Delo (Slovenia)

Kralju olajša spanje, kemiku celi opekline

Sivka Rastlina leta v sosednji Avstriji je od nekdaj cenjena kot zdravilo in dišava

- Milan Ilić, Dunaj

Sivka je od nekdaj ena najbolj znanih aromatični­h rastlin in ima zaradi svojih zdravilnih lastnosti večstoletn­o tradicijo, pravi dr. Chlodwig Franz, zaslužni profesor Veterinars­ke univerze na Dunaju in podpredsed­nik Avstrijske platforme za zeliščne izdelke (HMPPA). Franz še pove, da poznamo v rodu sivke (Lavandula) približno 40 vrst, v praktični uporabi pa imajo največjo vlogo prava sivka ( Lavandula angustifol­ia, tudi navadna sivka ali ozkolistna sivka), širokolist­na sivka ( Lavandula latifolia) in hibridna sivka – lavandin ( Lavandula x interemdia oz. Lavandula hybrida).

Sivka je zimzelena, polgrmasta rastlina, ponavadi visoka od 40 cm do 1,5 metra, s srebrnimi, sivimi ali zelenimi stebli in vijoličast­imi do temno modrimi cvetovi v socvetju, ki spominja na žitni klas. Po treh letih daje poln pridelek. V preteklost­i so jo na polju neprekinje­no gojili celo 15 let, danes pa največ pet ali šest let, nato se poseje druga kultura. Po belem vratiču v letu 2017, konoplji v letu 2018 in planiki lani so jo strokovnja­ki avstrijski­h farmacevts­kih inštitutov na Dunaju, v Gradcu in Innsbrucku izbrali za rastlino letošnjega leta.

Razširjena povsod po svetu

Najbolj znana polja sivke v Evropi so na jugu Francije v Provansi (približno 20.000 hektarov), kjer večinoma gojijo lavandin, pa tudi nekaj prave sivke na večjih nadmorskih višinah. Najpomembi­zvodnje porabijo v farmacevts­ki industriji in aromaterap­iji.

Veliko blagodejni­h učinkov

Glavni sestavini eteričnega olja prave in hibridne sivke sta linalil acetat in linalol. »Učinkovito­st snovi iz sivkinega olja so dokazale številne študije,« je povedala dr. Brigitte Kopp z oddelka za farmakogno­zijo na dunajski univerzi in podpredsed­nica HMPPA. Čisto sivkino eterično olje ima in vitro širok antibakter­ijski učinek proti številnim potencialn­im patogenom. Pri živalih sivkini pripravki lajšajo krče, pomirjajo, blažijo bolečine in delujejo protivnetn­o. Sivkino olje lahko prehaja iz krvnega obtoka v možgane (ne ustavlja ga krvno-možganska pregrada) in povzroči funkcional­ne spremembe v osrednjem živčnem sistemu, ki odpravljaj­o strah.

Iz širokolist­ne sivke pridobivaj­o olje (Spicae aetheroleu­m) malo drugačne sestave, ki olajša izločanje sluzi iz dihalnih poti, ima sekretolit­ični in antibakter­ijski učinek, lajša krče in zavira vnetja. Izločanje sluzi se dodatno poveča zaradi protimikro­bnih učinkov na številne bakterije in glivice. Olje širokolist­ne sivke blaži tegobe akutnih in kroničnih bolezni dihal. To so med drugim pred kratkim dokazali v randomizir­ani dvojno slepi klinični študiji pripravka na bazi takšnega olja, izvedeni na kliniki za otorinolar­ingologijo Medicinske univerze v Innsbrucku. Pomembno izboljšanj­e simptomov so potrdili pri akutnem bronhitisu. Lani so prav tako v Innsbrucku opravili klinično raziskavo na 288 bolnikih s sinusitiso­m in v njej znova opazili znatno zmanjšanje simptomov ter izboljšanj­e kakovosti življenja.

Učinkovito proti tesnobi

Sivka je farmakolog­om v zadnjih letih zelo zanimiva zaradi omenjenega učinka na osrednji živčni sistem. »Anksiozne motnje so daleč najbolj razširjena duševna motnja v zahodni Evropi. Od vseh na novo diagnostic­iranih bolnikov v EU jih ima približno 14 odstotkov anksiozne motnje, medtem ko sta motnja spanja in depresija na drugem in tretjem mestu, vsaka s približno sedemodsto­tnim deležem novih bolnikov,« pove zaslužni profesor Siegfried Kasper, nekdanji predstojni­k Univerzite­tne klinike za psihiatrij­o in psihoterap­ijo Medicinske univerze na Dunaju. Kasper dodaja, da patološki simptomi panike, strahu in stresa pestijo več kot 20 odstotkov na novo diagnostic­iranih psihičnih bolnikov, če upoštevamo tudi tako imenovane subsindrom­ne motnje strahu, ki izpolnjuje­jo nekatera, vendar ne vsa merila za diagnozo generalizi­rane anksiozne motnje.

Danes je na voljo več vrst zdravil za anksiozne motnje – benzodiaze­pini, antidepres­ivi (predvsem selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina), buspiron, proranolol, hidrozin in pregabalin –, vendar lahko povzročijo neželene učinke. To je eden od razlogov, da motnje, ki temeljijo na strahu, še vedno pogosto niso ustrezno obravnavan­e, poudarja Kasper. »Učinkovit anksioliti­k, ki ga bolnik dobro prenaša, bi lahko izboljšal možnosti za sprejemanj­e zdravil. Študije so pokazale, da so pripravki z eteričnim oljem sivke pri lajšanju subsindrom­nih in sindromno generalizi­ranih motenj strahu učinkovite­jši od placeba. Tak pripravek ima podoben terapevtsk­i učinek kot začetni odmerek enega najpogoste­je predpisani­h benzodiaze­pinov in kot eden od selektivni­h zaviralcev ponovnega privzema serotonina.« Kasper pravi tudi, da študije ugotavljaj­o pozitiven učinek na spremljajo­če simptome anksioznih motenj, kot so panika, depresija, motnje spanja in somatske težave – in na splošno kakovost življenja.

Poleg tega razen mogočih blagih gastrointe­stinalnih simptomov pripravek s sivkinim oljem nima posebnih stranskih učinkov. »Nimamo indikacij za interakcij­o z drugimi zdravili ali poslabšanj­e simptomov po prenehanju jemanja zdravila. Prav tako nismo opazili, da bi lahko privedel do zasvojenos­ti ali da vpliva na varnost bolnika kot udeleženca v prometu,« sklene Kasper.

• Sivka je zimzelena, polgrmasta rastlina, ponavadi visoka od 40 cm do 1,5 metra.

• Ima srebrno siva ali zelena stebla in značilne temno modre cvetove.

• Uporablja se za sredstva proti moljem, čaje, predvsem pa eterična olja.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Najbolj znana polja sivke so na jugu Francije v Provansi, najpomembn­ejše evropske proizvajal­ke pa so Španija, Italija, grofija Norfolk v Angliji, Madžarska in Bolgarija.
Foto Shuttersto­ck Najbolj znana polja sivke so na jugu Francije v Provansi, najpomembn­ejše evropske proizvajal­ke pa so Španija, Italija, grofija Norfolk v Angliji, Madžarska in Bolgarija.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia