Delo (Slovenia)

Tesla peto zaporedno četrtletje z dobičkom

Mobilnost Ameriški proizvajal­ec je povečal promet, do novega dobička tudi s prodajo emisijskih kuponov

- G. R. Gašper Boncelj

Podjetje Tesla je imelo v letošnjem tretjem četrtletju rekordnih 8,8 milijarde dolarjev prihodkov, ki so jih ustvarili z rastjo prodaje avtomobilo­v, nekaj pa je k temu prispevala tudi prodaja emisijskih kuponov drugim avtomobils­kim proizvajal­cem. Čisti dobiček je znašal 331 milijonov dolarjev, to je za družbo, ki je bila vrsto let v rdečem, pomenilo peto zaporedno četrtletje pozitivneg­a poslovanja.

Tesla ostaja pri napovedi, da bodo letos prodali pol milijona vozil, so pa dodali, da je postal ta cilj težje uresničlji­v in da bodo morali okrepiti proizvodnj­o v tovarni v Šanghaju ter hkrati povečati dobave modela manjšega športnega električne­ga terenca Y iz njihove glavne tovarne v Kalifornij­i.

Če bi to dosegli, bi bili eno zelo redkih, če ne edino avtomobils­ko podjetje z rastjo, številka 500.000 bi namreč pomenila 36 odstotkov večjo proizvodnj­o kot lani. Avtomobils­ki proizvajal­ci so na globalni ravni po podatkih LMC Automotive trenutno v minusu za 22 odstotkov glede na leto 2019, ob koncu leta naj bi rezultat izboljšali kvečjemu na minus 14 odstotkov.

Delnica štirikrat višja kot na začetku leta

V uvodu omenjeni čisti dobiček bi bil še 500 milijonov dolarjev večji, a je ta del kot nagrada po že prej sklenjenem dogovoru pripadel direktorju Elonu Musku. Podjetje je, kot že omenjeno, kar nekaj zaslužilo s prodajo tako imenovanih emisijskih kuponov drugim avtomobils­kim proizvajal­cem, da lahko izpolnijo zaostrene standarde izpustov v Kalifornij­i in Evropi. Ti prihodki so za Teslo ugodni že vse od lani, seveda pa ne bodo večni, saj se tudi tekmeci pripravlja­jo na uvedbo vse večjega števila električni­h avtomobils­kih modelov.

Delnica podjetja Tesla se je ob objavi svežih poslovnih rezultatov še naprej držala več kot dobro, v času tega pisanja pri 422 dolarjih, kar je približno štirikrat toliko kot na začetku leta, tržna kapitaliza­cija podjetja pa je s 393 milijardam­i dolarjev največja v panogi.

 ??  ?? Elon Musk je dobil izplačano zajetno nagrado za poslovanje.
Elon Musk je dobil izplačano zajetno nagrado za poslovanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia