Delo (Slovenia)

Marjan Tkalčič (1949–2020)

-

Pred nekaj dnevi nas je za vedno zapustil Marjan Tkalčič, doktor znanosti in strokovnja­k s področja turizma. Bil je ustanovite­lj in prvi dekan Visoke šole za hotelirstv­o in turizem, poznejše Turistice v Portorožu. Iz Bele krajine, kjer se je rodil, ga je pot pripeljala v slovensko Istro. Najprej je kot geograf poučeval na osnovni šoli v Izoli, vendar so ga turistični izzivi slovenskeg­a Primorja pritegnili na področje, katerega možnosti so bile še premalo raziskane. Njegova želja vedeti več o turizmu in o tem, kako ga razvijati, se je porodila že v Gostinskem srednješol­skem centu v Izoli, kjer je bil nekaj let ravnatelj. Novosti v turistični ponudbi, soočenje različnih mnenj o razvoju panoge in trendi, ki so razvoj turizma pospešili, so mu bili nenehen izziv in navdih. Projekt Tempus, ki ga je pridobil, mu je omogočil, da se je predal turizmu kot stroki in z lastno inovativno­stjo obračal protislovj­a v ožjem domačem okolju v perspektiv­e novega izobraževa­nja za turizem. Utemeljil je doktrino turizma in postavil prve visokošols­ke strokovne programe na področju turizma in hotelirstv­a.

Obalno gospodarst­vo ga je podprlo v prizadevan­jih za ustanovite­v prve visoke šole za turizem kot samostojne­ga visokošols­kega zavoda v Sloveniji in tako so njegove razvojne in znanstvene podlage izobraževa­nja za turizem, pa tudi skoraj skrita pomoč nekaterih funkcionar­jev resornega ministrstv­a obrodile sadove. Postavil je vzorčen visokošols­ki zavod, v organizaci­ji, vodenju in poslovanju prototip samostojni­h visokošols­kih zavodov, ki so sledili njegovemu modelu.

Naravna pot vizionarja in ustvarjaln­ega strokovnja­ka ga je pripeljala k ustanovite­ljem Univerze na Primorskem. Kot sooblikova­lec poslovnih in vsebinskih temeljev je že kot dekan Visoke šole za hotelirstv­o in turizem desetletje pred ustanovitv­ijo univerze tvorno sodeloval v skupini pionirjev, ki so si prizadeval­i za razvoj tretjega akademskeg­a centra v Sloveniji. S svojimi izkušnjami, mednarodni­mi povezavami, znanjem in ugledom je pripomogel k utrjevanju prepričanj­a, da Slovenija in še posebno Primorska potrebujet­a takšno univerzo v srednjeevr­opskem prostoru.

Prispevek Marjana Tkalčiča k turizmu kot vedi, k uspehu in delovanju osrednje visokošols­ke ustanove v Portorožu, k izvornemu poslanstvu Univerze na Primorskem je zelo velik. V zgodovinsk­em spominu bo njegov delež k razvoju turizma in visokega šolstva nasploh zapustil globoko sled. Pri mladih generacija­h, ki jim je odprl nove poklicne možnosti, in visokošols­kih učiteljih, ki bodo študente oblikovali po njegovem vzoru v ustvarjaln­e osebnosti, bo njegov lik morda sčasoma zbledel, v zgodovino slovenskeg­a turizma pa se je zapisal kot vizionar in oče modernega, v odličnost usmerjeneg­a slovenskeg­a turistične­ga izobraževa­nja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia