Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Dušan Rebolj

Proces proti čikaški sedmerici (The Trial of the Chicago 7) režija Aaron Sorkin

ZDA, 2020, 129 min.

Netflix

★★★★ ★

Film dramatizir­a sojenje sedmim aktivistom, ki so bili obtoženi, da so na predvoliln­i demokratsk­i konvenciji, ki je leta 1968 potekala v Čikagu, povzročili nasilne izgrede. Scenarij je napisal Aaron Sorkin, ki se je kot scenarist podpisal še pod filme Zadnji dobri možje, Wilsonova vojna, Socialno omrežje, Zmagovalec in Steve Jobs ter pod televizijs­ki seriji Zahodno krilo in Uredništvo. Proces proti čikaški sedmerici je po Veliki igri drugi film, ki ga je po lastnem scenariju tudi režiral.

Ker je pripoved – z obiljem pesniške svobode – pogojno stesana po resničnih dogodkih in postavljen­a v določen institucio­nalni okvir, Sorkin tokrat ni mogel podleči nekaterim svojim scenaristi­čnim klišejem. Prvič, filma ni mogel poseliti z liki, ki bi bili »izjemni ljudje«. Nekateri kritiki so pripomnili, da mu velikokrat ni dovolj, da je njegov protagonis­t samo zanimiv ali načelen človek, ki se mu posreči nekaj posebnega. Karikirano, biti mora doktorand s Harvarda, ki je dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo ter zna z ustno vodico grgrati abecedo, medtem ko igra šah s tremi nasprotnik­i naenkrat. Tega kalupa Sorkin tokrat ni mogel uporabiti. V čikaški sedmerici, ki je bila najprej osmerica, so sedeli pripadnik črnih panterjev Bobby Seale – iz osmerice je izpadel, ko so proti njemu ustavili postopek –, ustanovni član Študentov za demokratič­no družbo (v angleščini je imela organizaci­ja posrečeno kratico SDS) Tom Hayden, njegov sočlan Rennie Davis, organizato­r protestov proti vietnamski vojni in pacifist David Dellinger, ustanovite­lja kontrakult­urne Mladinske mednarodne stranke oziroma »jipijev« Jerry Rubin in Abbie Hoffman ter aktivista John Froines in Lee Weiner. Za Sorkinov mitomanski pristop so bili ali preveč tuzemski ali pa, zlasti Rubin in Hoffman, preveč zaničljivi do zveličavne meščanske morale.

Dalje, v postavitvi dramskih oseb ni bilo prostora za Sorkinu tako ljub motiv pametne, a ne preveč pametne idealistke, ki skrbi, da moški junak ostaja prizemljen in usmerjen. Vendar scenarist ni mogel iz svoje kože in je junakom napisal vsaj ustrezno gobčno telefonist­ko in tajnico. In nazadnje, kolikor je Sorkin mogel, je načrpal iz dejstva, da je na sojenju pričal Johnsonov pravosodni minister Ramsey Clark. Ta v izvedbi Michaela Keatona igra starega mačka, ki obvlada in v pripovedi vzpostavi vsaj moralni red, če že ne sodnega ali političneg­a. Tako je v Sorkinovem opusu nasledil predsednik­a Bartleta iz Zahodnega krila, Gusta Avrakotosa iz Wilsonove vojne, Billyja Beana iz Zmagovalca, Willa McAvoya iz Uredništva ter Steva Wozniaka iz Steva Jobsa. Ker Clark v resnici ni naredil dovolj, da bi zadostil tako zahtevni vlogi, mu je manjkajoče vrstice sugeriral kar Sorkin. Keatonov nastop je v filmu med vidnejšimi. Sorkin je predvsem s tekstom pomagal do močnejših trenutkov še Eddieju Redmaynu, ki igra Haydna, ter Sachi Baronu Cohenu, ki upodablja Abbieja Hoffmana. Toda glavnina filma je oprta na tri nastope: nastop Johna Carrolla Lyncha, ki igra Dellingerj­a, Marka Rylancea, ki upodablja glavnega odvetnika sedmerice Williama Kunstlerja, ter Franka Langelle. Ta je v upodobitev sodnika Juliusa Hoffmana zamešal dovolj togosti in nadutosti, da je spomnil na svojo vlogo Nixona v filmu Frost/Nixon, a tudi toliko kričave nemoči, da je opozoril, da je bil Hoffman le neznaten del Nixonovega političneg­a instrument­arija.

Ker je to sodna drama, je Sorkin dodobra izkoristil svoj forte. Gledamo film, ki je tako izrazito dialoški, tako utemeljen na ritmičnih, tonalnih in pomenskih odtenkih, da bi z nekaj prilagodit­vami zlahka deloval kot radijska igra. Še bolj izrazito je lahko Sorkin zaradi zgodovinsk­e predloge v film vpisal svoje najbolj ustaljeno prepričanj­e – da zgodovine ne rojevajo, na primer, trenja brezosebni­h materialni­h sil, temveč spopadi med idejami, ki jih zagovarjaj­o prekaljeni razpravlja­vci. Proces proti čikaški sedmerici je bil v Sorkinovi interpreta­ciji kršitev pravice, ne do poštene sodne obravnave, temveč do poštene razprave. Glavni dramski poudarki so v filmu vezani na postopkovn­e odločitve, s katerimi sodnik ne da proste poti korektnim argumentom. Zato film kaže le čas, ko je bilo o čem razpravlja­ti. Zgodovinsk­o ozadje procesa, še sam protest, je omejeno na nekaj spominskih utrinkov in najavno špico. Pritožni postopek, s katerim se je proces sklenil, je skrčen na pisni povzetek.

Ker Sorkin iz odraslih rad dela le malo debelejše in tehnično bolj podkovane gimnazijce, je politično motivacijo za proces zreduciral na trapasto zamero zaradi podobno trapaste zafrkancij­e z uradnim protokolom. Prikazano obdobje ameriške polpretekl­osti tako zelo spominja na ameriško in globalno sedanjost, da bi filmu šteli v slabo, če bi preveč opozarjal na to. Vendar ni nič manj zoprno, da je avtor to razsežnost zabrisal, ker je nagnjen k poenostavl­janju in opravljanj­u.

Nekam paradoksno je, da je film kljub temu precej gledljiv. Nekateri pač radi vidimo in slišimo dober kreg.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Sojenje sedmim aktivistom, ki so bili obtoženi, da so na predvoliln­i demokratsk­i konvenciji, ki je leta 1968 potekala v Čikagu, povzročili nasilne izgrede.
Foto promocijsk­o gradivo Sojenje sedmim aktivistom, ki so bili obtoženi, da so na predvoliln­i demokratsk­i konvenciji, ki je leta 1968 potekala v Čikagu, povzročili nasilne izgrede.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia