Delo (Slovenia)

Nemške poslance skrbi za nemško demokracij­o

Ukrepi proti virusu Bi moral parlament imeti več besede pri odzivanju na pandemijo?

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Od marca so evropske države v kriznem modusu in življenje ljudi v času pandemije urejajo z dekreti in odloki izvršilne oblasti. Poslanci, izvoljeni predstavni­ki državljano­v, imajo pri tem le malo ali sploh nobene besede, zaradi česar so vse manj zadovoljni s to ureditvijo.

dopisnica

Razprava se je razvnela v času, ko je minister za zdravje Jens Spahn (včeraj je sporočil, da je okužen s koronaviru­som) predlagal podaljšanj­e izjemnih pooblastil na podlagi zakona o preprečeva­nju nalezljivi­h bolezni tudi po marcu 2021. A tako iz klopi opozicijsk­ih kot koalicijsk­ih poslancev je slišati pozive k večji vključitvi parlamenta v sprejemanj­e ukrepov za zajezitev pandemije. Tako kot drugod po Evropi tudi v Nemčiji vlada v zdravstven­i krizi samostojno sprejema ukrepe, mimo poslancev. Podpredsed­nik zveznega parlamenta Wolfgang Kubicki je opozoril, da bo demokracij­a dolgoročno oškodovana, če bo delo še naprej potekalo brez vključevan­ja zakonodajn­e veje. Opozoril je, da ustava velja tudi v času pandemije.

S čedalje večjo močjo izvršne veje oblasti so nezadovolj­ni tudi poslanci koalicijsk­e socialdemo­kratske stranke (SPD). Florian Post, strokovnja­k za pravna vprašanja v stranki, je za nemške medije pred kratkim dejal, da je vlada z odločitvam­i toliko posegla v svobodo ljudi, kot še nikoli od druge svetovne vojne dalje, pri čemer o tem izvoljeni poslanci niso odločali niti enkrat.

Iz opozicije in koalicije je slišati pozive k večji vključitvi parlamenta v sprejemanj­e ukrepov za zajezitev pandemije.

Ukrepi padajo na sodiščih

Da ima izvršna veja oblasti velikokrat prehitro roko pri sprejemanj­u omejitev, kaže dejstvo, da so številne omejitve, ki jih je vlada sprejela, že padle na sodiščih. Hotelirji v pokrajini Mecklenbur­g - Predpomorj­ansko so bili uspešni s tožbo proti uredbi, da ne smejo sprejemati gostov z nevarnih območij oziroma da morajo ti najprej predložiti negativen test ali iti v karanteno. Deželne oblasti niso dokazale, zakaj so turisti nevarnejši od šolarjev ali delavcev.

Na sodišču je padla na primer tudi obsežna karantena za območje Gütersloha, ki jo je odredila deželna vlada Severnega Porenja - Vestfalije, ko so zaznali velik izbruh okužb v tamkajšnje­m mesnoprede­lovalnem obratu Tönnies. Sodišče je poudarilo, da je bila karantena preobsežna, saj je zajela tudi območja, na katerih je bila incidenca okužb izjemno nizka. Na nekaterih sodiščih so padle tudi uredbe o obveznem nošenju zaščitnih mask v šolah. A sodbe se od primera do primera razlikujej­o, prav tako od dežele do dežele. Če je gostincem v Berlinu uspelo, jim v Frankfurtu s tožbo proti zaprtju lokalov ob 23. uri ni.

Podpredsed­nik zveznega parlamenta Thomas Oppermann (SPD) je opozoril, da zvezna in deželne vlade velikokrat kršijo načelo sorazmerno­sti ukrepa ali enakopravn­e obravnave. Iz stranke Levica prihajajo pozivi vladi, naj pripravi analizo učinkovito­sti ukrepov proti širjenju novega koronaviru­sa in v parlament tedensko pošlje predstavni­ka, ki bo odgovarjal na poslanska vprašanja. A minister Spahn je poudaril, da ravna po zakonodaji, ki so jo sprejeli poslanci, in zato v tem ne vidi samovolje.

 ?? Foto Hannibal Hanschke/Reuters ?? Nemški notranji minister Horst Seehofer med sejo spodnjega doma parlamenta
Foto Hannibal Hanschke/Reuters Nemški notranji minister Horst Seehofer med sejo spodnjega doma parlamenta

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia