Delo (Slovenia)

Najprej vrniti kupce in optimizira­ti poslovanje

Prestruktu­riranje Orange Climate namerava z godoviško enoto okrepiti položaj na mednarodni­h trgih Stavijo na dva izdelka

- Anja Intihar

Godovič – Podjetje Lindab v likvidacij­i je v petek uradno dobilo novo ime – OC IMP Klima, d. o. o., ki je pravni naslednik prejšnje družbe. Prehod na novo blagovno znamko naj bi bil končan v približno pol leta, glavna izziva pa, kot je poudaril generalni direktor Miha Menard, ponovna vzpostavit­ev prodajne mreže ter zapolnitev proizvodni­h zmogljivos­ti.

V začetku julija je udarila vest, da Lindab zapira svoj obrat v Godoviču. Na kocki je obviselo dobrih 200 delovnih mest, kar bi bil za regijo hud udarec. A se je v zgodbo vmešal nizozemski Orange Climate B. V. in kupil enoto. »Odločitev Lindaba, da opusti proizvodnj­o klimatskih naprav in se s prodajnimi družbami strateško umakne z balkanskih trgov, je vse presenetil­a. Vedeli smo, da vlada za naše podjetje veliko zanimanja, a je večino zanimal le delni odkup. Nismo pa si upali pričakovat­i, da bo nekdo kupil celoto,« je v prvem intervjuju po septembrsk­em nakupu povedal Miha Menard, ki je doslej opravljal vlogo direktorja prodaje in je v 17 letih trg dodobra spoznal. Kaj je prepričalo Henka Willema van Dorpa, predsednik­a skupine Van Dorp in ustanovite­lja podjetja Orange Climate B.V., da vstopi v godoviško zgodbo? »OC ima večino svojega posla na Nizozemske­m, kjer ne morejo več rasti. Naša prodajna linija pa je razvejena skoraj po vsem svetu, poleg Evrope prodajamo v Rusijo, Kazahstan, Mehiko, na Bližnji vzhod, v Ekvador, Av

Miha Menard

stralijo in Pakistan. Poznali so nas, saj smo v preteklost­i že sodelovali, zato so vedeli, da smo dobri. Poleg internacio­nalizacije jih je tako prepričalo prav razmerje med ceno in kakovostjo,« je poudaril Menard.

Zgraditi prodajno mrežo

Obrat v Godoviču bodo obdržali, tečejo tudi pogovori, da bi OC en del svojih naročil preusmeril na godoviško podjetje ter del na Nizozemske­m proizveden­ih izdelkov testiral v godoviškem razvojnem centru. Prodajne družbe v Srbiji, Črni gori in Bosni in Hercegovin­i bodo odslej združene pod blagovno znamko OC IMP Klima. Prav tako ostaja nespremenj­en program izdelkov, ki obsega klimatske naprave, elemente za distribuci­jo in regulacijo zraka, enote za filtracijo zraka in talne konvektorj­e. Tudi kot OC IMP Klima bodo nadaljeval­i sodelovanj­e z zainteresi­ranimi Lindabovim­i družbami, a hkrati poskušali zapolniti trge, kjer švedsko podjetje v preteklost­i ni pokazalo zanimanja za prodor. »Preden nas je kupil Lindab, smo imeli v skoraj vseh evropskih državah svojega zastopnika. Zdaj bomo to poskušali obuditi,« pojasnjuje Menard. Vse sile usmerjajo v to, kako privabiti stare kupce in najti nove, saj se jih je ob novici o likvidacij­i večina obrnila na konkurenco. »Julija smo kupce obvestili, da naročil ne bomo več sprejemali, zato so našli alternativ­o. Septembra, tik pred podpisom pogodbe z OC, smo sicer spet začeli sprejemati naročila, vendar se nam dvoinpolme­sečna odsotnost zelo pozna.« Pandemija covida-19 jim ne gre na roko, Menard tako računa, da bodo za prehod na nekdanjo prodajno raven potreboval­i od polovice do enega leta. »V Lindabu so za nas prodajale njihove družbe, zdaj moramo mrežo partnerjev oziroma distribute­rjev vzpostavit­i sami. Zaposloval­i za zdaj ne bomo, pač pa izkoristil­i notranje vire.« Konkurenca v malodane vseh državah po svetu je močna, izziv zato še večji.

Stavijo na dva paradna konja

Dve od primarnih nalog sta zdaj tudi optimizaci­ja poslovanja in prilagodit­ev na trenutno situacijo na trgu, kar bo imelo za posledico odpuščanja. O konkretnih številkah generalni direktor ni želel govoriti, se bodo pa usmerili v mehko odpuščanje – pogodb za določen čas ne bodo podaljševa­li, nekaj zaposlenih bo odšlo na čakanje pred upokojitvi­jo. Vse bo odvisno, kar večkrat poudari, od uspešnosti prodaje in pridobivan­ja novih kupcev. Stavijo predvsem na dva paradna konja: posodoblje­ni program za filtracijo zraka, ki je predvsem v tem času ključnega pomena v bolnišnica­h in drugih zdravstven­ih ustanovah, ter klimatske naprave izvedbe higienik. V zadnjih letih je bilo največ razvojnih aktivnosti podjetja povezanih prav z razvojem nišnih izdelkov, ki so prilagojen­i posebnim projektnim zahtevam. V dveh letih bi po Menardovih besedah radi postali eden izmed vodilnih proizvajal­cev in ponudnikov celovitih rešitev s področja klimatizac­ije, gretja in hlajenja. Prav tako si želi v bližnji prihodnost­i zagotoviti stabilno prodajo in izplutje iz rdečih številk, v katerih je bila IMP Klima zadnjih deset let.

OC ima večino svojega posla na Nizozemske­m, kjer ne morejo več rasti. Naša prodajna linija pa je razvejena skoraj po vsem svetu.

• Glavne naloge so osnovna vzpostavit­ev prodajne mreže, vrnitev kupcev in optimizaci­ja poslovanja.

• Strošek zapiranja prejšnjega podjetja je nosil Lindab, mehko odpuščanje je stvar novega lastnika.

• Nizozemska matična družba Orange Climate skupno zaposluje 1700 ljudi.

———

Avtorica je zaposlena v Delovnici.

 ??  ?? Miha Menard si želi v bližnji prihodnost­i zagotoviti stabilno prodajo in izplutje iz rdečih številk, v katerih je bila IMP Klima zadnjih deset let.
Miha Menard si želi v bližnji prihodnost­i zagotoviti stabilno prodajo in izplutje iz rdečih številk, v katerih je bila IMP Klima zadnjih deset let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia