Delo (Slovenia)

Stroški zaradi onesnažene­ga zraka 541 milijonov evrov

Zaradi onesnažene­ga zraka v EU umre 400.000 ljudi, v Sloveniji 1700 – Onesnaženj­e je velik družbeni strošek

- Borut Tavčar

Onesnažen zrak je najpomembn­ejši okoljski dejavnik tveganja za zdravje ljudi, pravijo na Inštitutu za mladinsko participac­ijo, zdravje in trajnostni razvoj (IMZTR), saj skrajšuje življenje, to pa povzroča tudi visoke stroške. V Ljubljani in Mariboru znašajo stroški kar 541 milijonov evrov na leto.

V Ljubljani zaradi onesnažene­ga zraka nastane za slabih 434 milijonov evrov stroškov, kar znaša 1502 evra na prebivalca. V Mariboru, ki je bolj »prezračen«, pa stroški znašajo dobrih 107 milijonov evrov, 965 evrov na prebivalca. Onesnaženo­st zraka je največji družbeni strošek v Ljubljani, saj je pomembno gospodarsk­o in politično središče, v katero pride več dnevnih migrantov.

Nova in najobsežne­jša raziskava, ki je nastala v koordinaci­ji Evropske zveze za javno zdravje (European Public Health Alliance) in v sodelovanj­u z mednarodni­m konzorcije­m nevladnih organizaci­j v javnem interesu, vključuje kar 432 evropskih mest s 130 milijoni prebivalce­v iz 30 držav (med njimi sta tudi slovenski mesti Ljubljano in Maribor). Iz nje je razvidno, da onesnažen zrak Evropejce na leto v povprečju stane več kot 166 milijard evrov, prebivalce Ljubljane in Maribora pa več kot 541 milijonov evrov na leto.

Študija opredeljuj­e le stroške zdravstven­ih storitev, povezanih s tremi najbolj škodljivim­i onesnaževa­li zraka: trdimi delci (PM), prizemnim ozonom (O ) in dušikovim dioksidom (NO ). Raziskava vključuje podatke iz časa pred pandemijo covida-19. »Ob upoštevanj­u podatkov v času pandemije bi bili stroški še višji, več raziskav je namreč dokazalo, da slaba kakovost zraka navadno zvišuje stopnjo umrljivost­i obolelih s covidom-19,« pravijo na IMZTR. Sočasna prisotnost več bolezni je tudi pomemben dejavnik umrljivost­i bolnikov s covidom-19, glavne pridružene bolezni pa so povezane z onesnaženj­em zraka.

»Naša raziskava razkriva razsežnost škodljivih vplivov onesnažene­ga zraka na zdravje ljudi, prav tako razkriva veliko zdravstven­o neenakost znotraj evropskih držav. Na onesnaženo­st zraka vpliva prometna politika, mesta pa s spodbujanj­em brezogljič­ne mobilnosti lahko znižajo omenjene stroške. Vlade in Evropska unija bi za zdravo okrevanje po pandemiji covida-19 morale upoštevati tudi stroške, ki vsako leto nastanejo kot posledica onesnažene­ga zraka,« pravi generalni sekretar Evropske zveze za javno zdravje (EPHA) Sascha Marschang.

Direktor IMZTR Tomaž Gorenc je opozoril, da bi družbene stroške morali upoštevati pri pripravi okoljskih in prometnih politik. »Rezultati zahtevajo večje naložbe v razvoj železniške infrastruk­ture, elektrifik­acijo voznega parka, spodbujanj­e konkurenčn­osti javnega prevoza in aktivno mobilnost v mestih ter kažejo usmeritev razvojnih modelov v času okrevanja v Evropi in Sloveniji po epidemiji,« pravi Gorenc.

Največ stroškov nastane zaradi trdih delcev iz različnih virov (82,5 odstotka), sledi NO , predvsem iz prometa (15 odstotkov) in prizemni ozon, ki je tudi povezan s prometom (2,5 odstotka). Rezultati raziskave kažejo, da enoodstotn­o podaljšanj­e časa vožnje na delo poveča družbene stroške zaradi emisij delcev za 0,29 odstotka, zaradi emisij NO pa celo za 0,54 odstotka. Prav tako enoodstotn­o povečanje deleža avtomobilo­v v mestu poveča skupne družbene stroške za skoraj 0,5 odstotka. Krajši čas vožnje na delo in manjši delež lastniških avtomobilo­v pozitivno vplivata na kakovost zraka in nižje družbene stroške. Člani EPHA zato od vlad pričakujej­o politike za konec uporabe fosilnih goriv.

• V času covida-19 onesnažen zrak še poslabša potek okužbe.

• Stroški zaradi slabega zraka znašajo 1500 evrov na prebivalca Ljubljane.

• Uporaba fosilnih goriv v prometu zvišuje stroške.

 ??  ?? Onesnažen zrak stane Evropejce več kot 166 milijard evrov na leto. Evropska zveza EPHA od vlad pričakuje politike za konec uporabe fosilnih goriv.
Onesnažen zrak stane Evropejce več kot 166 milijard evrov na leto. Evropska zveza EPHA od vlad pričakuje politike za konec uporabe fosilnih goriv.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia