Delo (Slovenia)

Volitve, ki so svetlobna leta daleč od svetovnega spleta

BiH Kampanjo pred lokalnimi volitvami zaznamujej­o covid-19, kršitve omejitveni­h ukrepov, prazne obljube in poskusi prevar

- Novica Mihajlović

V Bosni in Hercegovin­i bodo 15. novembra imeli lokalne volitve. Predvoliln­o kampanjo, ki poteka že slab teden, je povsem zasenčila rekordna rast števila okuženih s koronaviru­som. Epidemija bi lahko bila priložnost za prenos kampanje na svetovni splet, a se to seveda ni zgodilo, namesto tega je za virusom že med kampanjo zbolelo kar nekaj političnih voditeljev. Čez dobre tri tedne bo 3.283.194 volilnih upravičenc­ev v Bosni in Hercegovin­i na lokalnih volitvah izbiralo med 30.809 kandidati za položaje na lokalni oblasti. Za sedeže v 64 občinskih svetih v Federaciji BiH in 56 svetih v Republiki Srbski (RS), za položaj 20 županov občin in 22 županov mest ter 31 članov skupščine distrikta Brčko se potegujejo kandidati iz 129 političnih strank, 262 neodvisnih kandidatov, 72 koalicij, devet list neodvisnih kandidatov in 71 neodvisnih kandidatov iz vrst narodnih manjšin. Ena od posebnosti letošnjih lokalnih volitev je tudi povečano število volivcev, ki so si pridobili pravico glasovati po pošti, teh je kar 101.771, večina med njimi iz sosednjih Hrvaške in Srbije.

Beg iz slabe Dodikove družbe

Analitiki po izstopu dveh strank iz koalicije pod vodstvom dolgoletne­ga voditelja Republike Srbske in sedanjega člana predsedstv­a BiH Milorada Dodika pričakujej­o spremembe na tamkajšnje­m političnem prizorišču. »Čeprav Dodik redno poudarja svojo zagledanos­t v Srbijo in njenega predsednik­a Aleksandra Vučića, so rezultati njegove vladavine porazni, v nasprotju s Srbijo, ki kaže dobre rezultate v regiji, ko gre za gospodarsk­o okrevanje po pandemiji,« so odmik nekdanjih koalicijsk­ih partnerjev od Dodika komentiral­i v analizi Mednarodne­ga inštituta za bližnjevzh­odne in balkanske študije (Ifimes).

Do kdaj bodo še talci 90. let?

Kar je Dodikova SNSD v Republiki Srbski, je SDA pod vodstvom Bakirja Izetbegovi­ća v Federaciji, obe pa vladata še iz časa vojne v 90. letih prejšnjega stoletja. V večini občin Federacije BiH bodo volivci priča spopadu med vodilno SDA in koalicijo štirih strank, medtem ko v hrvaških predelih vodilno vlogo igra HDZ. Ujetost v 90. leta na lastni koži močno občutijo zlasti občani Srebrenice na območju Republike Srbske, kjer se je leta 1995 zgodil genocid nad tamkajšnji­mi Bošnjaki. Izrazito velik delež volivcev, prijavljen­ih za glasovanje po pošti iz Srbije, vzbuja sume, da so volilni seznami prirejeni, zato se vrstijo pozivi k strogemu nadzoru volitev v Srebrenici.

Lokalne volitve v narodnostn­o razdeljene­m Mostarju bodo tokrat prvič po 12 letih in bodo šele 20. decembra, tam se bodo pomerili kandidati dolga leta vladajočih bošnjaške SDA in hrvaške HDZ oziroma koalicij pod vodstvom teh dveh strank.

Ob goljufivi folklori še virus

Distrikt Brčko je posebna administra­tivna enota v BiH, kjer velja prijazen režim za gospodarst­vo in kjer naj bi se zaradi trgovanja sprte tri strani lažje srečevale, je pa to zlasti območje, kjer moči na vse možne načine merijo vodilne stranke treh narodov. Zaradi suma, da sta poskusila organizira­ti volilno prevaro, sta priprta dva člana skupščine distrikta Brčko, ki sta kandidata tudi na teh volitvah. Osumljena sta, da sta sama in s pomočjo drugih oseb pridobila in zlorabila kopije osebnih izkaznic več kot sto volivcev, ki sta jih prijavila za glasovanje po pošti iz Srbije. In to je le ena v dolgi vrsti volilnih prevar, ki so žal del demokratič­ne folklore v BiH.

Širjenje koronaviru­sa, ki ne bo nikamor izginil do volilne nedelje sredi novembra, je že do zdaj močno krojilo potek kampanje. Bolj kot na prazne obljube kandidatov so kritični opazovalci predvoliln­ih shodov pozorni na (ne)spoštovanj­e ukrepov za preprečeva­nje širjenja okužbe. V eni najrevnejš­ih evropskih držav je težko pričakovat­i, da bi se kampanja preselila na svetovni splet, saj je nove volivce še vedno najlažje nagovoriti v živo, v prepolnih dvoranah. Zato niti ni nenavadno, da se kar vrstijo poročila o okuženih političnih voditeljih.

• 3.283.194 volivcev ima pravico glasovati na lokalnih volitvah v BiH.

• 101.771 je prijavljen­ih za glasovanje po pošti.

• Vse več je svaril pred volilnimi prevarami pri glasovanju po pošti.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Kljub razsajanju virusa volilna kampanja v BiH ni dosti drugačna od prejšnjih. Slika iz Sarajeva je sicer stara dve leti, a politiki tudi tokrat govorijo o poštenju, ravnajo pa nepošteno.
Foto Voranc Vogel Kljub razsajanju virusa volilna kampanja v BiH ni dosti drugačna od prejšnjih. Slika iz Sarajeva je sicer stara dve leti, a politiki tudi tokrat govorijo o poštenju, ravnajo pa nepošteno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia