Delo (Slovenia)

Virus še ni mutiral

- B. F. Ž.

Čas obravnave kritično bolnih na oddelkih za intenzivno terapijo se v drugem epidemične­m valu ni nič skrajšal, je včeraj povedal vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljansk­i infekcijsk­i kliniki Matjaž Jereb. V povprečju na intenzivi ležijo od dva do tri tedne, imajo pa tudi bolnike, ki ležijo in so umetno predihavan­i že več kot mesec dni, pri čemer se pričakuje, da bodo na oddelku vsaj še 14 dni ali več.

V drugem valu ne gre za drugačen, mutiran virus, tudi sprememba temperatur­e še ni taka, da bi izjemno rast okužb utemeljili z njo, je dejal sogovornik. Po njegovih besedah je pač bila presežena kritična meja okuženih v populaciji.

Na infekcijsk­i kliniki razmere glede števila postelj še obvladujej­o, a se je Jereb v zdravniške­m žargonu izrazil, da »obračajo še tople postelje«. Opozoril je, da so zaposleni že zdaj izčrpani: »Moji sodelavci delajo na robu zmogljivos­ti. Upam, da bomo zdržali.«

Kakovostna diagnostik­a

Izčrpani so tudi zaposleni v laboratori­jih. Od spomladi se je število testiranj povečalo z nekaj deset vzorcev na več tisoč.

Predstojni­k Inštituta za mikrobiolo­gijo in imunologij­o ter vodja Laboratori­ja za diagnostik­o virusnih infekcij Miroslav Petrovec je poudaril, da je kljub skrajnim naporom vseh zaposlenih majhen odstotek vzorcev obdelan šele dan kasneje. Poudaril je, da laboratori­j deluje nad skrajnimi zmogljivos­tmi zaradi požrtvoval­nosti kolegov. Zaposlili so tudi dodatne zdravnike.

Trenutno testiranje poteka na podlagi dokazovanj­a prisotnost­i genskega materiala virusa. Pozitiven test ne pomeni, da je človek bolan, pogosto pa pomeni, da je kužen in da se bodo simptomi bolezni pokazali čez kak dan, je pojasnil Petrovec.

V sredo so potrdili največ okužb doslej. Od 6215 opravljeni­h testov je bilo pozitivnih 1663, delež pozitivnih testov je torej 26,76-odstoten. V bolnišnica­h se zdravi 357 bolnikov s covidom-19, 62 jih potrebuje intenzivno zdravljenj­e. Po vladnih podatkih je v sredo umrlo devet bolnikov s covidom-19.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia