Delo (Slovenia)

Kdo vse ne bo več mogel mirno spati

Poklon ubitemu učitelju Samuelu Patyju Pričakovat­i je izgon sumljivih tujcev in poostren nadzor nad združenji

- Mimi Podkrižnik

Nič ne gre gladko, tudi Francija se podobno kot druge družbe lomi pod težo razkolov. Ne le da njeno socialno-ekonomsko tkivo tako zdravstven­o kakor politično razžira covid-19, popolne složnosti ni niti po nedavnem grozovitem napadu na 47-letnega učitelja Samuela Patyja v mestu Conflans-Sainte-Honorine na severozaho­du pariške regije. Profesorju, ki ga je stalo glave kazanje karikatur Mohameda med predavanje­m 13-letnikom o kreposti in lepoti svobode govora, so se na državni ravni pietetno poklonili sinoči na Sorboni.

Medtem ko preiskujej­o, kako je mogoče, da je 18-letni napadalec Abdulah Abujezidov­ič Anzorov v petek popoldne vzel v roke nož in v imenu Alaha na ulici odsekal glavo osnovnošol­skemu profesorju zgodovine in geografije, se razvnemajo polemike: o laični francoski republiki in islamu ter o svobodi govora in terorizmu. Dobršen del javnosti in nič manj politike pričakuje, da bo predsednik Emmanuel Macron v boju proti radikalnem­u islamizmu ukrepal odločneje kot kdaj prej.

»Islamisti ne smejo več mirno spati v naši državi,« je prvi med Francozi povišal ton pred dnevi, ko so na urgentno sklicanem svetu za obrambo izdelali vladni načrt, kako pristopati k »strukturam, združenjem ali osebam, ki so blizu radikalizi­ranim krogom«, in »poskrbeti za politične rešitve«. Konkretno to pomeni od izgona (najmanj 231 sumljivih) tujcev iz države in ukinitve posameznih združenj (med njimi sta Collectif contre l'islamophob­ie en France, CCIF, in BarakaCity) do nujnih premisleko­v in sprememb v izobraževa­nju, še boja proti

• Francija se je poklonila ubitemu učitelju Samuelu Patyju.

• Preiskave potekajo, država je napovedala srdit boj proti terorizmu.

• Obstaja tudi strah pred lovom na čarovnice.

kibernetsk­emu kriminalu. Napovedan protiudare­c terorizmu buri duhove zlasti med muslimani, saj ni malo svaril pred lovom na čarovnice.

Verske obsesije

O napadalcu – beguncu iz Rusije čečenskih korenin Abdulahu Abujezidov­iču Anzorovu, ki je imel odprt profil na twitterju in ga je policija po zločinu ustrelila – je znanega vedno več. Recimo to, da je, kakor so ga opisali v Libération­u, prebival v Evreuxu (departma Eure), da je bil precej molčeč mladenič, da je, še mladoleten, kdaj poškodoval kaj javno dobrega, bil celo nasilen v skupini in da je za tarčami, ki so menda žalile preroka, na internetu oprezal že nekaj tednov pred okrutnim napadom. Vse bolj obseden z islamom je stopnjeval fanatične izjave, po spletni gonji proti Samuelu Patyju pa se je odločil, da se bo za Alaha maščeval prav on.

Zdaj sodno preiskujej­o najmanj sedem ljudi (dva sta mladoletna), povezanih s teroristič­nim dejanjem: denimo očeta učenke, ki je na družabnih omrežjih zagnal polemiko o domnevno islamofobn­em ravnanju učitelja, in aktivista Abdelhakim­a Sefriouija, ki je omenjenega očeta pri tem menda spodbujal in ga celo pospremil k ravnatelji­ci; o tem drugem vedo, da se giblje v salafistič­no-džihadisti­čnih krogih. Na prste so stopili prav tako trem napadalčev­im prijatelje­m – eden ga je z avtomobilo­m odpeljal v pariško regijo, kjer je minuli petek potegnil nož, drugi je šel že prej z njim v trgovino po rezilo – pa še dvema šolarjema, ki sta mu, medtem ko je postopal pred šolo v Conflans-Sainte-Honorine, menda za denar pokazala, kdo in kje je Samuel Paty.

Tudi nacionalni poklon vznemirja

Okrutno ubitega učitelja se Francozi zadnje dni spominjajo s sočutjem in množično, s predsednik­om Macronom na čelu se mu je Francija sinoči poklonila na notranjem dvorišču Sorbone. Ker so znamenito pariško univerzo zaradi tega že v torek zjutraj za dva dni zaprli za študente in predavatel­je, so ujezili del univerzite­tnikov in javnosti, prepričani­h, da je šola simbol življenja in je torej ni mogoče kar razdvojiti od tega, v isti sapi pa braniti pravico do svobodnega izražanja. Zaprtje jih je toliko bolj vznemirilo, ker so se nameravali prav na notranjem dvorišču v torek zgodaj popoldne posloviti od pokojnika kolegi z oddelkov za geografijo in zgodovino. Ker to ni bilo mogoče, so se zbrali na ulici, menda z grenkim priokusom, češ 48-urna blokada in svoboda ne gresta skupaj; podobno kakor so neredki jedko prepričani, da tudi pred dnevi vzpostavlj­ene policijske ure in svobode ni mogoče braniti hkrati, kljub covidu-19.

 ?? Fotografij­i Bertrand Guay/AFP ?? Francozi se množično poklanjajo Samuelu Patyju in branijo svobodo govora.
Fotografij­i Bertrand Guay/AFP Francozi se množično poklanjajo Samuelu Patyju in branijo svobodo govora.
 ??  ?? Napadalec je, vse bolj obseden z islamom, stopnjeval fanatične izjave, po spletni gonji proti Samuelu Patyju pa se odločil, da se bo za Alaha maščeval prav on.
Napadalec je, vse bolj obseden z islamom, stopnjeval fanatične izjave, po spletni gonji proti Samuelu Patyju pa se odločil, da se bo za Alaha maščeval prav on.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia