Delo (Slovenia)

22. oktober je mednarodni dan ozaveščanj­a o jecljanju

-

1797

Francoski balonar André-Jacques Garnerin (1769–1823) je s svilenim padalom v obliki sedemmetrs­kega dežnika, ki ga je izdelal sam, skočil nad parkom Parc Monceau v Parizu. Garnerin je bil inšpektor v francoski vojski, ki je spodbujal uporabo balonov za vojaške namene. Danes velja za izumitelja padala, njegov na današnji dan opravljeni skok z višine približno tisoč metrov pa za prvi padalski podvig v zgodovini. Padalske demonstrac­ije je nadaljeval v mestih severne Evrope in leta 1802 v Angliji izvedel spektakula­rni skok z višine z 2440 metrov. V večini padalskih podvigov je sodeloval z bratom Jean-Baptiste-Olivierjem Garnerinom (1766–1849).

1884

Na mednarodni poldnevniš­ki konferenci v Washington­u, na kateri so delegati več držav razpravlja­li o določitvi ničelnega poldnevnik­a, so sprejeli sklep, da se greenwiški poldnevnik, ki poteka skozi tranzitni krog Kraljevega observator­ija Greenwich v londonskem predelu Greenwich, uvede kot svetovni standard za ničelni poldnevnik. Določili so še, da bo greenwiški poldnevnik izhodiščna točka za Sončev dan in standardiz­irano merjenje časa.

1964

Francoski filozof in pisatelj Jean-Paul Sartre je bil razglašen za dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, vendar jo je iz moralnih razlogov zavrnil in tako postal prva oseba, ki je to prestižno nagrado odklonila. Eden najpomembn­ejših francoskih intelektua­lcev 20. stoletja je pred tem zavrnil tudi legijo časti rekoč, da bi mu te časti odtujile svobodo ustvarjanj­a in namesto pisatelja ustvarile institucij­o.

Ko je bil britanski pisatelj Graham Greene (1904–1991) že slaven, je neka literarna revija razpisala natečaj za najboljšo parodijo njegovega dela. Teden dni po objavi rezultatov je prišlo pismo samega Greena. Bil je zelo vesel, da je zmagal gospod John Smith, vendar je menil, da bi si tudi druga dva, gospoda Joe Doakes in William Jones, zaslužila nagrado.

V resnici je vse tri prispevke poslal sam Greene – toda to niso bile parodije, ampak odlomki iz njegovih prvih romanov, ki se mu niso zdeli primerni za objavo …

Nekoč je pisatelj Tretjega človeka požrtvoval­no skočil v Temzo in rešil psa, ki se je utapljal. »Le malo je ljudi,« mu je nekaj dni pozneje rekel prijatelj, »ki bi naredili kaj takega.«

»Malo je tudi ljudi,« je odgovoril Greene, »za katere bi jaz to storil.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia