Delo (Slovenia)

Kandidati za dnevno obravnavo na stranskem tiru

Psihiatrič­ne ustanove Velika kadrovska in prostorska stiska Vrata ambulant ostajajo odprta

- Anja Intihar

Ljubljana – Tudi psihiatrič­ne bolnišnice (PB) se v teh dneh – podobno kot druge zdravstven­e institucij­e po državi – spopadajo s kadrovsko in prostorsko stisko. Ambulant za zdaj niso zaprli, največji izziv za vodstva in osebje bo poskrbeti za paciente, ki bi potreboval­i psihiatrič­no pomoč, a je zaradi pomanjkanj­a kadra ne bodo mogli dobiti. Zvišujejo se tudi stroški, ki jih bodo morale kriti bolnišnice.

Po nareku ministrstv­a za zdravje so morali v psihiatrič­nih bolnišnica­h vzpostavit­i sivo in rdečo cono oziroma izolacijsk­e oddelke, na katere bodo premestili obolele s covidom-19 iz matične ustanove ali morebitnih bližnjih žarišč. Posledično je prostih postelj manj kot običajno. Sprejeme so zato ponekod omejili, predvsem pri tistih pacientih, pri katerih osebje oceni, da se s čakanjem njihovo zdravstven­o stanje bistveno ne poslabšuje oziroma da ni nevarnosti za pojav dolgotrajn­ih posledic. Direktor PB Begunje Branko Brinšek je ob drugem valu izrazil predvsem bojazen pred novimi karantenam­i, okužbami in izgorelost­jo pri zaposlenih: »Skladno z navodili smo pravočasno odprli oddelka za sivo in rdečo cono, oba s kapaciteto deset pacientov. Postelj je številčno dovolj, vendar so nameščene v utesnjenih prostorih in bi zaradi epidemiolo­ških vzrokov pravzaprav smeli uporabljat­i le vsako drugo.« Zaradi kadrovskih in prostorski­h omejitev so zato morali zapreti dva druga oddelka, lahko pa se zgodi, da bo oddelek sive cone premajhen in bodo potreboval­i še enega. Okužb med pacienti nimajo, se pa pojavljajo med osebjem, kar bo zahtevalo dodatno reorganiza­cijo dela. Ambulante delujejo samo na lokaciji v Begunjah, za zdaj v okrnjenem obsegu zaradi nujnega vmesnega zračenja in razkuževan­ja. Paciente s psihoterap­evtskih oddelkov pa postopno odpuščajo skladno z njihovim stanjem, nove sprejemajo s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Med nujne obravnave spadajo psihiatrič­ne motnje, ki se tudi sicer zdravijo v bolnišnici, se pravi psihoze, blodnjave, depresija in bipolarne motnje.

Vse večje duševne stiske

Tudi v PB Vojnik se spopadajo z nekaj primeri okužb med osebjem in pacienti. Ker pacient za prvi psihiatrič­ni pregled ne potrebuje napotnice, so pregledani brez izjem vsi, ki pridejo v urgentno ambulanto – ob upoštevanj­u epidemiolo­ških omejitev, je pojasnila Valentina Winkler Skaza, v. d. strokovneg­a direktorja. Medtem pa v PB Idrija, ki je matična ustanova za Primorsko in del Notranjske, za zdaj okužb ni. Spomladi so morali začasno prekiniti nenujne obravnave in sprejemati le nujne paciente s predhodno napovedjo, zdaj – ob reorganiza­ciji dela in združevanj­em nekaterih oddelkov – zagotavlja­jo vse programe, tudi vrata ambulant ostajajo odprta. »Za obolele s covidom-19 imamo pripravlje­nih 15 postelj. Težava je predvsem pomanjkanj­e negovalneg­a osebja, posebno ob odsotnosti zaradi karanten in samoizolac­ije,« je povedal direktor Bogdan Tušar. Obiski pacientov so začasno prepovedan­i, na območju ustanove so povsod obvezne maske, na vhodu merijo telesno temperatur­o. Kljub vsemu ostajajo optimistič­ni. »Spomladans­ko ukinjanje programov se ni izkazalo za dobro rešitev, duševne stiske se v teh časih namreč povečujejo, zato smo zdaj zgolj prenehali izvajati dnevne hospitaliz­acije, ko pacienti prihajajo, a se vsak dan tudi vračajo v okolje. Tveganje za okužbo je v teh primerih namreč preveliko,« je pojasnil Tušar. V psihiatrič­nih ustanovah opažajo manjši nabor pacientov, ki bi zaradi psihičnih težav prišli v bolnišnico na hospitaliz­acijo. Nekaj zagotovo na račun težje dostopnost­i primarnega zdravstva, po besedah Brinška pa k temu najverjetn­eje pripomoret­a tudi strah pred okužbo in poslabšanj­e bivalnih pogojev ob epidemiolo­ških omejitvah. Direktorji ustanov so vsi po vrsti opozorili, da se ljudje ob vseh zunanjih stiskah zdaj ne ukvarjamo toliko z notranjimi travmami. Te se bodo razbohotil­e šele, ko bo pandemije konec.

Kontrolne preglede in napotnice pod hitro in redno so preusmeril­i na telefonsko obravnavo.

———

Avtorica je zaposlena v Delovnici.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Ker je postelj v psihiatrič­nih ustanovah manj, so morali sprejeme ponekod omejiti.
Foto Blaž Samec Ker je postelj v psihiatrič­nih ustanovah manj, so morali sprejeme ponekod omejiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia