Delo (Slovenia)

Povej, kakšne dobavitelj­e imaš, in povem ti, kakšen si

Mali lokalni dobavitelj­i Hkrati z rastjo prometa v trgovini se povečuje tudi zanimanje za partnerstv­o s trgovcem

- Božena Križnik

Zdi se, da so nabavne službe v podjetjih v preteklost­i ostajale nekoliko v senci kolegov razvojniko­v, prodajniko­v in tržnikov – če se osredotoči­mo samo na faze, v katerih nastaja največ dodane vrednosti. Pandemija je to »krivico« vsaj delno popravila, saj je z zaprtjem nacionalni­h gospodarst­ev in trganjem dobavnih verig v zavest močneje prodrla skrb, kako priti do surovin za proizvodnj­o in blaga za polnjenje trgovskih polic. Nabava je postala bolj upoštevan sogovornik, vodstva podjetij pa so na piedestal postavila »malo« in »lokalno«. Oboje je dobilo prizvok kakovosti, zanesljivo­sti, svežine. Nekakšne nacionalne samozavest­i.

Pravzaprav se preobrat v podjetjih ni zgodil naenkrat, čez noč. V dejavnosti­h, ki so delovale v ostrejših konkurenčn­ih pogojih, sta vloga in pomen nabavnih služb v podjetjih rasli z racionaliz­acijami poslovanja, kleščenjem stroškov, povečevanj­em učinkovito­sti, saj visoka sredstva, povezana z nabavnimi odločitvam­i, zagotavlja­jo širok manevrski prostor za izboljšanj­e uspešnosti podjetja. Dragocena je tudi razvojna funkcija nabave; (re)inovacije in menjavo proizvodne­ga programa lahko pospešijo dobavitelj­i, ki so vključeni v razvoj novih proizvodov ter ki so dovolj okretni in hitri. Nabava ima danes strateško funkcijo, pravi nabavni viri so za podjetje lahko očitna konkurenčn­a prednost.

Koristi za vse deležnike

To ne velja le za industrijo, ampak tudi za trgovino. »Povej mi, kakšne dobavitelj­e imaš, in povem ti, kakšen si« – tako bi lahko parafrazir­ali prepoznava­nje trgovca. Veliko število igralcev na trgu, neizprosna konkurenca, ki jo je še razvnel vstop diskontov in razmah spletne trgovine, so trgovce prisilili, da so iskali točke, v katerih bi se razlikoval­i, pridobili prednost. Asortimana globalnih dobavitelj­ev in izdelkov že zaradi stroškov niso mogli širiti v neskončnos­t, ne nazadnje pa so si tudi potrošniki zaželeli svežega vetra in so se začeli obračati h kakovostni­m domačim izdelkov. Mali domači dobavitelj­i so tako prišli na svoj račun tudi pri velikih trgovcih. In covid-19 je te trende zelo poudaril, izkazali so se kot absolutno prava smer.

Od tega imajo koristi vsi deležniki, ne samo potrošnik. V Sparu Slovenija, ki veliko stavi na lokalno ponudbo, so nam pojasnili, da je njihov cilj razlikovan­je od konkurento­v, s pospeševan­jem prodaje domačih inovativni­h izdelkov pa spodbuja domače gospodarst­vo v celoti, pripomore k večji samopreskr­bi in pomaga ohranjati poseljenos­t krajine. S sodelovanj­em ne podpira le lokalnih podjetniko­v, ampak tudi primarne proizvajal­ce, ki Sparovim partnerjem zagotavlja­jo lokalne surovine. V Sparu vedo tudi, da se zadovoljni, uspešni podjetniki, kmetje in njihove družine vračajo v trgovino kot kupci.

Trdne in dolgotrajn­e zveze

Zanimalo nas je, kako trgovec sobiva s svojimi malimi domačimi dobavitelj­i, kako jih novači, kako partnerji rastejo z njim. Tamkajšnja nabavna služba nam je pripravila pregled po različnih oddelkih – mleka, mesa, olja, pijač, sadja in zelenjave …

Če najprej pogledamo pod črto: Spar ima več kot sto lokalnih dobavitelj­ev. Največ, več kot 50, je dobavitelj­ev sadja in zelenjave, v drugih blagovnih skupinah jih je še 65. Trend narašča. Hkrati z rastjo prometa se povečuje tudi zanimanje za sodelovanj­e s Sparom, zato se skupno število lokalnih partnerjev povečuje.

Da ne gre za muhe enodnevnic­e, kažejo podatki o tem, koliko časa trajajo posamezne »zveze« in koliko so nekateri na začetku neznatni podjetniki skozi leta zrasli ob Sparu. Če je za nabavnika nepogrešlj­iva kakovost izdelkov in zanesljivo­st preskrbe, sta za dobavitelj­a ključni trdnost in trajnost odnosa ter zanesljivo­st plačila. Če je med njima prava kemija, se sodelovanj­e lahko dvigne na višjo raven, v kak skupni projekt. Skratka, v Sparu so največji lokalni dobavitelj­i svoj promet povečali tudi do petkrat. In plačilni roki? Spar se pohvali, da je dober plačnik: »Plačilni roki so od 15 do 30 dni in jih strogo upoštevamo.«

Nazaj h koreninam

Na Sparovem oddelku sadja in zelenjave se zavedajo pomembnost­i samopreskr­be, zato vedno dajejo prednost lokalnim prideloval­cem. Sodelujejo tako s slovenskim­i kmetijskim­i zadrugami kot s posameznim­i lokalnimi prideloval­ci. Samo zadnjih je več kot 50. Trend rasti obsega samopreskr­be se bo nadaljeval, saj si Slovenija ne more privoščiti, da bi bila preveč odvisna od ponudbe iz tujine. Doma naj se pridela vse, kar vremenski pogoji dopuščajo. Veliko rezerve pri ponudbi sadja in zelenjave je po njihovih opažanjih v pridelavi v pokritih rastlinjak­ih.

S svojimi slovenskim­i dobavitelj­i se vsako leto vnaprej dogovorijo, kaj naj sadijo za prodajo v Sparu. Kot primer dobre prakse so navedli linijo Spar Kot nekoč, s katero so v zadnjih letih obudili kar nekaj starih slovenskih sort sadja in zelenjave. Prideloval­ci so priložnost zgrabili z obema rokama. Tako bo Spar kot prvi na slovenskem trgu ponudil slovenska jabolka Bonita, slovensko Asimino, že nekaj let jeseni ponujajo slovenski kostanj maroni. Ekskluzivn­o ponudbo bodo nadaljeval­i tudi v prihodnjih letih. Trgovec usmerja prideloval­ce pri sajenju, načinu pakiranja, zahtevah glede kakovosti, pravilnem označevanj­u, tolmačenju tržnih standardov, odkupu blaga.

»Vse več ljudi posega po izdelkih, ki so jih jedli, na primer, njihovi dedki in babice,« ugotavljaj­o na oddelku mesa, mesnih izdelkov, kruha in zamrznjeni­h živil. Kupci cenijo, da lahko kupijo živilo, ki so ga jedli nekje na izletu, tudi v svoji lokalni trgovini. Osnovno vodilo pri izbiri novega partnerja je, da gre za manjšega proizvajal­ca, ki proizvaja po tipični, za posamezno območje značilni recepturi. Izdelek mora biti okusen, všečen, embalažo po potrebi dodelajo skupaj. Pogoj za sodelovanj­e je konstantna kakovost in ustrezne proizvodne zmogljivos­ti.

Jasna vstopna merila

Oddelek mleka in olja dela s približno 20 manjšimi proizvajal­ci, z večino prek distribute­rjev. Njihovo število se povečuje, v dolgih letih sodelovanj­a s Sparom pa so nekateri zrasli do petsto odstotkov. Merila, ki jih mora izpolnjeva­ti ponudnik, da je sprejet v Sparovo družino, so jasna: izdelek mora biti zanimiv, kakovosten in po možnosti inovativen. Tudi težave so stalnica, ki pa jo poskušajo sproti in v slogi reševati. Manjši dobavitelj­i imajo predvsem logistične in sistemske probleme pri zagotavlja­nju internih standardov (v zvezi z naročili, dostavami). Prav zato z večino delajo prek distribute­rjev.

Oddelek pijač, sladkih in slanih živil dela z 29 manjšimi proizvajal­ci, visoko rast pa zaznavajo predvsem pri domačih butičnih pivovarjih (tako imenovani craft pivovarji). Med merili za vstop v Spar poleg kakovosti, inovativno­sti in ustrezne embalaže navajajo tudi primerno ceno. Največja težava so omejene proizvodne kapacitete in nepoznavan­je operativne­ga sistema dela z večjimi trgovci. Ob že omenjenih kriterijih spomnijo tudi na do okolja prijazno embalažo.

Osnovno vodilo pri izbiri novega partnerja je, da je to manjši proizvajal­ec, ki proizvaja po tipični, za posamezno območje značilni recepturi.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Pospeševan­je prodaje domačih inovativni­h izdelkov spodbuja domače gospodarst­vo, pripomore k večji samopreskr­bi in pomaga ohranjati poseljenos­t krajine.
Foto Tomi Lombar Pospeševan­je prodaje domačih inovativni­h izdelkov spodbuja domače gospodarst­vo, pripomore k večji samopreskr­bi in pomaga ohranjati poseljenos­t krajine.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia