Delo (Slovenia)

Avtocesta iz Jelšan do Postojne, do Divače pa ne

Infrastruk­tura Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorske­ga načrtovanj­a

- Nejc Gole

Ljubljana – Vlada se je odločila, da bo v prostor začela umeščati 38 kilometrov dolgo avtocesto od Postojne do Jelšan, za možnost avtoceste od hrvaške meje do Divače pa se ni odločila. Do gradnje ceste bo minilo še veliko let, pripombe na traso pa je pričakovat­i v občini Pivka.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep o izvedbi državnega prostorske­ga načrtovanj­a za avtocesto Postojna–Jelšane. V drugem krogu študije variant bodo dodatno primerjali dve novi varianti priključev­anja načrtovane avtoceste na primorsko avtocesto v bližini Postojne, pravijo na ministrstv­u za okolje in prostor. Na zemljevidu objavljamo predloge variant, a se trasa v nadaljnjem postopku lahko še spremeni.

Še dolga pot do ceste

Do potrditve najustrezn­ejše variante na vladi glede na splošni terminski plan Mopa bo minilo približno tri leta, če bo ves postopek tekel nemoteno. Nato sledi naslednja faza prostorske­ga umeščanja, tudi državnega prostorske­ga načrta. Šele nato izdelava projektne

• Do začetka gradnje še veliko administra­cije.

• Sedanja cesta nevarna in slaba reklama.

• V Pivki si želijo avtocesto do Divače.

dokumentac­ije, odkupi nepremični­n, pridobitev okoljevars­tvenega soglasja in gradbenega dovoljenja ter naposled še izvedba javnega naročila za gradnjo avtoceste.

Huda kri na Pivškem

Pri umeščanju trase avtoceste bodo imeli pripombe prebivalci občine Pivka. »Vse variante umeščanja čez pivško območje vedno trčijo ali ob Naturo, kulturno dediščino, vode, in če se temu želijo izogniti, avtocesto porinejo k vasem. Ker je trasa predvidena preblizu naselij, utegne biti na Pivškem veliko hude krvi,« opozarja župan Pivke Robert Smrdelj. Občina Pivka je predlagala rekonstruk­cijo regionalne ceste od Ribnice proti Divači ter rekonstruk­cijo ceste proti Postojni z obvoznicam­i. »Predlog je tudi bil, da se avtocesta usmeri proti Divači. Glavni tokovi, tudi tovornega prometa, so namreč na trasi Kozina–Starod in Postojna– Jelšane, divaška rešitev pa bi bila sredinska varianta. Vendar je bil velik politični pritisk, da mora biti avtocesta iz Postojne v Jelšane,« pravi Smrdelj.

Rudi Tomšič, direktor podjetja Sitor iz Pivke, meni, da bo avtocesta dobrodošla za gospodarst­vo in druge dejavnosti: »Naše podjetje je orientiran­o v Nemčijo in gre promet proti Postojni. Za tiste, ki poslujejo s Hrvaško, pa bo avtocesta zelo pomembna. Veliko korist vidim za turizem. Nekdo, ki se s severa Evrope po avtocesti pripelje do Postojne, mora nato po slabi lokalni cesti do Jelšan. To ni dobra reklama za Slovenijo.«

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Ozko grlo v Pivki na cesti med Postojno in Jelšanami
Foto Uroš Hočevar Ozko grlo v Pivki na cesti med Postojno in Jelšanami

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia