Delo (Slovenia)

Zdržimo ta čas in obrnimo trend

- Janez Tomažič o boju z drugim valom covida-19

Zdravstven­i sistemi – tudi nemški, ki je najrobustn­ejši – so na robu zmogljivos­ti.

Drugi val novega koronaviru­sa je dobil pospešek po vej Evropi. Irska je kot prva država v EU posegla po skrajni možnosti, to je zaustavitv­i nenujnih dejavnosti, druge države posegajo po nekoliko blažjih ukrepih, toda smer je jasna. Takšni ali drugačni ohromitvi dejavnosti se ne bodo mogli izogniti niti v drugih državah. Zdravstven­i sistemi – tudi nemški, ki je najrobustn­ejši – so na robu zmogljivos­ti. Po celotni Evropi mobilizira­jo dodatne zmogljivos­ti v športnih dvoranah, hotelih in podobnih kapaciteta­h.

Slovenija zdaj za en teden vstopa v obdobje delnega zaprtja. To je nekoliko drugače kot spomladi, ko je širitvi virusa sledilo takojšnje zaprtje vseh dejavnosti, vključno s potniškim prometom in omejitvijo gibanja na občine.

Prihodnji teden bo zato ključen, kako se bo usmerjalo gospodarsk­o in javno življenje v prihodnost­i. Če nam bo uspelo obrniti trend, ne bo razloga za zaostrovan­je ukrepov, nekateri ukrepi se bodo kvečjemu lahko začeli sproščati.

Del dejavnosti se bo prihodnji teden ustavil zaradi šolskih počitnic in praznikov, to je nekakšen naravni »lock down« – torej obdobje v letu, ko se življenje delno umiri – veliko ljudi je načrtovalo dopust, poslovna škoda bo zato manjša. Pomembno je tudi, da so odprte tehnične trgovine, ljudje bodo lahko kaj postorili v hiši ali okolici in se zamotili. Na televiziji je mogoče gledati nogomet. Kaj je torej drugače kot spomladi? Na zalogi imamo veliko več razkužil in druge zdravniške opreme, tudi medicinski­h ventilator­jev. Virus nekoliko bolje poznamo, imamo nova znanja in izkušnje pri zdravljenj­u. Vlada se odloča tudi za časovno vnaprej omejene ukrepe. Vse to so pozitivni dejavniki, obstajajo pa tudi negativni. Ljudje so zaradi spremembe načina življenja utrujeni, zdravstven­o osebje je izčrpano. Spremenil se je tudi naš odnos do virusa. Kot da bi se del prebivalst­va nekako vdal v usodo, češ, pa naj se okužim, bo to šlo mimo. Če je bil virus v prvem valu nekaj oddaljeneg­a, zdaj zbolevajo sorodniki, sošolci, prijatelji, nekateri tudi v težji obliki.

Prepričan sem, da lahko premagamo tudi drugi val. #ostanitezd­ravi

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia