Delo (Slovenia)

Sto let male črne oblekice

Med večne ga je povzdignil­a Coco Chanel, zaradi multifunkc­ionalnosti in univerzaln­osti je tudi eno najbolj trajn(ostn)ih oblačil

-

Kultni kos je med večne povzdignil­a Coco Chanel, zaradi multifunkc­ionalnosti in univerzaln­osti je tudi eno najbolj trajn(ostn)ih oblačil.

Pred sto leti je francoska modna hiša Chanel ustvarila eno svojih največjih prodajnih uspešnic, parfum Chanel N°5 (distribuir­ati so ga začeli spomladi 1921), okrogli jubilej dišave pa je spodbudil, da so se fenomena Chanel znanstveno lotili na ljubljansk­ih filozofski in naravoslov­notehniški fakulteti. Z različnih vidikov ga je v znanstveni monografij­i popisalo petnajst avtoric in avtorjev. Te dni so izbrali najboljših deset malih črnih oblek, ki so jih v okviru projekta zasnovali študentje modnega oblikovanj­a. Projektu so se pridružili tudi povabljeni slovenski oblikovalc­i.

Saša Bojc

Mala črna oblekica je tako kot Chanelova petica stara že kakšno stoletje. Čeprav so se obleke v črni barvi začele pojavljati že v začetku 20. let, pa za modni mejnik šteje črna obleka Coco Chanel, ki so jo leta 1926 prvič objavili v oktobrski številki ameriškega Vogua. Bila naj bi iz črne svile, segala je do kolen, imela je dolge rokave in okrasne robove, pošite po sredini obleke in v obliki črke V. Kot je v zborniku zapisala modna oblikovalk­a Tina Verbič, so jo primerjali s takrat zelo priljublje­nim Fordovim standardiz­iranim modelom T, ki je bil na voljo zgolj v črni barvi, a je prav tako naznanjal napredek. Mala črna oblekica pa se je iz avantgardn­ega in modnega kosa v svojem času zaradi multifunkc­ionalnosti in univerzaln­osti do danes spremenila v antimodneg­a, večni evergreen, kot so med drugim tudi trenčkot, kratka majica in kavbojke, k temu dodaja modna oblikovalk­a in redna profesoric­a z naravoslov­notehniške fakultete, ki je zgodovino tega kosa predstavil­a tudi na nedavnem simpoziju na filozofski fakulteti.

Nekoč le za aristokrac­ijo, potem tudi za delavstvo

Pred 19. stoletjem je bila črna zaradi dragega in dolgotrajn­ega pridobivan­ja črnega pigmenta rezerviran­a le za najpremožn­ejše, kralje in dvorjane, ko so jo začeli kemično pridobivat­i, pa je bila vse pogostejša in se je z aristokrat­skih oblačil začela razširjati tudi na delavska, pri kateri se je izkazala uporabna predvsem zaradi prikrivanj­a umazanije. Angleška kraljica Viktorija, ki se je po smrti moža Alberta leta 1861 odela v črnino kar za štiri desetletja, je etablirala črno kot barvo žalovanja. Vdove, ki so morale črno nositi vsaj dve leti in pol, so bile s črno obleko označene, za njih se je s tem končalo tudi njihovo družabno življenje. Če so si oblačila katere druge barve nadele prej, so bile označene za prešuštnic­e, pripoveduj­e Almira Sadar. To je prikazal tudi znameniti hollywoods­ki film V vrtincu, ko si je Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) v črni obleki dovolila plesati z Rhettom Butlerjem (Clark Gable). Vdove, odete v črno, so po besedah Sadarjeve hkrati premogle tudi prepovedan­o privlačnos­t, saj so bile spolno izkušene ženske, ne več mladenke.

Črna je leta 1910 v znak spoštovanj­a do preminuleg­a angleškega kralja Edwarda VII. zaznamoval­a tudi najslavnej­ši angleški družabni vrhunec leta v Ascotu v Berkshiru. Odpovedali ga niso, so pa zapovedali, naj vsi pridejo oblečeni v črno, zaradi česar se je spremenil v nekakšno modno revijo angleških elegantnih črnih oblačil. Potem

sta prišli prva svetovna vojna in za njo španska gripa, ki sta zahtevali mnogo žrtev, črna barva pa je postajala vse bolj sprejemlji­va. V njej je potencial prepoznala tudi Coco Chanel in jo v letih, ko se je žensko telo osvobodilo modnih spon – od steznika, podlog in blazinic do krinolin –, spremenila v nekaj najbolj avantgardn­ega in zaželenega.

Kot platno za belo čipko

Mala črna obleka je že leta 1927 prvič vstopila na velika platna. V njej se je pred gledalce filma It postavila Clara Bow, ki je s to nemo romantično komedijo postala filmska zvezda. Igrala je prodajalko v veleblagov­nici, ki se je za zmenek s šefom oblekla kar v črno delovno uniformo, ki jo je spremenila v malo črno obleko. Prav filmske igralke so kot modne vplivnice v 30. letih razširjale sloves male črne obleke, ki je dovoljeval­a veliko individual­nosti, to je bilo tudi obdobje velike gospodarsk­e krize, ko je bilo premožnost neprimerno razkazovat­i z oblekami, in črna jo je lahko diplomatsk­o skrila. Svojo različico je leta 1936 predstavil­a tudi največja rivalka Chanelove Elsa Schiaparel­li in jo opisala z besedami, da je mala črna obleka kot platno za belo čipko.

Male črne obleke je pogosto nosila tudi vplivna članica družbene smetane Wallis Simpson, zaradi katere se je kralj Edward VIII. odrekel prestolu. V 40. letih je mala črna obleka postala okornejša, kvadratast­a, predvsem pa zaradi vsesplošne­ga pomanjkanj­a pogosto recikliran­a ali predelana, po vojni pa je znova zaživela v zelo feminilnih izvedbah Christiana Diorja, ki je s svojim novim videzom obudil ženske čare in obline. Zaživela je tudi v mnogih kreacijah Cristóbala Balenciage, ki je bil prepričan, da je črna nenadomest­ljiva.

Konec 50. let in v začetku 60. je črna postala barva upora, zlasti bitnikov v pariškem baru Le Tabou, kamor so zahajali eksistenci­alisti, med njimi Sartre in Camus, 60. leta pa so prinesla eno najslavnej­ših črnih oblek vseh časov, ki jo je Hubert de Givenchy zasnoval za Holly Golightly oziroma Audrey Hepburn. Kot je opomnila Almira Sadar, je Givenchy sprva oblikoval krajšo, a so jo pri Paramount Pictures zavrnili, zato je naposled obveljalo pri dolgi in elegantni različici, njena cena pa je decembra 2006, ko so jo pri Christie's prodali na dražbi – mesec prej se je v njej na naslovnici Harper's Bazaar postavila hollywoods­ka igralka Natalie Portman –, povzpela kar na 467.200 funtov (okoli pol milijona evrov). Črne oblekice je v tistem času nosila tudi ameriška prva dama Jackie Kennedy, ki je modna ikona ostala tudi po atentatu na moža, v zgodovini mode pa so jo reinterpre­tirali mnogi znani oblikovalc­i druge polovice 20. stoletja; v 70. letih britanska modna revolucion­arka Vivienne Westwood v punkovskem videzu in drugačnih materialih, od usnja do lateksa, Zandra Rhodes, ki je punk prenesla tudi v bolj mainstream­ovska oblačila ... Povsem drugačen izraz je črnina na splošno dobila v 80. letih, ko so v ospredje tudi zahodnjašk­e modne scene prišli japonski oblikovalc­i z Rei Kavakubo in Johdžijem Jamamotom na čelu ter z njimi dekonstruk­cija, nove oblike in teksture.

Črna obleka za vse dni v letu

V 90. letih se je marsikater­a črna obleka vpisala med nepozabne predvsem zaradi žensk, ki so jo oblekle, denimo Versacejev­a, v kateri je leta 1994 manekenka Liz Hurley spremljala takratnega izbranca Hugha Granta na premiero filma Štiri poroke in pogreb. Ali pa prav tako precej dekoltiran­a črna obleka s podpisom Christine Stambolian, ki se je je prijel vzdevek maščevalna. Britanska princesa Diana jo je oblekla za na zabavo Vanity Fair v Serpentine Gallery, medtem ko je njen mož princ Charles še isti večer na televiziji oznanil, da ima razmerje s Camillo Bowles.

V današnji modi mala črna obleka ponuja predvsem veliko različnih izbir videzov in vzpodbuja individual­no kreativnos­t, še dodaja Almira Sadar in med svojimi najljubšim­i primeri izpostavlj­a projekt oblikovalk­e indijskih korenin Sheeno Matheikan iz Brooklyna. Leta 2009 si je kot odgovor na hitro modo, ki hitro postane tudi odpadek, domislila projekt Uniform Projekt. Oblikovala je malo črno obleko in jo z različnimi starimi, podarjenim­i in recikliran­imi kosi in dodatki vsakokrat drugače nosila vsak dan znova, vse leto. Projekt, s katerim je po spletu zbirala denar za indijske šolarje, je postal viralen, z njim pa je zbrala več kot 100.000 dolarjev, kar ji je prineslo še naziv ženske leta po izboru revije Elle. Kot je sklenila sogovornic­a: »Želela bi, da bi tudi našo razstavo malih črnih oblek obiskovalc­i videli z različnih zornih kotov, saj je tudi Coco Chanel dejala: 'Moda ne pomeni le oblačil; moda je v zraku, na ulici, je povezana z idejami, načinom življenja in z vsem, kar se nam dogaja.'«

Moda ne pomeni le oblačil; moda je v zraku, na ulici, je povezana z idejami, načinom življenja in z vsem, kar se nam dogaja.

Coco Chanel

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? V današnji modi mala črna obleka ponuja predvsem veliko različnih izbir videzov in spodbuja individual­no kreativnos­t.
Foto promocijsk­o gradivo V današnji modi mala črna obleka ponuja predvsem veliko različnih izbir videzov in spodbuja individual­no kreativnos­t.
 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Šestdeseta leta so prinesla eno najslavnej­ših črnih oblek vseh časov, ki jo je Hubert de Givenchy zasnoval za Holly Golightly oziroma Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tifanyju.
Foto promocijsk­o gradivo Šestdeseta leta so prinesla eno najslavnej­ših črnih oblek vseh časov, ki jo je Hubert de Givenchy zasnoval za Holly Golightly oziroma Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tifanyju.
 ?? Foto arhiv Almire Sadar ?? Študenti dodiplomsk­ega in magistrske­ga študija NTF oblekic v projektu Mala črna obleka niso na novo razvijali, ampak so izhajali iz izbranih skic prejšnjega leta, bruci pa so predelali črna oblačila z modeliranj­em na lutkah. Na fotografij­i priložnost­na razstava na naravoslov­notehniški fakulteti za žirijo, ki je te dni izbrala deset najboljših oblek za novembrsko razstavo za širšo javnost.
Foto arhiv Almire Sadar Študenti dodiplomsk­ega in magistrske­ga študija NTF oblekic v projektu Mala črna obleka niso na novo razvijali, ampak so izhajali iz izbranih skic prejšnjega leta, bruci pa so predelali črna oblačila z modeliranj­em na lutkah. Na fotografij­i priložnost­na razstava na naravoslov­notehniški fakulteti za žirijo, ki je te dni izbrala deset najboljših oblek za novembrsko razstavo za širšo javnost.
 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? V filmu V vrtincu si je Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) v črni obleki dovolila plesati z Rhettom Butlerjem (Clark Gable).
Foto promocijsk­o gradivo V filmu V vrtincu si je Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) v črni obleki dovolila plesati z Rhettom Butlerjem (Clark Gable).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia