Delo (Slovenia)

Slovenija ohromljena za teden dni

Zapirajo se vrtci, trgovski centri, vse nenujne dejavnosti – Okrnjen javni potniški promet

- Anja Intihar

Ljubljana – »Pred nami je teden boja za ustavitev širjenja virusa med nami,« je dejal slovenski premier Janez Janša, ko je predstavlj­al nove ukrepe, s katerimi bo vlada poskušala ustaviti ali vsaj ublažiti bliskovito širjenje koronaviru­sa. V soboto bodo vrata morali zapreti hoteli, trgovski centri, gostinski lokali, cvetličarn­e, frizerski in kozmetični saloni, zaprti bodo dijaški in študentski domovi ter vrtci, a bo kljub temu dovoljena kakšna izjema. Vrtci bodo lahko odprti le, če starši nikakor ne bodo mogli zagotoviti varstva oziroma delati od doma. Za teden dni bo okrnjen tudi javni potniški promet, Ljubljansk­i potniški promet prehaja na poletno ureditev, medtem ko pri režimu prestopanj­a meje za zdaj ni sprememb.

Novi odloki so sprejeti za teden dni, nato bo sledila presoja, ali jih je treba podaljšati. Vlada se še ni odpovedala niti možnosti ponovnega omejevanja gibanja med občinami, o tem bo odločala v prihodnjih dneh. As v rokavu pri poskusu omejevanja širjenja virusa bi lahko bilo množično testiranje oziroma nabava hitrih testov za vse rizične skupine in v roku nekaj prihodnjih tednov za celotno populacijo, o čemer pristojni še razmišljaj­o. Premier Janša se je zahvalil tudi zdravstven­emu osebju in hkrati vse državljane pozval, naj spoštujejo ukrepe in naredijo vse, da bo delo zdravnikov in drugega osebja čim lažje.

Ljubljana – Število okužb s koronaviru­som se hitro povečuje, zato se je vlada odločila za delno zaprtje države, podobno spomladans­kemu. Večina novih odlokov bo začela veljati v soboto in bo veljala teden dni. Vlada bo prihodnji četrtek ali petek nato razpravlja­la, ali naj jih podaljša ali odpravi.

Od četrtka so vse regije rdeče, najslabše je stanje na Gorenjskem, sledi ji Koroška, je na novinarski konferenci pojasnil uradni govorec Jelko Kacin. Za boj z virusom bo po besedah premiera Janeza Janše ključen prihodnji teden, z novimi ukrepi poskuša vlada čim bolj omejiti hitro širjenje koronaviru­sa. »Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem zato, ker virus zdaj že vsi obravnavam­o takega, kot je. Se pravi kot nevarnost, ki je simetrična, ki ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot po kriterijih virusa,« je dejal Janša.

Kakšni so torej novi ukrepi? Zapirajo se gostinski obrati, dovoljena bo le dostava hrane, in sicer tudi v času policijske ure med 21. in 6. uro zjutraj, vrata zapirajo hoteli, a z izjemami za poslovne delegacije, diplomatsk­e in športne profesiona­lne ekipe. Trgovski centri bodo od sobote prav tako zaprti, vendar je tudi tu vlada predvidela nekaj izjem, in sicer živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter s hrano za živali in kmetijskim­i potrebščin­ami.

»Prihodnji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojitelj­skim osebjem zelo povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu velja poziv vsem vzgojitelj­icam v vrtcu, da nosijo maske, in prošnja županom, da glede na situacijo v posameznih občinah in krajih organizira­jo varstvo, če ga starši za otroka nujno potrebujej­o, ker ga sami ne morejo zagotoviti,« je poudaril predsednik vlade. Na župane in županje, ki so se v pomladansk­em valu epidemije zelo izkazali, je podal apel, naj tudi zdaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnos­ti sprejemajo ukrepe, o katerih menijo, da so nujni in da so v lokalnih okoljih ciljani ter z ustreznim pristopom omogočajo omejitev širjenja virusa.

O zapiranju občin v prihodnjih dneh

Zapirajo se tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študenti nimajo druge možnosti. Javni promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol, to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet. Cvetličarn­e bodo zaprte, a z možnostjo dostave na dom oziroma osebnega prevzema po predhodnem naročilu, ne bodo pa obratovali kozmetični in frizerski saloni ter kazinoji.

Premier je poudaril, da se glede prestopanj­a mej ne spreminja ničesar in ostaja veljaven sedanji

• Od sobote bodo, z nekaj izjemami, zaprti trgovski centri.

• Zaposleni naj, če je mogoče, delajo od doma.

• Čez teden dni bodo preverili, ali naj te ukrepe podaljšajo.

odlok, enako velja za športne aktivnosti. »Nismo pa še sprejeli dokončne odločitve o ukrepu, ki je bil uveljavlje­n spomladi, to je možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi,« je poudaril premier Janša in nadaljeval, da se bodo v zvezi z aktiviranj­em tega ukrepa odločali v prihodnjih dneh, »ko bomo imeli dodatne podatke in bomo videli, ali je ukrep v tej fazi nujen«. Premier je tudi gospodarst­venike pozval, naj tam, kjer se bo proizvodnj­a nadaljeval­a, strogo upoštevajo vse preventivn­e ukrepe za preprečeva­nje širjenja virusa. Če je le mogoče, naj zaposleni delajo od doma.

Možnost masovnega testiranja

Vlada preverja možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku nekaj prihodnjih tednov tudi za celotno populacijo, gre za ukrep, ki ga predvideva­jo tudi v drugih državah. Slovenski premier je imel včeraj tudi enourni pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel. Natančno sta ocenjevala ukrepe v obeh državah glede omejitve covida-19, kanclerka je Sloveniji ponudila pomoč v medicinski opremi, če bi jo potreboval­i. Ob zaključku je Janez Janša dejal še, da se že nekaj dni pripravlja­jo smernice za šesti paket ukrepov za odpravljan­je in blaženje posledic epidemije. »Ko bodo smernice na voljo, bo pripravlje­n zakonski paket za čimprejšnj­o obravnavo v državnem zboru,« je še povedal premier.

Avtorica je zaposlena v Delovnici.

1663 okužb so potrdili v sredo, kar je največ do zdaj, umrlo je pet bolnikov s covidom-19

 ?? Foto Matej Družnik ?? Najmanj teden dni bo javno življenje ustavljeno, potem bo vlada analiziral­a učinke ukrepov in jih, če bo treba, podaljšala, ublažila ali ukinila.
Foto Matej Družnik Najmanj teden dni bo javno življenje ustavljeno, potem bo vlada analiziral­a učinke ukrepov in jih, če bo treba, podaljšala, ublažila ali ukinila.
 ??  ?? Podobno kot spomladi je med najnovejši­mi ukrepi tudi ponovno, a tokrat delno zaprtje vrtcev ter dijaških in študentski­h domov.
Podobno kot spomladi je med najnovejši­mi ukrepi tudi ponovno, a tokrat delno zaprtje vrtcev ter dijaških in študentski­h domov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia