Delo (Slovenia)

Dodatna bremena trgovinske dejavnosti

Slovensko trgovino letos že zaznamuje pandemija, dvig minimalne plače in nedeljsko zaprtje pa sta zdaj še dodatno breme, opozarjajo trgovci

- Aljoša Črnko

Govorci na konferenci o trgovini so si edini, da zapiranje trgovin ob nedeljah pomeni odvzem svobode samostojne­ga določanja delovnega časa, kar se ne dogaja v nobeni drugi panogi. Tovrstno nalaganje dodatnih bremen je še posebej nerazumlji­vo v sedanjih razmerah, ko gospodarst­vo potrebuje predvsem spodbudo in dodaten zagon, je bila jasna predsednic­a TZS Mariča Lah.

V organizaci­ji Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) in Ekonomske fakultete UL je potekala 14. strateška konferenca o trgovini, na kateri sta bila ob trenutni zdravstven­i in gospodarsk­i krizi v ospredju aktualen razvoj trgovine ter predvideva­nje delovanja slovenske trgovine v prihodnjem letu. Pomen konference je po besedah organizato­rjev predvsem prenos znanja in praks.

Pozvali k pomoči pri najemninah

Predsednic­a TZS Mariča Lah je dejala, da bo prihodnje leto za trgovce zahtevno, saj se ob krepitvi pandemije zaostrujej­o ukrepi za zajezitev širjenja okužb, s čimer se aktivno in dolgoročno spreminja tudi način življenja. Lahova je vendarle optimistič­na glede prihodnjih izzivov, saj so trgovci že zdaj bogatejši za znanje in izkušnje, ki so jih pridobili spomladi; hkrati je prepričana, da so trgovine pri svoji dejavnosti dosegale visoke higienske in varnostne standarde ter jo s tem ohranile.

Lahova je med drugim pozvala k izboljšava­m poroštvene sheme za zagotavlja­nje likvidnost­i gospodarst­va in k dostopu do evropskih sredstev za premostite­v krize in nadaljnji razvoj podjetij. Državo je prav tako pozvala k večji pomoči trgovcem pri najemninah, kar je bilo ob prvem valu spregledan­o.

Predsednic­a zbornice pa je spregovori­la tudi o nedavnem zaprtju trgovin ob nedeljah, s katerim so po njenih besedah trgovine izgubile bitko, ne pa tudi vojne. Trgovci takšno odločitev še vedno težko sprejmejo, saj jim je bila z njo odvzeta svoboda, da se samostojno in glede na potrebe potrošniko­v določa delovni čas ob nedeljah.

Minister za zamik dviga minimalne plače

Na konferenci je spregovori­l tudi gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek, čigar ministrstv­o si prizadeva jasno opozoriti na problem padca prometa v neživilski­h dejavnosti­h, hkrati pa poudarja, da se odkrito zavzema za zamik dviga minimalne plače.

Zapiranje trgovin ob nedeljah je po njegovem nekonkuren­čno, pri čemer ga preseneča osredotoče­nje zgolj na eno nedeljsko dejavnost, medtem ko nihče na primer ne govori o zapiranju gostinske dejavnosti, kjer so razmere prav tako težke.

Minister je jasno nakazal, da zdaj ni pravi čas za dvig minimalne plače, saj bi se število delovnih mest zaradi tega zmanjšalo. Če je bila dodatna delovna sila na trgu dela pred enim letom nadvse dobrodošla, je tokrat ravno obratno, je dejal Počivalšek in dodal: »Treba je jasno povedati, da je domače gospodarst­vo sicer dobro preživelo krizo zaradi koronaviru­sa, kljub temu pa ni tako močno, da bi lahko višali minimalno plačo. Sem zagovornik strukturir­anega višanja minimalne plače, kar se ne zgodi čez noč, trenutna rešitev pa po mojem mnenju ni dobra.«

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ??  ?? Trgovci pozivajo državo k večji pomoči pri najemninah, kar je bilo ob prvem valu spregledan­o.
Trgovci pozivajo državo k večji pomoči pri najemninah, kar je bilo ob prvem valu spregledan­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia