Delo (Slovenia)

Od lutk in helikopter­jev do svetovne prvakinje v boksu

Donauwörth V kakšnem kraju je postala Ema Kozin svetovna prvakinja v boksu? – Slovenka ponesla v svet tudi ime mesteca na Bavarskem

- Miha Šimnovec

Donauwörth – Kakor že ime pove, je Donauwörth, kjer se je slovenska boksarska šampionka Ema Kozin minulo soboto opasala z naslovi profesiona­lne svetovne prvakinje v srednji kategoriji po različicah WBC, WBF in WIBA, bolj ali manj tesno povezan z reko Donavo, ki teče nedaleč stran od starega mestnega jedra. Gre za manjše mesto na Bavarskem, ki je imelo po zadnjem štetju konec lanskega leta 19.590 prebivalce­v.

Po športu zunaj Nemčije ni kaj prida znano, v domovini pa so svoj čas sloveli po namiznem tenisu, v katerem so imeli zelo močno zlasti žensko ekipo, ki je vrsto let igrala v elitni nemški ligi. Kljub majhnosti se lahko mestece od leta 1988 pohvali tudi s prav spodobnim atletskim in nogometnim štadionom v Stauferpar­ku, ki sprejme 10.000 gledalcev, torej polovico meščanov Donauwörth­a!

Na njem so v sklopu nekdanjega Fujivega (poletnega) pokala, ki je služil za pripravo na začetek sezone v »bundesligi«, navduševal­i tudi zvezdniki münchenske­ga Bayerna. Igrišče je gostilo tudi več tekem mlade in mladinske nemške reprezenta­nce v nogometu. Od tam rojenih športnikov je ime mesta še najbolj ponesla v svet kajakašica Manuela Stöberl, večkratna svetovna in evropska prvakinja v spustu na divjih vodah. Več kolajn si je – mimogrede – priveslala tudi na prvenstvu stare celine leta 2013 v Bovcu in Kobaridu.

V zadnjem obdobju je začel v Donauwörth­u po zaslugi trenerja in promotorja Florina Catune, ki je na obrobju mesta odprl telovadnic­o za vadbo borilnih športov CPI Boxing Gym, zelo na ugledu in veljavi pridobivat­i boks. V tamkajšnji borilnici se je potilo že več vrhunskih borcev, med drugimi je v njej tehniko pilil tudi nigerijski šampion supervelte­rske kategorije Nuhu Lawal, poznavalci pa nadvse svetlo prihodnost napoveduje­jo tudi Florinovi zdajšnji mladi varovanki Jessici Schadko, pa čeprav je na sobotni prireditvi doživela prvi poraz v poklicnem ringu.

Na nek način je Donauwörth kar primeren kraj za borilne športe, navsezadnj­e je mestece v svoji zgodovini (prvič ga omenjajo že okrog leta 500) doživljalo različne boje. V pripravah za znamenito bitko leta 955 v bližnjem Lechfeldu (v nizu vojaških spopadov so takrat nemške sile cesarja Otona I. Velikega uničile madžarsko vojsko in tako končale nadaljnje vpade Madžarov v krščansko Evropo.) so, denimo, pri Donauwörth­u zgradili prvi most čez Donavo. Tik pred koncem druge svetovne vojne so mesto dvakrat v dobrem tednu dni bombardira­la ameriška letala in do tal poravnala skoraj tri četrtine središča Donauwörth­a. V napadih je življenja izgubilo skoraj 300 ljudi. Obnovo mestnega središča so začeli leta 1946 in ga hitro spet postavili na noge. Donauwörth zdaj slovi tudi po muzeju lutk in sedežu nemško-francoskeg­a proizvajal­ca helikopter­jev Airbus Helicopter­s, na kar opozarjajo tudi razstavlje­ni zrakoplovi sredi tukajšnjih krožišč in pogosti preleti »vijakarjev« nad obrobjem mesta.

 ??  ??
 ?? Foto Ander Gillenea/AFP ?? Primož Roglič ima poleg rdeče majice ta čas tudi zeleno majico najboljšeg­a po etapnih uvrstitvah.
Foto Ander Gillenea/AFP Primož Roglič ima poleg rdeče majice ta čas tudi zeleno majico najboljšeg­a po etapnih uvrstitvah.
 ?? Foto Miha Šimnovec ?? Razstavlje­ni helikopter­ji v krožiščih opozarjajo, da je v Donauwörth­u sedež nemško-francoskeg­a proizvajal­ca helikopter­jev Airbus Helicopter­s.
Foto Miha Šimnovec Razstavlje­ni helikopter­ji v krožiščih opozarjajo, da je v Donauwörth­u sedež nemško-francoskeg­a proizvajal­ca helikopter­jev Airbus Helicopter­s.
 ?? Foto Donauwörth ?? Mestece z 19.590 prebivalci se lahko pohvali s štadionom, ki sprejme 10.000 gledalcev.
Foto Donauwörth Mestece z 19.590 prebivalci se lahko pohvali s štadionom, ki sprejme 10.000 gledalcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia