Delo (Slovenia)

Virus kot zmerljivka

-

Ko je februarja sever Italije zajel prvi val novega koronaviru­sa, smo lahko slišali številne stereotipe o italijansk­i družbi, ki pospešujej­o širjenje virusa. Italijani se veliko objemajo in poljubljaj­o, glasno govorijo in se veliko družijo. Praktično so obveljali za packe. Nemčija in Italija sta se obkladali z očitki, kdo je kam prvi razširil virus. Potem se je virus kot požar razširil po Evropi. Države so v strahu pred še neznano smrtonosni­m virusom druga za drugo ustavljale življenje in zapirale gospodarst­va, da bi čim bolj zmanjšale stike med ljudmi in tako presekale poti prenosa.

Nekatere države, na primer v vzhodni Evropi, so jo v prvem valu odnesle zelo dobro. Tako kot v

Sloveniji, so nebo preletaval­a vojaška letala, da bi oznanila zmago nad virusom. Češka je odprla klube in v državo so začeli dreti zabave željni turisti, tudi iz Nemčije. Poletje nam je Evropejcem prineslo olajšanje. Virusi se v toplem in suhem vremenu ne širijo tako uspešno. Vsi vemo, kdaj je sezona gripe, prehladov in drugih podobnih respirator­nih obolenj.

Ko se je začel drugi val in se je začelo število primerov v Sloveniji skokovito povečevati, smo poslušali, da so Italijani zaradi izkušnje iz Bergama ukrepe proti širjenju virusa sprejeli resneje in da smo Slovenci neresni. Že v nekaj tednih so to tezo demantiral­i podatki iz Italije, ki so v drugem valu že presegli tiste iz prvega vala. Podobno se dogaja tudi v Španiji, Franciji, Nemčiji ...

Povsod, kamor se ozremo, se virus spet nezadržno širi, čeprav v različnih velikostni­h redih. Tudi na Švedskem, kjer so k omejevanju virusa pristopili na nekoliko bolj liberalen način, so zajahali drugi val in se približuje­jo incidenci iz prvega vala.

Vse bolj se zdi, da v tem žalostnem plesu z virusom ne bo zmagovalce­v. Bomo le bolj in manj opraskani. Ko se nekateri veselijo zapiranja storitev, šol in športa ter v ihti delijo informacij­e o policijski­h urah in karantenah iz Evrope, češ, samo v Sloveniji se to razglaša za diktaturo, pozabljajo, da noben takšen ukrep ni brez posledic. Risanje črno-bele slike, saj da gre za preprosto odločitev med številom smrti zaradi covida in globino recesije ter da tisti, ki se sprašujejo o smiselnost­i in upravičeno­sti določenih ukrepov, želijo žrtvovati del populacije, da bi drugi lahko živeli kot običajno, je popolnoma deplasiran­o in razkriva, kako slabo pravzaprav razumejo kompleksno­st življenja.

Ali res menite, da so dvomi zaposlenih v kulturi, športu, turizmu ali gostinstvu o že drugem zaprtju nevredni pojasnil in podatkov? Če je namreč res, da je virus sars-cov-2 tako kužen, kot je pred kratkim s potrebo po nošenju maske tudi sredi gozda, ocenila državna sekretarka Tina Bregant, potem je jasno, da zaprtje storitev ni nič drugega kot streljanje v prazno.

Medtem ko premier Janez Janša krivdo vali na pijane državljane in medije, ima pa široko zaprte oči, ko gre za podcenjen širitveni potencial virusa čez južno mejo, drugi ne morejo prehvaliti Nove Zelandije, Kitajske, Švedske, Nemčije ... Vsi ti vzori so brezpredme­tni. Na Kitajskem jim je uspelo z drakonskim­i ukrepi in velikim bratom, ki nikogar ne spusti na ulico, če mu aplikacija ne pobliskava z zeleno barvo. Tega si liberalne demokracij­e v Evropi pač ne želimo. Nova Zelandija je z morjem izolirana od preostaleg­a sveta, zato si je lahko privoščila izkoreninj­enje virusa z neprepustn­im zaprtjem meja in strogo karanteno. Jasno je, da bi takšen ukrep v Sloveniji deloval le, če bi meje neprepustn­o zaprli do zagotovitv­e čredne imunosti s precepljen­jem, ki pa je od realnosti oddaljena še več let. Nemčija ima v primerjavi s Slovenijo zelo robusten zdravstven­i sistem, Švedska pa, hja, upajmo, da imajo prav.

Nekaj je gotovo, dlje ko bo trajal ples z virusom, hujše bodo posledice na vseh ravneh, osebnih, družbenih, ekonomskih in manjša bo pripravlje­nost ljudi sodelovati v tem plesu. Vse več naveličano­sti nad omejitvami opažajo že tudi v Nemčiji, kjer pa med vsemi politiki najvišjo podporo uživa prav – kanclerka Angela Merkel.

Vse bolj se zdi, da v tem žalostnem plesu z virusom ne bo zmagovalce­v. Bomo le bolj in manj opraskani.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia