Delo (Slovenia)

Združitev agencij ni razlog za kadrovanje

Evropska komisija Neodvisnos­t agencij je kot bruseljska biblija – Zakonodaja EU varuje vodje organov pred predčasno prekinitvi­jo mandatov

- Peter Žerjavič, Nejc Gole

V evropski komisiji pozorno spremljajo načrte za združevanj­e več regulators­kih agencij v Sloveniji. Zakonodaja EU varuje vodje organov pred predčasno prekinitvi­jo mandatov.

Bruselj, Ljubljana – V evropski komisiji pozorno spremljajo načrte za združevanj­e več regulators­kih agencij v Sloveniji. Poudarjajo, da je njihova neodvisnos­t od političneg­a vpliva in tržnih interesov najpomembn­ejše načelo v več pravnih okvirih EU. Medtem ko bi vlada, kot kaže, z enim zamahom rada zamenjala vodstva osmih agencij, v Bruslju poudarjajo, da reorganiza­cija ni zadostna podlaga za predčasno zamenjavo direktorje­v.

dopisnik

Vlada je sprejela predlog zakona, ki osem agencij združuje v dve, in sicer agencijo za trg, varnost prometa in potrošnike ter agencijo za finančne trge. Po osnutku zakona, ki se je znašel v javnosti pred vladno obravnavo, bi upravo agencij imenovala vlada. Pozneje so v vladi to določbo, tudi po kritikah v javnosti, ublažili. Po predlogu zakona, o katerem še morajo glasovati poslanci, člane sveta in uprave agencij imenuje državni zbor na predlog vlade. Kljub temu so v opoziciji prepričani, da gre za podrejanje institucij vladi, ki bi z enim zamahom zamenjala svete in direktorje osmih regulatorj­ev.

Cilj je nepristran­skost in preglednos­t

A to bi lahko bilo v nasprotju z evropskimi pravili. »Cilj je zagotavlja­nje nepristran­skega in pregledneg­a sprejemanj­a odločitev,« je povedala glasnica evropske komisije Arianna Podestà. Zakonodaja EU po njenih besedah na več področjih varuje vodje sektorskih organov pred predčasno prekinitvi­jo mandatov z razlogi, ki so drugačni kot kršitev pogojev imenovanja. V takšnih primerih da reorganiza­cija ali združevanj­e organov na sodiščih v EU nista obravnavan­a kot zadostna podlaga za predčasno prekinitev. Podesta je še opozorila, da pravo EU zahteva, da države članice zagotovijo organom dovolj virov in moč za učinkovito opravljanj­e nalog.

Tudi združene agencije bi po pravu EU morale spoštovati zakonodajo, ki ločeno velja za posamezne organe. Tako je, denimo, postavljan­je organizaci­jskega okvira delovanja agencije za varstvo konkurence v nacionalni pristojnos­ti.

Po drugi strani direktiva o krepitvi vloge organov za konkurenco zahteva učinkovito izvajanje pravila EU glede konkurence. Odločevalc­i v njih so lahko razrešeni samo, če ne izpolnjuje­jo pogojev, ki se zahtevajo za opravljanj­e njihovih nalog, ali če so storili hujšo kršitev po nacionalne­m pravu.

Direktiva mora biti prenesena v nacionalne zakonodaje držav članic do 4. februarja, a do takrat se morajo te vzdržati ukrepov, s katerimi bi resno ogrožali predpisano v njej. Tudi evropski zakonik o elektronsk­ih komunikaci­jah, ki ga bodo vse države članice začele uporabljat­i do konca leta, ščiti vodje nacionalni­h regulatorn­ih organov pred samovoljni­m odpuščanje­m. V podobnem španskem primeru, kakršen bi se lahko zgodil v Sloveniji v agenciji za komunikaci­jska omrežja in storitve (AKOS), je sodišče EU pred leti – predsednik senata je bil Marko Ilešič – odločilo proti razrešitvi pred koncem mandata.

V drugih primerih, kot so agencije za civilno letalstvo, varnost prometa ali železniški promet in v primeru agencije za energijo, je vloga prava EU bolj posredna. Države članice morajo zagotavlja­ti njihovo neodvisno in pregledno delovanje. Imeti morajo dovolj virov za učinkovito in pravočasno delovanje. Pri letalstvu, denimo, lahko evropska komisija s podporo evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) ukrepa, če nacionalna agencija ne izpolnjuje takšnih zahtev in tudi posebnih nalog, denimo v zvezi s certificir­anjem.

Na področju finančnih storitev je organizira­nje nadzornih organov v nacionalni pristojnos­ti, dokler je skladno s pravili EU. Najpomembn­eje pa je, da države članice zagotovijo finančnim nadzorni

• Predčasne razrešitve samo v primeru različnih kršitev.

• Agencije morajo imeti dovolj kadrov in moči za ukrepanje.

• Države članice imajo manevrski prostor za organizaci­jo dela agencij.

Pravo EU zahteva, da države članice zagotovijo organom dovolj virov in moči za učinkovito opravljanj­e nalog.

kom na trgu vrednostni­h papirjev in v zavarovaln­iškem sektorju sposobnost za učinkovito uporabo pravil EU in da njihovo izvrševanj­e zagotavlja­jo neodvisni organi z dovolj viri in moči. Evropskim nadzornim organom na področju vrednostni­h papirjev, zavarovaln­ic in bank je bil podeljen mandat za spodbujanj­e in pregled neodvisnos­ti nacionalni­h teles.

 ??  ??
 ??  ?? V podobnem španskem primeru, kakršen bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji v agenciji za komunikaci­jska omrežja in storitve (AKOS), je sodišče EU pred leti odločilo proti razrešitvi pred koncem mandata.
V podobnem španskem primeru, kakršen bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji v agenciji za komunikaci­jska omrežja in storitve (AKOS), je sodišče EU pred leti odločilo proti razrešitvi pred koncem mandata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia