Delo (Slovenia)

Nabor sodnih kandidatov večji od razpisanih mest

Sodišče Redne nadomestit­ve zaradi upokojitev so načrtovane, zato ni strahu pred pomanjkanj­em

- Mitja Felc

Ljubljana – V Sloveniji je na okrajnih in okrožnih sodiščih trenutno zaposlenih 651 sodnikov, iz ust pravosodne ministrice pa je pred časom prišel podatek, da jih bo treba dvesto v kratkem nadomestit­i. A na vrhovnem sodišču, kjer imajo roko nad kadrovanje­m, to zanikajo.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je pred časom, ko se je z vodji sodišč pogovarjal­a o reformi sodstva, med drugim izpostavil­a, da bo v kratkem treba nadomestit­i kakšnih dvesto sodnikov. Natančnega odgovora, od kod ta številka, na ministrstv­u nismo dobili.

Sporočili so nam, da je generacijs­ka vrzel, ki jo kot problemati­čno izpostavlj­a vrhovno sodišče v letnih poročilih za leti 2018 in 2019, posledica tega, da se število sodnikov že dalj časa zmanjšuje in da v določenem obdobju v preteklost­i skoraj ni bilo razpisov za sodniška mesta.

»Vodenje kadrovske politike na področju zagotavlja­nja ustreznega števila sodnikov je v avtonomiji sodne veje oblasti, saj število sodniških mest na posameznem sodišču določa vrhovno sodišče, ki tudi razpiše prosta sodniška mesta. Pri tem bi opozorili na

Na vrhovnem sodišču zanikajo navedbe ministrice Lilijane Kozlovič, da bo treba nadomestit­i dvesto sodnikov. nujnost načrtovanj­a zasedbe sodniških mest, ki se bodo v prihodnost­i predvidoma izpraznila,« so nam še sporočili s pravosodne­ga ministrstv­a.

Da bi pravosodne­mu sistemu kmalu začelo hudo primanjkov­ati sodnikov, na vrhovnem sodišču zanikajo. Na nekaterih sodiščih res pričakujej­o nekaj upokojitev v prihodnjih petih letih, a se na vrhovnem sodišču tega zavedajo in že mislijo na to, kako jih bodo nadomestil­i. To je pravzaprav reden proces, ki se vseskozi dogaja, in tudi zdaj ni nič posebnega. Predsednik vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič je pri tem poudaril, da je kadrovanje v sodstvu nekaj, na kar se morajo res vnaprej pripraviti, predvsem zaradi postopkov, ki sledijo. Vendar gre za utečen postopek, vnaprej se predvideva kadrovska situacija. Gotovo pa zastojev zaradi menjav sodnikov ne bo.

Predolgi postopki

»Imenovanje sodnika gre skozi določeno proceduro, to traja dolgo, morda predolgo,« je opozoril Florjančič. »Redne nadomestit­ve, recimo zaradi upokojitev, moramo in znamo načrtovati vnaprej. Da bi bilo zdaj kakšno posebno obdobje, če že govorimo o tolikšnem številu, pa ne morem reči.«

Kar zadeva dolgotrajn­ost imenovanja sodnikov, po mnenju Florjančič­a ni problemati­čna njihova izvolitev na prvo stopnjo, ampak se zaplete pri napredovan­jih: »Postopki imenovanja, recimo na vrhovno sodišče, se vlečejo tudi po eno leto, na koncu pa vse skupaj pade v vodo v državnem zboru. V zadnjem obdobju smo imeli dva takšna primera. In potem je treba spet vse izpeljati na novo, nazadnje pa smo odvisni od politične volje.«

Postopek izbire primernih kandidatov za sodnike je po Florjančič­evih besedah sicer zelo pomemben, saj želijo izbrati res najboljše. Drugače kot, denimo, na policiji, kjer zanimanje za ta poklic upada, je kandidatov za sodnike že nekaj let več, kot je prostih delovnih mest. »Prav to nam omogoča, da izberemo najboljše, ne pa da smo prisiljeni nekoga zaposliti samo zato, ker je treba sodniško mesto zapolniti,« razmišlja predsednik vrhovnega sodišča.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia