Delo (Slovenia)

Stiska v zdravstvu, poziv k samozaščit­i

Razmere po regijah Preobremen­jenost zdravstven­ih ustanov in domov za starejše – Ljudje bi morali bolj upoštevati ukrepe

- Nataša Čepar

Preverili smo zdravstven­e razmere po regijah, povsod je prisotna preobremen­jenost zdravstven­ih ustanov in domov za starejše.

Slovenija – »Vsak dan se srečujemo s prostorski­mi in kadrovskim­i težavami. Ob visoki stopnji motivirano­sti vseh zaposlenih, stalnem prilagajan­ju in strpnosti nam še uspeva,« pravi strokovna direktoric­a Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj. Gorenjska je regija z največjim številom okužb in postelje za bolnike s covidom-19 se pospešeno polnijo. Plat zvona bijejo tudi v Mariboru. Povsod pa ljudi pozivajo k spoštovanj­u zaščitnih ukrepov in opozarjajo na pomanjkanj­e zdravstven­ih delavcev.

in dopisniki

V jeseniški splošni bolnišnici imajo na oddelku za bolnike s covidom-19 16 postelj, ki so polno zasedene. Prihodnji teden jih bodo dodali še deset. To je največ, kar za zdaj zmorejo. Na razpolago imajo deset ventilator­jev, ne pa tudi postelj za intenzivno nego. »Kadra nam primanjkuj­e zlasti v zdravstven­i negi. Že pred epidemijo smo imeli odprtih okoli 40 razpisov. Vsak dan nam dodatno primanjkuj­e 30 medicinski­h sester zaradi okužb, karantene ali drugih razlogov, kar skupaj pomeni pomanjkanj­e 70 medicinski­h sester in zdravstven­ih tehnikov,« navede Jovanovič Kunstljeva.

Na univerzite­tni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik so imeli včeraj zjutraj 21 okuženih z novim koronaviru­som na covid oddelku in pet na intenzivne­m – kjer trenutno premorejo šest postelj za bolnike s covidom-19 in šest za druge. Imajo 11 ventilator­jev, zaposlene pa razporejaj­o po potrebi.

Kriza v gorenjskih domovih za starejše

»Poleg vseh zaščitnih ukrepov, ki se zaostrujej­o, z letaki in drugimi opozorili pozivamo ljudi, naj spoštujejo omejitve, da ne bi širili okužbe,« pove Robert Skrinjar, vodja kranjske republiške izpostave za zaščito in reševanje. Težave imajo v domovih za ostarele, kamor je že vdrl virus. V Domu starejših občanov Preddvor je poleg tega pred dnevi zaradi notranjih nesoglasij odstopilo celotno vodstvo. V Centru slepih, slabovidni­h in starejših Škofja Loka pa so varovance zaradi izjemnega obsega okužb preselili v šolsko telovadnic­o. Škofjelošk­i župan Tine Radinja meni, da so sprejeli vse potrebne ukrepe, a izkušnje iz prvega vala kažejo, da vselej mine nekaj dni, preden ljudje tudi zares sprejmejo nova pravila in se začnejo v skladu z njimi tudi obnašati.

Štajerska in Koroška: bolniki tudi v dvorano

V UKC Maribor je strokovni direktor Matjaž Vogrin napovedal, da pričakujej­o dramatično poslabšanj­e v prihodnjih tednih. Ko bodo presegli od 80 do 100 akutnih bolnikov s covidom-19 na dan in 25 tistih, ki se bodo zdravili v intenzivni terapiji, se bodo standardi obravnave znižali. Opozoril je, naj se ljudje tega zavedajo. »Postelje niso problem. Problem so kadri, v neki fazi pa bo postala problem tudi oprema. Tako visokega vala, kot smo mu priča, nismo pričakoval­i,« je dejal. Paciente, ki bi v prihodnjih tednih potreboval­i hospitaliz­acijo, a zanje ne bo prostora v bolnišnici, bodo nameščali v dvorano Tabor. Trenutno imajo zaradi razlogov, povezanih s koronaviru­sno boleznijo, izpad 102 zaposlenih, od tega 12 zdravnikov in 64 medicinski­h sester.

Kapacitete povečujejo tudi v koroški regijski bolnišnici. Za bolnike s covidom-19 bodo pripravili do 50 navadnih bolniških postelj, kritično bolne pa bodo stabilizir­ali in premestili v druge ustanove z intenzivni­mi enotami v državi. Močno žarišče okužb na Koroškem je zdaj dom starostnik­ov v Slovenj Gradcu.

Savinjska in Zasavje: omejeno nenujno zdravstvo

»Zdaj so okužbe že v skoraj vseh domovih za starejše po regiji. Upam, da se bo situacija med počitnicam­i malo umirila,« upa poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek. Bivalnike za odvzem brisov imajo pred tako rekoč vsemi zdravstven­imi domovi v regiji. Splošna bolnišnica Celje ima po zadnjih podatkih 32 navadnih in devet intenzivni­h bolniških postelj za paciente s covidom-19. Včeraj so imeli zasedenih 22 postelj na navadnem in prav vse na intenzivne­m oddelku. Imajo pa na voljo 43 ventilator­jev. Težave s pomanjkanj­em kadrov rešujejo z omejevanje­m nenujnih zdravstven­ih storitev in prerazpore­janjem.

V Splošni bolnišnici Trbovlje, ki je postala covid bolnišnica z drugim valom, so zaprli negovalni oddelek in tam vzpostavil­i covid oddelek s trinajstim­i akutnimi in štirimi intenzivni­mi posteljami, ki zahtevajo respirator­je. Kader negovalneg­a oddelka je prevzel delo na covid oddelku. Dejavnost covid ambulante opravlja kar urgentni center. Zunanji kontejner imajo sicer že od prvega vala. »Vnos okužb v domove za ostarele ali podobne socialnova­rstvene centre pomeni veliko tveganje predvsem za kapacitete naše bolnišnice, najbolj kadrovske,« meni direktoric­a bolnišnice Romana Martinčič. Tudi za Matejo Černi, direktoric­o Doma starejših občanov Polde Eberl Jamski z Izlak, in Špelo Režun, direktoric­o zasavskega varstveno-delovnega centra, so te ustanove eden največjih zdravstven­ih problemov in tveganj.

V osrednji Sloveniji in na Dolenjskem dovolj postelj

V osrednjesl­ovenski regiji je za bolnike s covidom-19 še najbolje poskrbljen­o, saj je na tem območju osrednja slovenska bolnišnica, ljubljansk­i klinični center. Tam svoje kapacitete sproti prilagajaj­o potrebam: vzpostavlj­ajo dodatne postelje na infekcijsk­i kliniki, na ortopedski kliniki so že odprli nov oddelek, delno se lahko razširijo v bolnišnico Petra Držaja, covid postelje naj bi bile kmalu tudi v URI Soča. »Če bomo vse usposobili, bo imel ljubljansk­i UKC od 40 do 50 intenzivni­h postelj in 170 navadnih, kar upamo, da bo za prebrodite­v največje krize dovolj,« je povedala predstojni­ca infekcijsk­e klinike Tatjana Lejko Zupanc. Največji problem je tudi pri njih odsotnost zdravstven­ega kadra – zaradi okužb in drugih razlogov manjka okoli sto zaposlenih.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo 20 postelj z bolniki s koronaviru­som. Trije so na intenzivni negi in priključen­i na respirator­je. Vsega imajo za te obolele na voljo 57 postelj in 14 dodatnih na intenzivni negi. Izjema so v tem, da nimajo težav

Janez Melanšek,

CZ za Zahodno Štajersko s kadri, med drugim tudi zaradi srednje in višje zdravstven­e šole. Veliko tveganje pa tudi na Dolenjskem predstavlj­ajo domovi starostnik­ov: v Črnomlju imajo 19 pozitivnih stanovalce­v, v Brežicah pa je za covidom-19 zbolelo 24 stanovalce­v in tudi 14 zaposlenih.

Rdeča tudi vsa Primorska

V šempetrski bolnišnici na Goriškem so odprli covid oddelek s 25 posteljami, pri čemer jih je bilo včeraj zasedenih devet. Glede na potrebe bodo število postelj povečali na 35. Intenzivne nege pa nimajo. Kader zdravstven­e nege zagotavlja­jo s prerazpore­janjem osebja z drugih oddelkov glede na potrebe, pri čemer so ti timi ločeni od drugih. Pred bolnišnico so že namestili kar pet zabojnikov za obravnavo pacientov s sumom na covid-19. Preobremen­jeni so tudi v novogorišk­em domu za starejše občane. »Osebja je že pred epidemijo kritično primanjkov­alo. Obenem se s prepovedjo obiskov povečuje tudi stiska naših oskrbovanc­ev, četudi se trudimo, da bi jim popestrili dneve,« pravi direktor Bojan Stante.

Obalno-kraška regija ima sicer najmanj okužb v državi, a se je včeraj tudi ta obarvala v rdeče. V Splošni bolnišnici Izola so pred dnevi vzpostavil­i covid oddelek z devetimi posteljami, za zdaj imajo eno posteljo tudi na intenzivni negi. Na razpolago imajo tri ventilator­je, ki so primerni za obolelost s covidom-19. Pred bolnišnico so postavili dva zabojnika že v prvem valu. Virus pa je vdrl tudi v Ortopedsko bolnišnico Valdoltra. Strokovna direktoric­a koprskega zdravstven­ega doma Ljubica Kolander Bizjak pa opozarja, da je bilo še včeraj opaziti lahkomisel­no vedenje ljudi. Med drugim je izpostavil­a, da so bili lokali polni, predpisane razdalje med gosti pa ni bilo. »Treba se je spametovat­i in se samozaščit­no vesti! Na podlagi svoje 40-letne prakse lahko zatrdim, da bodo pri zdravstven­i oskrbi nastale težave! Če bodo vse postelje zasedene z obolelimi za covidom-19, kam bomo dali tiste, ki jih bo kap ali bodo doživeli prometno nesrečo?« je bila nazorna.

• V zdravstven­ih ustanovah in domovih za ostarele premalo kadra.

• Ljudje bi morali bolj upoštevati zaščitne ukrepe.

• Tudi obalno-kraška regija je rdeče območje.

»Treba se je spametovat­i in se samozaščit­no vesti! Na podlagi svoje 40-letne prakse lahko zatrdim, da bodo pri zdravstven­i oskrbi nastale težave!« Ljubica Kolander Bizjak,

ZD Koper

»Zdaj so okužbe že v skoraj vseh domovih po regiji. Upam, da se bo situacija med počitnicam­i malo umirila.«

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? V Splošni bolnišnici Izola, kjer so pred dnevi vzpostavil­i covid oddelek, imajo devet postelj, za intenzivno obravnavo pa za zdaj zgolj eno.
Foto Uroš Hočevar V Splošni bolnišnici Izola, kjer so pred dnevi vzpostavil­i covid oddelek, imajo devet postelj, za intenzivno obravnavo pa za zdaj zgolj eno.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Zdravstvo zaradi epidemije poka po šivih.
Foto Jože Suhadolnik Zdravstvo zaradi epidemije poka po šivih.
 ?? Foto Tadej Regent ?? Zdravstven­o osebje je povsod po Sloveniji izjemno obremenjen­o.
Foto Tadej Regent Zdravstven­o osebje je povsod po Sloveniji izjemno obremenjen­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia