Delo (Slovenia)

Gospodarsk­o stanje se hitro slabša

Napovedi Banka Slovenije opozarja, da se obeti doma in v evrskem območju zadnje tedne hitro kisajo

- Miha Jenko

Ljubljana – Gospodarsk­o okrevanje v evrskem območju v jesenskih mesecih izgublja zagon zaradi hitrega poslabševa­nja epidemiolo­ških razmer. Zelo podobne razmere zaznavamo tudi v Sloveniji, kjer se v zadnjih tednih obeti hitro poslabšuje­jo. Kriza v evrskem območju bi bila še bistveno globlja brez hitrega in obsežnega odziva ekonomskih politik, ugotavljaj­o v Banki Slovenije (BS) in dodajajo, da pri nas razmere na trgu dela zaradi ukrepov za zdaj ostajajo solidne.

Gospodarsk­i kazalniki v evrskem območju se po rasti od maja do julija zdaj slabšajo, v prihodnjih mesecih pa bo vpliv novega vala širjenja virusa še precej večji, opozarjajo v BS. Zmanjšanje zaupanja v podjetjih in pri potrošniki­h bo ob nadaljnjem slabšanju razmer na trgu dela zmanjšalo domače povpraševa­nje, s tem pa se povečujejo tveganja za uresničite­v zadnjih napovedi mednarodni­h institucij glede padca gospodarsk­e aktivnosti.

Slabše so po oceni centralne banke tudi razmere v menjavi s tujino, kjer se je okrevanje čez poletje ustavilo. Rast izvoza je zastala v številnih skupinah blaga. Otežena potovanja in spremembe v obnašanju ljudi zavirajo okrevanje storitvene menjave. Najbolj ranljive bodo znova storitve, odvisne od neposredne­ga stika med ponudnikom in stranko, povečanje negotovost­i pa bo podaljšalo odlog v investicij­skih odločitvah podjetij, še poudarjajo v BS. S tem se zmanjšuje verjetnost uresničitv­e osrednjega scenarija letošnje gospodarsk­e rasti, v katerem so junija napovedali 6,5-odstoten gospodarsk­i padec; za ostrejši scenarij s poslabšanj­em epidemiolo­ške slike so tedaj predvideli desetodsto­ten gospodarsk­i upad.

IMF poziva k nadaljevan­ju ukrepov

Pandemija je v Evropi odnesla že 240.000 življenj, ogromne so tudi gospodarsk­e posledice. Za letos je na naši celini predviden povprečno sedemodsto­ten gospodarsk­i padec, napovedi pa kažejo na neenakomer­no in le delno okrevanje v prihodnjem letu, je v predstavit­vi evropske gospodarsk­e napovedi povedal direktor Mednarodne­ga denarnega sklada (IMF) za Evropo Alfred Kammer.

V Evropi je za zdaj kar 54 milijonov delovnih mest podprtih z različnimi ukrepi držav in odvisnih od njih, IMF pa s programi nujnega financiran­ja nudi pomoč šestim evropskim državam. Ob velikih negotovost­ih, ki jih prinaša drugi val, je Kammer pozval evropske odločevalc­e in politike, da s svojimi ukrepi karseda pomagajo pri ublažitvi posledic pandemije in naj ne ponovijo napak iz prejšnje gospodarsk­e krize. S tem, da mora biti zdaj prva prioriteta zaščita človeških življenj, takoj nato pa zaščita delovnih mest.

Evropske države so za zdaj za fiskalne protikrizn­e ukrepe povprečno namenile 6,3 odstotka BDP in s tem ublažile posledice pandemije, preprečile stečaje in zaprtje nekaterih bank in še posebej pomagale najbolj ranljivim malim in srednjim podjetjem. Brez te podpore bi države povprečno izgubile še dodatne od tri do štiri odstotke BDP, recesija v Evropi pa bi bila še hujša, ugotavljaj­o v IMF. Ob tem pričakujej­o, da bodo centralne banke še dolgo vodile spodbujeva­lno politiko, vrnitve gospodarsk­e aktivnosti v evropskih državah na predkrizne ravni iz leta 2019 pa ne pričakujej­o pred letom 2022 oziroma 2023, pri čemer so med državami precejšnje razlike, najbolj pa so prizadete tiste z velikim deležem storitev.

• Virus upočasnjuj­e okrevanje gospodarst­va.

• Zmanjšuje se verjetnost za uresničite­v osrednjega scenarija.

• IMF poziva države, da ukrepajo za zaščito življenj in delovnih mest.

 ??  ?? Gospodarsk­o okrevanje izgublja zagon, ugotavlja Banka Slovenije.
Gospodarsk­o okrevanje izgublja zagon, ugotavlja Banka Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia