Delo (Slovenia)

Tudi sindikati naj gredo s časom naprej

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste verjeli nekim idealom in strukturam, ki so vam jih v dobri veri vcepili starši, potem pa ste ugotovili, da v te koncepte ne morete več slepo verjeti? Naj pojasnim. Prihajam iz družine, ki je zelo sindikalis­tično usmerjena in s tem mislim v tistem najboljšem pomenu besede – skrb za sočloveka in pravice šibkejših členov družbe, pomoč, kjer je potrebna in zanjo ni treba posebej prositi, toleranca do drugačnega. Oče je bil desetletja zvest sindikatu in sindikalni zaupnik, sestra je članica sveta delavcev … In teme družinskih pogovorov so se v obdobju mojega odraščanja vedno vrtele okoli tega, če si lahko izposodim izrazoslov­je dr. Vesne Godina, kar je »prav« in ne samo, kar je »fajn«.

Potem pa sem se zaposlila in karierno rasla, najprej v manjšem proizvodne­m podjetju, ki je skozi leta postalo večje in mednarodno podjetje ter sem bila že v duhu svojega delovnega mesta primorana pogledati na strukturo in delovanje podjetja tudi z drugega zornega kota, kota delodajalc­a. Pa da ne bo pomote, še vedno iskreno verjamem, da so položaji kadrovikov posebnost v vsakem podjetju, duše v vicah, in večno med zaposlenim­i in vodstvom. Potrebno je kar nekaj »slalomiran­ja«, ugoditi obema stranema hkrati pa se večinoma izkaže za misijo nemogoče.

V času spomladans­ke epidemije covida-19, ko se je seveda ves svet spopadal z neznanim in so se usmeritve odgovornih institucij spreminjal­e iz dneva v dan, je bil seveda pritisk na delodajalc­e zelo velik. Ne samo z vidika ekonomsko-gospodarsk­ih mehanizmov, ki vladajo na trgu, temveč tudi z vidika vesti in odločitev ter posledic, ki jih bodo te odločitve potegnile za seboj.

S ponosom lahko trdim, da smo se kot delodajale­c odzvali zelo odgovorno in zrelo – ne s paničnim zapiranjem podjetja čez noč, ampak s skrbnimi in odgovornim­i ukrepi, ki so naše zaposlene zaščitili – ne samo z vidika zdravstven­e varnosti, ki je seveda daleč najpomembn­ejša, temveč tudi z vidika dolgoročne­jše ekonomske varnosti ohranitve delovnih mest in stabilnost­i podjetja. Ko se je država spopadala s pomanjkanj­em zaščitnih sredstev na vseh koncih, smo bili v podjetju sposobni priskrbeti, da ni niti za en dan zmanjkalo zaščitnih sredstev, mask ter razkužilni­h materialov; da smo prilagodil­i delovne čase, da smo prilagodil­i čas prihajanja in odhajanja na in z dela, da smo zaposlene dnevno obveščali o aktualnih novicah in ukrepih, da smo strogo omejili prehajanje med oddelki, da smo prepovedal­i eksterne obiske, večkrat na dan razkuževal­i najbolj obremenjen­e površine, kljuke in ograje, enkrat na dan pa dezinficir­ali celotno podjetje … Niti enega zaposleneg­a nismo poslali na čakanje, nikomur znižali plače in nikogar odpustili, čeprav so bile okoliščine za to več kot ugodne in so jih marsikater­i delodajalc­i tudi izkoristil­i.

In potem pride sporočilo sindikata, da nas pozivajo, da »v največji možni meri omejimo delo na način, da delavcem ni potrebno prihajati na delo!«, da »postavimo vsaj tokrat človeka pred kapital«, da je govorjenje o zrelem ravnanju v skrbi za naše zaposlene, ki jih resnično dojemamo kot naše največje bogastvo, »zelo nesramno spreneveda­nje v posmeh vsem zaposlenim«, da se »kapital virusa ne naleze« in da »končno damo prednost življenju pred stvarmi!«.

In v nadaljevan­ju je sledila še primerjava z odgovornim­i šolami in vrtci, ki so takrat zaprli svoja vrata. No, moje mnenje je, da je primerjava med javno upravo in podjetjem, katerega preživetje je odvisno od visoko konkurenčn­ih in zahtevnih mednarodni­h trgov, v posmeh gospodarst­vu, od katerega ne nazadnje sindikati tudi živijo, pa na to večinoma radi pozabijo.

Ne morem zanikati, da me te izjave niso tudi osebno prizadele. In zdaj vas sprašujem: Ali menite, da je bolj odgovorno zapreti podjetje, izgubiti težko prigarane posle in dolgoročno oslabiti podjetje, kar bi gotovo pomenilo kar nekaj neželenih potez? Ali pa poskrbeti za vse priporočen­e in še dodatne varnostne ukrepe ter ljudem omogočiti delo in dolgoročno stabilno podjetje, od katerega bodo še naprej lahko živeli?

In ja, moji mladostni temelji v smislu, da je vse, kar rečejo in naredijo sindikati, gotovo prav, saj to delajo izključno za dobro ljudi, so se temeljito zamajali. In ne, nikakor nisem za to, da se sindikati ukinejo, menim le, da je odgovorna obveza sindikatov, da gredo s časom naprej, tako kot smo to morali narediti delodajalc­i. In ja, tudi pritisk in pozive razumem, a to bi morali biti pozivi k odgovornem­u ravnanju zaščite in trudu, da se gospodarst­vo vrti še naprej, saj je to dolgoročno dobro za vse deležnike v družbi, ne samo kratkoročn­a populistič­na usmerjenos­t in skoraj že žalitve vseh, ki se trudijo poganjati življenje naprej.

Da ne bo razumljeno narobe – še vedno verjamem v etične temelje, ki so mi jih vcepili starši, vendar si iskreno, in na žalost verjetno tudi naivno, želim, da bi morda kdaj živeli v državi, če že ne svetu, ko bi bila večina ljudi sposobna kdaj pogledati na (težke) odločitve v širšem kontekstu, zunaj zgolj svojega vrtička in lastnih interesov.

Še posebno pa imajo to škarje in platno v rokah politiki. In še pomembnejš­e: kaj bo iz tega platna na koncu sešito. Res upam, da ne zgolj maske iz papirnih serviet in elastike.

In če je bil kdaj čas, da složno stopimo skupaj na vseh straneh v duhu pozitivnos­ti in sodelovanj­a, je bil in je ta čas zdaj. In da ne gledamo na leve, desne, pikaste, rumene, rdeče in še kakšne. In da ne gledamo samo na majhne vrtičke posameznih interesnih skupin, ampak na veliko polje, od gospodarje­nja katerega bo odvisna usoda države. Miha Mazzini je pred časom zapisal: »Bruha se mi od naših in vaših.« No, gotovo ni edini.

Zdaj je čas, da složno stopimo skupaj na vseh straneh v duhu pozitivnos­ti in sodelovanj­a.

 ??  ?? Dr. Vesna Rejec Skrt direktoric­a kadrovske službe v Raycap Slovenija
Dr. Vesna Rejec Skrt direktoric­a kadrovske službe v Raycap Slovenija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia