Delo (Slovenia)

EU potrebuje Turčijo, Turčija potrebuje EU

Odnosi Nujna je vzpostavit­ev novega strateškeg­a partnerstv­a, a žal gre vse v smeri obojestran­skega odtujevanj­a

- Boštjan Videmšek

Odnosi med Evropsko unijo in Turčijo so najslabši v zadnjih letih – najslabši do trenutka, ko je Ankara leta 2005 začela pristopna pogajanja z Brusljem (kandidatka je od leta 1999), to vnaprej napisano zgodbo s predvidlji­vo nesrečnim koncem. Za odnose v regiji, varnost, vprašanje beguncev in migracij, energetsko politiko ter gospodarst­vo je to zelo slaba novica. A zdi se, da tudi v sobanah, resničnih in virtualnih, kjer potekajo pogovori in pogajanja med EU in Turčijo, če si malce izposodimo Janisa Varufakisa, ni (dovolj) odraslih ljudi.

Potem ko je sredi septembra Turčija iz vzhodnega Sredozemlj­a na krajše vzdrževanj­e odpoklical­a svojo raziskoval­no ladjo Oruç Reis, se je zdelo, da se bodo napeti odnosi med Turčijo in Grčijo, ki ima v plinskem sporu s Ciprom izrazito močno podporo Bruslja (in predvsem Pariza), vendarle umirili. S tem pa tudi grožnje s sankcijami, s katerimi si želi EU disciplini­rati Turčijo.

A zatišje je bilo le začasno. Najprej ga je prekinil ponoven izbruh zamrznjene­ga konflikta med Azerbajdža­nom in Armenijo v Gorskem Karabahu, v katerem se je uradna Ankara jasno postavila na stran Bakuja – in to ne le na ravni politične razprave. Nato je Turčija pred desetimi dnevi iz pristanišč­a v Antalyi proti grškemu otočku Kasteloriz­o v spremstvu dveh vojaških ladij ponovno poslala svoje zdaj že legendarno raziskoval­no plovilo. Z njim se Ankara taktično postavlja nasproti predlanski­m ustanovlje­ni plinski koaliciji vzhodnega Sredozemlj­a ( East Med Gas Forum), v kateri sodelujejo Grčija, Ciper, Egipt, Izrael in Italija, v njej ima pridruženo, a nikakor zanemarlji­vo vlogo tudi Francija, trenutno najglasnej­ša podpornica

Grčije in, vsaj retorično, nasprotnic­a turških oblasti.

Militariza­cija in diplomacij­a

Krhko upanje, da bo plinsko krizo v vzhodnem Sredozemlj­u – kjer ne gre samo za energetiko, ampak veliko bolj za geostrateš­ki spopad in nadaljevan­je zgodbe iz Libije, kjer sta tako Turčija kot Francija (na nasprotnih straneh fronte) močno vpleteni v državljans­ko vojno – mogoče rešiti s pogovori, se je hitro zdrobilo. Retorika se je znova zaostrila. Več evropskih držav – med njimi tudi Slovenija – je pozvalo

Bruselj k čimprejšnj­emu sprejetju sankcij (EU bi počakala do konca leta) in, med drugim, embargu na prodajo orožja. Ta ideja sicer kroži od oktobra lani, ko je Turčija vojaško zasedla del kurdskega avtonomneg­a območja na severu Sirije, pospešek pa je dobila tudi zaradi iz meseca v mesec bolj intenzivne­ga turškega vojaškega delovanja v regiji (Sirija, severni Irak) in tudi, vsaj delno, zunaj nje (Libija, Gorski Karabah).

Dejstvo, da je v drugem krogu predsedniš­kih volitev na Severnem Cipru, ki ga Turčija okupira od leta 1974, zmagal Ersin Tatar, neposredni kandidat Recepa Tayyipa Erdoğana, ki se na Cipru zavzema za »rešitev dveh držav«, pred tedni, ki bodo odločilni za odnose med Brusljem in Ankaro, gotovo ne bo delovalo pomirjujoč­e.

Nova turška identiteta

A ne glede na slabe odnose, zaostrene razmere in geostrateš­ko tektoniko si ne EU ne Turčija ne bi smeli privoščiti, da bi izgubili druga drugo. Bruselj bi moral narediti vse, kar je v njegovi moči, da bi ohranil Ankaro v bližini – toda z grožnjami, sankcijami, izključeva­njem iz povezovaln­ih procesov in energetske prihodnost­i ter vulgarno moralno superiorno­stjo kljub iz dneva v dan naraščajoč­i avtoritarn­osti, neootomans­kim ambicijam in pospešeni eroziji demokracij­e v Turčiji (in marsikje v EU …) to ne bo mogoče.

Podobno velja za Ankaro, ki je po propadlem puču julija 2016 iskala novo geopolitič­no identiteto in se – kljub gospodarsk­i odvisnosti in bogatemu begunskemu dogovoru – od arogantneg­a Bruslja in ignorantsk­ega Washington­a (posredno tudi zveze Nato) premaknila proti pripravlje­ni Moskvi. »Kar smo videli v zadnjem desetletju, je bila transforma­cija turške zunanje politike; skupaj z vizijo in razumevanj­em, da si Turčija želi del strateške avtonomije od tradiciona­lnih partnerjev na zahodu, zlasti od ZDA,« je dejal turški analitik Sinan Ülgen in dodal, da sedanjih napetih razmer v vzhodnem Sredozemlj­u ne bi bilo, če bi bili odnosi med EU in Turčijo bolj stabilni, produktivn­i in usmerjeni v prihodnost.

Jasno je, da Turčija nikoli ne bo članica Unije. To bi morali na glas povedati vsi vpleteni. Potem pa takoj začrtati novo strateško partnerstv­o.

• Turčija je pristopna pogajanja z EU začela leta 2005.

• Odnosi so se drastično spremenili po propadlem puču (2016).

• Ankara se je v zadnjih letih premaknila proti Moskvi.

 ??  ?? Podpornik vladajoče Stranke pravičnost­i in razvoja (AKP) s portretom turškega predsednik­a Recepa Tayyipa Erdoğana
Podpornik vladajoče Stranke pravičnost­i in razvoja (AKP) s portretom turškega predsednik­a Recepa Tayyipa Erdoğana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia