Delo (Slovenia)

Nato med starimi težavami in novimi izzivi

Varnost in pandemija V zavezništv­u so poudarili več argumentov za nujnost nadaljnjeg­a višanja obrambnih izdatkov

- Peter Žerjavič, dopisnik

Bruselj – Obrambnim ministrom severnoatl­antskega zavezništv­a v času pandemije ne preostane nič drugega, kot da redna zasedanja opravijo na videokonfe­rencah, čeprav so na dnevnem redu velike strateške teme, kot je jedrsko odvračanje Rusije.

• Natov vesoljski center bo v bazi v Ramsteinu v Nemčiji.

• Zaščita kritične infrastruk­ture postaja strateško vprašanje.

V Natu še niso zaceljene rane po težkih razpravah in ostrih kritikah ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa glede premajhnih vojaških izdatkov evropskih zaveznic. Tudi letos so registrira­ni le počasni premiki proti izpolnjeva­nju cilja z vrha v Walesu pred šestimi leti, letnim obrambnim izdatkom v višini 2 odstotkov BDP do leta 2024. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g je po prvem dnevu zasedanja videl položaj bolj rožnato, češ, izdatki evropskih zaveznic in Kanade so se letos zvišali šestič zapored, za 4,3 odstotka.

»Pričakujem­o nadaljevan­je tega gibanja,« je ocenil. V zavezništv­u so poudarili tri argumente za nujnost nadaljnjeg­a višanja izdatkov. Prvi je, da se varnostne grožnje večajo. Skladno z drugim se naložbe v obrambo izplačajo, saj so se oborožene sile, denimo, izkazale pri zagotavlja­nju pomoči med pandemijo. Tretji argument je, da je nadaljevan­je naložb za Nato pogoj za verodostoj­no odvračalno-obrambno držo in nadaljevan­je mednarodni­h operacij. Dvoodstotn­i cilj dosegajo tri baltske države, Francija, Grčija, Norveška, Poljska, Romunija, ZDA in Združeno kraljestvo.

Slovenija je že dolgo med črnimi ovcami Natove družine, saj je po naložbah v obrambo že dolgo na repu lestvice. Za njo so po zadnjih podatkih le še Španija, Belgija in Luksemburg. Tako Belgija kot Španija sta v drugačnem položaju, saj imata moderne oborožene sile in v okviru zavezništv­a intenzivno delujeta. Na drugi strani Slovenija že vrsto let ne izpolnjuje zavez o zmogljivos­tih, sprejetih v okviru Natovega načrtovanj­a. Po ključnem merilu, deležu za opremo (orožje) znotraj obrambnega proračuna, je z 8,7 odstotka na zadnjem mestu.

Tudi v prejšnjih letih je bil položaj bolj ali manj enak. Če bi uresničila napovedi o 780 milijonih evrov naložb v Slovensko vojsko, težav z uresničeva­njem tega cilja v nekaj letih menda ne bi bilo več.

Trenja med članicami

V zavezništv­u imajo pred očmi ruske raketne izzive. Ti se večajo tako po obsegu kot kompleksno­sti, zlasti z razvojem hipersonič­nih raket. Trenja se pojavljajo med članicami zavezništv­a, predvsem s težavami Francije in Grčije s Turčijo. Atene so v EU pozivale k embargu na prodajo orožja Turčiji. Nato vidi svojo vlogo v zmanjševan­ju napetosti, da bi se izognili incidentom. Tako so vzpostavil­i posebno vročo linijo med Atenami in Ankaro. Po Stoltenber­govih besedah se v Natu strinjajo, da bi napetosti morale biti odpravljen­e na podlagi mednarodne­ga prava in zavezniške solidarnos­ti.

Obrambni ministri so se strinjali o vzpostavit­vi Natovega vesoljskeg­a centra, ki bo v zračnem poveljstvu v Ramsteinu v Nemčiji. »Naš cilj ni militariza­cija vesolja, temveč povečanje Natovega zavedanja o izzivih v njem in naši sposobnost­i ukvarjanja z njim,« je ocenil Stoltenber­g. V njegovih očeh je vesolje čedalje bolj napolnjeno in prizorišče tekmovanja. »Nekatere države, vključno z

Rusijo in Kitajsko, razvijajo sisteme za oslepitev, onemogočan­je ali sestrelite­v satelitov,« je poudaril. Vesolje ima za zavezništv­o ključno vlogo za navigacijo, komunicira­nje in zaznavo raket.

Posebna tema za Nato je vprašanje kritične infrastruk­ture: letališč, pristanišč, dobave goriva, hrane in medicinske opreme, podmorskih kablov, telekomuni­kacij, vključno s 5G. Stoltenber­g je opozoril na agresivna kitajska vlaganja v letališča in pristanišč­a; morali pa da bi nadaljevat­i krepitev odpornosti.

• Slovenija pri delitvi bremen med črnimi ovcami Natove družine.

Naložbe v obrambo se izplačajo, saj so se oborožene sile, denimo, izkazale pri zagotavlja­nju pomoči med pandemijo.

 ?? Foto Ints Kalnins/Reuters ?? Naložbe v obrambo so za Nato pogoj za verodostoj­no odvračalno-obrambno držo in nadaljevan­je mednarodni­h operacij. Na fotografij­i francoski vojaki, stacionira­ni v Litvi.
Foto Ints Kalnins/Reuters Naložbe v obrambo so za Nato pogoj za verodostoj­no odvračalno-obrambno držo in nadaljevan­je mednarodni­h operacij. Na fotografij­i francoski vojaki, stacionira­ni v Litvi.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia