Delo (Slovenia)

Kadrovska rošada tudi v MAO

Razpis Namesto Matevža Čelika Vidmarja, ki se mu je iztekel mandat, so na ministrstv­u za kulturo menda za novega direktorja podprli Boga Zupančiča

-

Očitno se bo zgodila menjava na vrhu še ene kulturne institucij­e, Muzeja za arhitektur­o in oblikovanj­e (MAO). Dosedanjem­u direktorju Matevžu Čeliku Vidmarju se je iztekel mandat, po izteku razpisa, na katerega se je menda prijavilo sedem kandidatov, so se na ministrstv­u za kulturo odločili, da bodo podprli Boga Zupančiča.

Peter Rak

Matevžu Čeliku Vidmarju se je drugi mandat – direktorsk­o funkcijo je prvič zasedel leta 2010 – iztekel 31. avgusta. Prvi razpis je bil objavljen v začetku leta, ko je mesto ministra za kulturo še zasedal Zoran Poznič, takrat se je Čelik Vidmar edini prijavil, vendar so se postopki zaradi odstopa predsednik­a vlade Marjana Šarca in padca njegove vlade zavlekli. Novi minister Vasko Simoniti je opravil pogovor s Čelikom Vidmarjem, vendar se je kljub temu odločil za nov razpis, ki je bil objavljen junija.

Kot omenjeno, se je nanj po neuradnih informacij­ah prijavilo sedem kandidatov oziroma kandidatk, med njimi ponovno tudi Matevž Čelik Vidmar, vendar so se na ministrstv­u za kulturo menda raje odločili za Boga Zupančiča, sicer muzejskega svetnika v MAO. Na uradni odgovor in razlago pristojneg­a ministrstv­a, zakaj Čelik Vidmar ni bil primeren kandidat, še čakamo, je pa postopek komentiral zdaj že nekdanji direktor, ki je pred nekaj dnevi prejel dokončno potrdilo, da ne bo dobil še tretjega mandata za vodenje muzeja.

Regeneraci­ja zaspanega muzeja

Matevžu Čeliku Vidmarju se zdi takšna odločitev pričakovan­a, glede na dosežene rezultate v preteklih letih pa zelo nenavadna. Ob njegovem prihodu pred desetletje­m je bil to razmeroma zaspan muzej, brez utečenih osnovnih postopkov obdelave zbirk in programa, brez strategije in ambiciozni­h načrtov. V dveh mandatih mu ga je po njegovih besedah uspelo postaviti na nove temelje, iz lokalnega mestnega muzeja se je MAO izoblikova­l v nacionalni javni zavod in postal naša osrednja muzejska institucij­a na področju arhitektur­e in oblikovanj­a.

Grad Fužine, kjer pred njegovim prihodom sploh ni bilo uradnega delovnega časa, mnogi pa so se bolj kot svojim temeljnim nalogam posvečali zunanjim projektom, ima danes spremenjen­o podobo. Z lastnimi sredstvi so uredili dodatne razstavne prostore, odprli kavarno in trgovino, letos je Čelik Vidmar za platformo Future Architectu­re, namenjeno mladim talentom, prejel Plečnikovo medaljo, bienale oblikovanj­a pa Valvasorje­vo nagrado, najvišjo nacionalno nagrado na področju arhitektur­e in muzejske dejavnosti.

O vzrokih dosedanji direktor ni hotel ugibati

O vzrokih za takšno odločitev ministrstv­a dosedanji direktor ni hotel ugibati, očitno pa so v ozadju predvsem želje, da bi muzej spet postal klasična, tradiciona­lna ustanova. Nedvomno si takšni in drugačni odločevalc­i v slovenski kulturi, ki delujejo bolj iz ozadja, želijo tudi finančno participir­ati pri delovanju muzeja MAO. V muzeju so v zadnjih letih iz naslova na novo pridobljen­ih projektov kar potrojili proračun, ta zdaj znaša kar dva milijona evrov na leto, redna proračunsk­a sredstva ministrstv­a za kulturo predstavlj­ajo le slabo polovico tega zneska.

Kot omenjeno, na pojasnilo ministrstv­a še čakamo, seveda pa ima minister po zakonu diskrecijs­ko pravico, da izbere oziroma potrdi kandidata, ki se mu zdi najprimern­ejši. O tem, ali bo na odločitev komisije vložil pritožbo, Čelik Vidmar še razmišlja, glede na to, da naj bi bilo pri razpisu nekaj postopkovn­ih napak. Če bo neuspešna, bo tudi v tem primeru ostal del kolektiva MAO? »Ne, potem se bom kar poslovil,« je dejal Čelik Vidmar.

• Na prvi letošnji razpis se je prijavil le Matevž Čelik Vidmar.

• Na drugega je prispelo sedem prijav, ministrstv­o naj bi podprlo Boga Zupančiča.

• Če njegova pritožba ne bo uspešna, je Čelik Vidmar napovedal, da se bo poslovil od kolektiva.

Očitno so v ozadju predvsem želje, da bi muzej spet postal klasična, tradiciona­lna ustanova.

 ?? Foto Igor Zaplatil ?? Matevž Čelik Vidmar je bil izredno uspešen direktor.
Foto Igor Zaplatil Matevž Čelik Vidmar je bil izredno uspešen direktor.
 ??  ?? Na ministrstv­u za kulturo so podprli Boga Zupančiča.
Na ministrstv­u za kulturo so podprli Boga Zupančiča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia