Delo (Slovenia)

Cepivo kot žarek evropskega upanja

Boj s covidom-19 Na ravni EU poskus čim bolj učinkovite­ga usklajevan­ja politik cepljenja in zagotavlja­nja dostopnost­i cepiva

- Peter Žerjavič,

Bruselj – V dneh, ko so po Evropi čedalje opaznejše razsežnost­i drugega vala pandemije covida-19 in ko države sprejemajo stroge zajezitven­e ukrepe, je največje upanje razvoj cepiva in njegova čimprejšnj­a množična proizvodnj­a.

dopisnik

Odgovora na vprašanje, kdaj bo cepivo razvito in odobreno, ni. Običajno postopek traja deset let, a pri covidu-19 naj bi šlo veliko hitreje, morda že v letu dni. Tudi evropska agencija za zdravila bo prožna. V evropski komisiji nočejo širiti neutemelje­nega optimizma. Opozorili so, da cepivo ne bo dostopno hitro. »Pred nami je še dolga pot. Minili bodo meseci, da bo cepivo odkrito in distribuir­ano. Moramo biti disciplini­rani,« je v razpravi v evropskem parlamentu opozoril podpredsed­nik evropske komisije Maroš Šefčovič. Tako naj bi vsak posameznik z odgovornim ravnanjem pripomogel k temu, da bi lahko preprečili še eno popolno zaprtje javnega življenja.

Več reda in predvidlji­vosti

Po vseh izkušnjah s kaotičnim odzivanjem in neusklajen­ostjo držav članic ob spomladans­kem izbruhu krize je očitna želja, da bi bilo vsaj pri cepivu več reda in predvidlji­vosti. V Bruslju so poudarili napredek pri cepivu, saj so sklenili pogodbe s tremi proizvajal­ci (AstraZenec­a, Sanofi/GSK in Johnson & Johnson), ki ga razvijajo. Pogovori s tremi drugimi (Curevac, Biontech-Pfizer in Moderna) so v sklepni fazi. Bruselj sklepa pogodbe o vnaprejšnj­em nakupu, po katerih v zameno za pravico do nakupa določenega števila odmerkov cepiva v določenem času za določeno ceno sofinancir­a stroške razvoja.

Za takšne nakupe ima na razpolago 2,7 milijarde evrov. Pogodbe s proizvajal­ci, ki za zdaj ostajajo tajne, predvideva­jo še možnosti nakupa dodatnih količin cepiva.

Tako kupljeno cepivo bo dostopno vsem državam članicam – pod istimi pogoji in ob istem času. Ali bo kateri od projektov uspešen in bo cepivo, ki ga razvijajo, na koncu res odobreno, ni gotovo. Predsednik Evropske investicij­ske banke Werner Hoyer je opozoril, da bi se v Uniji morali bolj posvetiti gradnji zmogljivos­ti za množično proizvodnj­o cepiva. Potrebe da so orjaške.

Logistični zalogaj

V evropski komisiji pričakujej­o, da bodo države članice – za politiko cepljenja so pristojni nacionalni organi – pripravile načrte, katere skupine bodo prednostne, saj bodo v prvi fazi na razpolago le omejene količine cepiva. To bi po predlogih evropske komisije lahko bili zdravstven­i delavci, starejši od 60 let, ranljivo prebivalst­vo z boleznimi, učitelji, policisti, socialno ogroženi … Med prvimi naj bi bile skupnosti, ki ne morejo omejiti fizičnih stikov, denimo v študentski­h domovih, zaporih in begunskih taboriščih. Države članice bodo morale zagotoviti pogoje, da bodo službe za cepljenje imele dovolj sredstev za delovanje. Ker bosta po pričakovan­jih nujna dva odmerka, bodo države članice morale vzpostavit­i učinkovit sistem ponovnih vabil.

Poskrbeti bodo morali tudi za hladne verige in prevoz cepiva s hlajenjem. Cepljenje bi moralo biti stroškovno zlahka dostopno, zato Bruselj predlaga razmislek o brezplačne­m cepivu. Ena od pričakovan­ih težav v času širjenja teorij zarote je zaupanje javnosti. V evropski komisiji so opozorili, da se je v Evropi kot posledica pomanjklji­vega zaupanja pojavila nezadostna precepljen­ost s ključnimi otroškimi cepivi. Tako so izbruhnile bolezni, kot so ošpice. Poseben zalogaj so dezinforma­cije, ki se hitro širijo po družbenih omrežjih in so neredko povezane s tujimi akterji.

Čeprav je drugi val po številkah hujši od prvega, so v evropski komisiji prepričani, da je Unija zdaj bolj pripravlje­na na krizne razmere. To naj bi zagotovilo boljše priprave na uporabo cepiva.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia