Delo (Slovenia)

Težnje po ukinitvi NPU?

-

V času vlade Janeza Janše so Nacionalni preiskoval­ni urad (NPU) vodili kar štirje direktorji, pri vseh menjavah pa se je omenjalo tudi pritiske vodilnih na elitno enoto slovenske policije. Najprej so razrešili Darka Muženiča, tega je zamenjal Igor Lambergar. Ta se je od položaja poslovil po tem, ko je ob hišnih preiskavah pri ministru za gospodarst­vo Zdravku Počivalšku stopil v bran kriminalis­tov. Ker pa pritiskov menda ni več zdržal, je svojo razrešitev predlagal njegov naslednik Uroš Lepoša. Na vrhu NPU ga je zamenjala Petra Grah Lazar, a obstaja možnost, da bi se na to mesto spet vrnil Muženič, ki je na upravnem sodišču dobil tožbo, da je bila njegova razrešitev nezakonita.

Ni torej presenetlj­ivo, da po serijah menjav notranji minister Aleš Hojs zdaj tudi že javno napoveduje reorganiza­cijo NPU, saj po njegovih navedbah ta v »nekajletni zgodovini pod različnimi direktorji ni bil prav uspešen«. Spremembe zakona načrtujejo do konca leta. Prav tako pa naj bi, kot je napovedal, to organizaci­jsko enoto bolj ustrezno umestili v samo delovanje policije.

Opozicija sicer navaja, da je vladna koalicija »politično kadrovanje« začela že 13. marca, ko so med drugim z mesta generalne direktoric­e policije razrešili Tatjano Bobnar, ki jo je sicer imenovala vlada Marjana Šarca po razrešitvi Simona Veličkega.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia