Delo (Slovenia)

Kako se bomo ljubili?

- Agata Rakovec Kurent

Naša tretješolk­a se je zaljubila. Na šolskem hodniku je opazila sanjskega fanta. Ima najlepše oči na svetu, temne in svetleče. S pomočjo razvejene mreže prijatelji­c je hitro ugotovila, kako mu je ime in v kateri razred hodi. Mala zalezovalk­a ni potreboval­a dolgo, da je razvozlala, kdaj nova simpatija hodi v knjižnico, kdaj na kosilo in kje na hodniku ga lahko sreča. Trajalo je dobre tri tedne, potem pa – šok. Fanta je lepega dne zagledala na pragu razreda, kjer ni potreboval maske. Po njenih besedah se preostanek obraza ni ujemal z očmi. Sledil je njen večerni komentar: »Ne morem verjeti, da sem zaradi njega izgubila tri tedne življenja.«

Nisem si mogla pomagati, na glas sem se začela krohotati. Užaljena je zaspala, jaz pa sem razmišljal­a, da ima pandemija več posledic, kot si mislimo. Sodelavka mi je potarnala, da se je sin razšel z dekletom. Tedni, ko se zaradi virusa nista videla, so naredili svoje. Verjetno bi se, fant je še mlad, zgodilo slej ko prej, a človek se vpraša, ali je bilo resnično neizogibno.

Poročena znanka mi je, ko je bil virus še v Wuhanu, na kompliment, kako dobro je videti, odvrnila, da si je omislila ljubimca. Skrivaj sta se srečevala ob dopoldnevi­h, ko je bil njen mož v službi, dokler ni njegovo podjetje uvedlo dela od doma. Zadnjič sem jo srečala in žar v njenih očeh je izginil.

Koliko naših srednješol­skih spominov ali spominov s faksa je povezanih z znanjem, ki smo ga tam usvojili, in koliko s simpatijam­i in ljubeznimi, prvimi, neuslišani­mi, nesrečnimi in usodnimi, ki podirajo bregove in obračajo tok našega življenja? Kaj je s tistimi, ki jim je najslajši del zaljubljan­ja, prve sprehode v mesečini in šepetanja pod zvezdami, prekinila policijska ura? Vem le to, da ne smemo nehati ljubiti. Ker nas v teh čudnih časih ravno to dela ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia