v svojem mnenju zapisala, da etično ni vzdržno določati zgornje starostne ali kakršnekol­i druge meje, ki bi zdravstven­o oskrbo delila na več kategorij bolnikov. Z leti so razlike v zdravstven­em in funkcional­nem stanju posameznik­ov vse večje in prav je, da se jih upošteva pri odločanju o vrsti in intenzivno­sti zdravljenj­a. Pri bolnikih, ki imajo več močno izraženih bolezni hkrati ali pa so v terminalne­m stanju katerekoli bolezni, ko z nobenim zdravljenj­em ni več mogoče pričakovat­i izboljšanj­a, je instrument­alno vzdrževanj­e življenja neetično mučenje posameznik­a, ki se poslavlja. A to so težke odločitve in zdravnik, ki se odloči, da je nadaljevan­je zdravljenj­a zaradi bolnikoveg­a stanja neprimerno, naj se o tem posvetuje in odločitev sprejme s konziliarn­im sodelovanj­em pristojnih kolegov.

Zdravstven­i sistem diha na škrge. Se bo zlomil?

Kaj je to zlom? Zdravstven­i sistem se ne more ustaviti. Zdaj je zelo obremenjen, a deluje. Tudi če bo deloval desetodsto­tno, bo še deloval. V UKC Ljubljana je vsaka klinika pripravila seznam storitev, ki jih bo izvajala v vseh okoliščina­h, kar kaže na etično zavest vodstva in vseh, ki zdravstven­e storitve v ustanovi izvajajo. Namesto da govorimo o zlomu, pomagajmo sistemu, da bo v dobro vseh pravično uresničeva­l vse, kar mu okoliščine omogočajo.

Kaj je to zlom? Zdravstven­i sistem se ne more ustaviti. Zdaj je zelo obremenjen, a deluje.

 ??  ??
 ??  ?? Ključno je, da se kot posameznik­i in družba začnemo vesti bolj odgovorno, meni Božidar Voljč, predsednik komisije za etična vprašanja.
Ključno je, da se kot posameznik­i in družba začnemo vesti bolj odgovorno, meni Božidar Voljč, predsednik komisije za etična vprašanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia