Delo (Slovenia)

Na čelu Ibrahimovi­ć in Tottenham

Del 7 milijard € vrednega plesa pet Slovencev

-

Ljubljana – Potem ko so opravili svoje najboljši v ligi prvakov, bo oživela tudi Uefina evropska liga. V njej bo tekmovalo več klubov najvišjega razreda, zato lahko ljubitelji nogometa upravičeno pričakujej­o odlično zabavo in vrhunske igre, kakršne pač omogoča šov na praznih štadionih.

Jernej Suhadolnik

Uefino tekmovanje s približno 7 milijard evrov vrednim igralskim kadrom bodo še zadnjič igrali v obliki, kot jo poznamo, naslednje leto bo namreč vzniknilo tudi tretje klubsko tekmovanje, imenovano Uefina konferenčn­a liga. Naslov zmagovalca brani Sevilla, ki je bila v finalu na nemških tleh boljša od milanskega Interja. Prvi zmagovalec reformiran­ega tekmovanja je v sezoni 2004/05 postal moskovski CSKA, ki je na štadionu Sportinga premagal prav gostitelje s 3:1 (Berezucki, Love, Žirkov). Toda to ni bila prva preobrazba evropske lige: njen predhodnik je bil denimo pokal Uefa, ki se je leta 1999 združil s pokalom pokalnih zmagovalce­v (PPZ). Zadnji prvak PPZ je leta 1999 postal tedaj močni rimski Lazio, ki je bil v finalu boljši od Mallorce z 2:1 (Vieri, Nedved).

Dvajset let pozneje pripada pozornost mlajšim obrazom, čeprav bo sodil med prve zvezdnike evropske lige 2020/21 že 39-letni švedski veteran v majici Milana Zlatan Ibrahimovi­ć. Milan bo drevi – tekme bodo ob standardni­h urah 18.55 in 21.00 – odprl tekmovanje na gostovanju pri Celticu. Tržno največ vredni nogometaši v tej sezoni evropske lige so vendarle mlajši. To so: Harry Kane (120 milijonov €), Heung-min Son (75 mio €, oba Tottenham), Kalidou Koulibaly (65, Napoli), Gigi Donnarumma (60, Milan) Nicolo Zaniolo (55, Roma) in James Maddison (55, Leicester).

Slovenski predstavni­ki? Petar

Stojanović bo v majici Dinama v Zagrebu poskušal presenetit­i Feyenoord (v skupini K sta še CSKA in Volfšperk), Dejan Petrović bo v skupini B gostil sloviti Arsenal (v skupini še Molde in Dundalk), Žiga

Laci bo z AEK gostoval v Bragi (Leicester in Lugansk), najtežji izziv je pred Rečani, ki jih vodi Simon Rožman, zanje pa igra Adam Gnezda

Čerin. Rijeka bo gostila Real Sociedad (Napoli in Alkmaar).

 ?? Foto David Klein/Reuters ?? Jose Mourinho meri na vrh s Totenhamom.
Foto David Klein/Reuters Jose Mourinho meri na vrh s Totenhamom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia