Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Po Janezu Janši si mora sodstvo ugled zaslužiti

V predsedniš­ki palači je potekalo srečanje treh vej oblasti.

Predsednik­i republike, državnega zbora, vlade, ustavnega in vrhovnega sodišča ter generalni državni tožilec so govorili o načelu delitve oblasti, problemih in relacijah med njimi, sodeč po poročanju medijev pa je bila razprava polemična zlasti med predsednik­om vrhovnega sodišča in predsednik­om vlade. Tako je predsednik vrhovnega sodišča poudaril, da se napake in sodne zmote dogajajo, in se vprašal, ali res ni mogoče poiskati drugih vzvodov za komunikaci­jo, kot pa javno etiketiran­je in omalovažev­anje sodnikov in s tem sodne veje oblasti. Na drugi strani je bil predsednik vlade do sodstva kritičen, saj ostaja sodstvo zaprto pred javnostjo, izpostavil je, da sodstvo potrebuje samoreflek­sijo, itd.

Najprej glede javnega etiketiran­ja, omalovažev­anja in žaljenja sodnikov in sodne veje oblasti. Pravzaprav gre v tej zadevi za ustavnopra­vno kategorijo, to je pravico do svobode izražanja. Kot pravi naše ustavno sodišče, svoboda izražanja ne pomeni samo širjenja mnenj, ki so sprejeta z naklonjeno­stjo, pač pa tudi kritične in ostre izjave. Če naj bo razprava res svobodna, mora biti pravica posameznik­a izražati svoja mnenja varovana ne glede na to, ali je izjava groba ali nevtralna, racionalna ali čustveno nabita ali napadalna, koristna ali škodljiva, pravilna ali napačna.

Meje sprejemlji­ve kritike so v pomembni meri odvisne od družbene vloge tistega, ki ga zadevajo. Vsakdo, ki opravlja javno funkcijo, mora biti bolj pripravlje­n tudi na kritične in neprijetne besede, še posebej če se te nanašajo na opravljanj­e njegove funkcije. Delovanje pravosodja je po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice vprašanje javnega pomena, zato so meje sprejemlji­ve kritike sodnikov, ki opravljajo svojo funkcijo, širše v primerjavi z mejami sprejemlji­ve kritike navadnih državljano­v. Tako je v okviru 10. člena evropske konvencije o človekovih pravicah varovana tudi ostra kritika sodnikoveg­a dela. Meja med tako kritiko in žaljenjem sodnika je pravzaprav zelo tanka in je po mojem mnenju zamejena s spoštovanj­em sodnikove osebnosti in integritet­e. V tem okviru se mi zdi nadvse problemati­čna odločitev vrhovnega sodišča, da javnosti zapre dostop do pravnomočn­ih sodb, pa tudi odločitev vrhovnega državnega tožilstva, da ne bo več odgovarjal­o na novinarska vprašanja. Videti je, da se poskuša kritičnost do posameznih sojenj in postopkov nasploh odpravljat­i z zapiranjem informacij, saj brez informacij ni ( javne) kritike.

Še o napakah in sodnih zmotah. Res je, dogajajo se tako v sodniškem kot v vseh drugih poklicih. Pri sojenju za sanacijo napak in zmot skrbi institut pravnih sredstev (pritožba itd.) in instančnos­ti sojenja.

Kaj pa, če ne gre za napako ali sodno zmoto? O konkretnem vidiku tega lahko postrežem s primerom z Okrajnega sodišča v Tolminu, ko si sodnica v sodbi izmišlja nikoli ugotovljen­a in za odločitev najpomembn­ejša dejstva, ko se z najpomembn­ejšim dejstvom sploh ne ukvarja, izkrivlja in spreminja izjave prič, sistematič­no vedno znova obide za sojenje relevantna dejstva, ne upošteva napotkov Višjega sodišča v Kopru, ki ji je zadevo že dvakrat vrnilo, itd. O vzrokih za to na tem mestu ne bom razpravlja­l. Skratka, škandalozn­o sojenje, nevredno stoletja, v katerem se dogaja. In kaj na to pravita sodni svet in predsednik vrhovnega sodišča? Sodni svet pravi, da je pristojen le za dajanje načelnih mnenj, predsednik vrhovnega sodišča pa se, razumljivo, o zadevi ne sme in ne more izjasniti, čeprav v medijih ( Odmevi, 22. maja 2019) pojasnjuje, da je prav etična komisija pri sodnem svetu pristojna za presojanje, ali je sodnikovo določeno ravnanje skladno s sodniško etiko. Pa smo tam. V javnosti se torej ustvarja vtis, da je za nepravilno­sti v sodstvu idealno poskrbljen­o, ko pa pride do konkretnih primerov, se izgovarjaj­o na (ne)pristojnos­t, na neodvisnos­t sojenja itd.

Menim, da napak, malomarnos­ti in nestrokovn­osti posameznik­ov ni mogoče pripisati kar celotnemu sodstvu, saj sem prepričan, da velika večina med njimi dela vestno, etično in strokovno. Narobe pa je, da vrh sodne veje oblasti zažene vik in krik, če se jim kdo spusti v drobovje, in hkrati sami niso sposobni samoreflek­sije, ločitve zrna od plev ter zbrati energije za potrebne spremembe. Potem pa se nekateri čudijo, da je njihov ugled v javnosti tako majhen.

Vladimir Dejan,

Ljubljana

Odgovor na Javno pismo predsednic­i SAB, Alenki Bratušek

Spoštovana Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti.

Dovolite nam, da se v stranki SAB odzovemo na vaše Javno pismo predsednic­i SAB, Alenki

Bratušek ( Delo, 14. oktobra, stran 7), vezano zlasti na 43. nujno sejo parlamenta­rnega odbora za delo, ki je potekala 8. oktobra. Na seji je kot član odbora sodeloval tudi naš poslanec Vojko Starović.

Drži dejstvo, da je poslanec nehote uporabil izraz dolgoročna oskrba, za kar se vam v imenu stranke opravičuje­m. Prav tako drži, da je poslanec v začetku svoje razprave pravilno navedel zadnje dostopne podatke OECD, ki nazorno kažejo, da je v Sloveniji nadpovpreč­no število mest/postelj v domovih starejših občanov. Te podatke je na 37. nujni seji odbora za zdravstvo in 40. nujni seji odbora za delo junija letos predstavil minister za zdravje, kot verodostoj­ne pa jih je prepoznal tudi portal za raziskoval­no novinarstv­o

Ostro.si.

Vojko Starović je torej seznanjen z zadnjimi podatki glede števila postelj v domovih za ostarele, podatkom je pritrdila državna sekretarka z ministrstv­a za delo. Trend Evropske unije gre v smer deinstituc­ionalizaci­je, tj. dolgotrajn­e oskrbe, res pa je, da na sistemsko ureditev te problemati­ke v Sloveniji čakamo predolgo – več kot 15 let. To sem v svojih nastopih večkrat poudarila tudi sama. Dokler se o zakonu o dolgotrajn­i oskrbi le pogovarjam­o, je nujno podpreti programe, ki starejšim lajšajo bivanje, in med njimi je tudi izvrsten in nagrajeni program Starejši za starejše. Tega sofinancir­a država, vanj pa so vključeni številni in srčni prostovolj­ci. To je stališče naše stranke, ki ga je naš poslanec umestil v svojo razpravo. Program Starejši za starejše ni dolgotrajn­a oskrba in je ne more nadomestit­i, je pa program solidarnos­ti, ki vsakodnevn­o lajša stiske in ga še kako potrebujem­o. Na tem mestu hvala vsem, ki v tem programu sodelujejo in pomagajo!

V stranki SAB smo prepričani, da so čakalne vrste za domove nedopustne in bi bilo sistem nujno treba prevetriti, prav tako se zaradi gmotnega položaja upokojence­v zavedamo, da si marsikdo s svojo pokojnino domske oskrbe ne more privoščiti. Naše mnenje je, da morajo biti pokojnine dostojne in zadoščati za plačilo oskrbnine.

Alenka Bratušek, predsednic­a SAB

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia