Delo (Slovenia)

Z epidemijo tudi dodatek za nevarnost za javni sektor

Uslužbenci Za delo v rizičnih razmerah dodatek do 65 odstotkov urne postavke osnovne plače – V prvem valu iz proračuna 192,8 milijona evrov

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Z razglasitv­ijo epidemije je izpolnjen eden od pogojev za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga opredeljuj­e kolektivna pogodba za javni sektor (KPJS). Ta lahko znaša do 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, kar pa si vlada in sindikati različno razlagajo. Za prvi val epidemije, od marca do konca maja, so iz državnega proračuna namenili 192,8 milijona evrov za dva krizna dodatka več kot 98.000 javnim uslužbence­m, trenutno pa ni pravne podlage, da bi – razen delno v zdravstvu in socialnem varstvu – sredstva za dodatek zagotavlja­l neposredno proračun.

Proračunsk­i porabniki so v teh dneh prejeli dopis ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, da je od 19. oktobra do 17. novembra z razglasitv­ijo epidemije spet izpolnjen pogoj za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah po KPJS. Obvešča jih, da po interpreta­ciji komisije za razlago KPJS javnemu uslužbencu ta pripada, če je izpolnjen tudi drugi pogoj, in sicer če delo opravlja v nevarnih pogojih, a le za ure, ko ga opravlja v nevarnih pogojih. Za nevarne pa veljajo pogoji, ko je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali življenje uslužbenca zaradi izpostavlj­enosti možni okužbi. Delodajalc­i so dolžni določiti dela in naloge, ki se opravljajo v nevarnih pogojih dela, ter čas zanje. Pri sprejetju tega splošnega akta naj bi pridobili mnenje sindikatov.

Do dodatka po KPJS za delo v nevarnih pogojih niso upravičeni niti uslužbenci, ki delajo od doma, niti funkcionar­ji. Med prvo epidemijo je vlada z zakonom o interventn­ih ukrepih za omejitev epidemije covida-19 in njenih posledic, bolj znanem kot prvi paket ukrepov za blažitev posledic epidemije (PKP#1), uvedla za javni sektor še en dodatek, za nevarnost in posebne obremenitv­e, ki pa so ga lahko dobili vsi, tudi tisti, ki so delali od doma, direktorji in funkcionar­ji. Seštevek obeh dodatkov, ki ju je, prav tako po določilih PKP#1, v celoti kril državni proračun, ni smel presegati sto odstotkov plače. Za dodatek

PKP#1 so posredni in neposredni proračunsk­i porabniki podali za 42,3 milijona evrov bruto bruto zahtevkov, skupni znesek za dodatke po KPJS pa je presegel 150 milijonov evrov bruto bruto. Končni podatki o višini proračunsk­ih sredstev in številu prejemniko­v naj bi bili znani konec oktobra oziroma na začetku novembra, ko naj bi ministrstv­o za javno upravo sindikatom predstavil­o podrobno analizo njihovega izplačevan­ja. Sindikati, ki se ne strinjajo s komisijo za razlago KPJS in določanjem dodatnih pogojev za 65-odstotni dodatek, so jo zahtevali, ker so po njihovem mnenju zaradi nedodelani­h meril in arbitrarno­sti nastajale anomalije in neenakopra­vne obravnave, ko so bili ljudje na primerljiv­ih delovnih mestih zelo različno nagrajeni.

V petem paketu ukrepov (PKP#5), ki ga je državni zbor potrdil prejšnji teden, je določeno, da so zaposleni v zdravstvu in socialnova­rstvenih zavodih, ki imajo stik z okuženimi, tudi pred razglasitv­ijo epidemije upravičeni do 30-odstotnega dodatka, ki ga krije proračun. Najbrž bo vlada v naslednjem protikrizn­em svežnju (PKP#6) določila, koliko dodatkov je pripravlje­na kriti iz proračuna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia