Delo (Slovenia)

SDH zamenjal večino nadzorniko­v HSE

Kadrovanje Novi člani so Andrej Janša, Franc Dover, Damjan Seme, Robert Celec in Janez Gutnik

- Nejc Gole

Ljubljana – Slovenski državni holding (SDH) je včeraj menda odpoklical večino predstavni­kov kapitala v nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne in imenoval pet novih članov, smo izvedeli neuradno. Razkrivamo, kdo so novi nadzorniki.

O zamenjavi nadzorniko­v Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) se ugiba že dlje časa, kot kaže, pa se je zdaj koalicija poenotila tudi glede nove sestave nadzornega sveta. SDH, ki ga od začetka tega meseca vodi kader blizu SDS Janez Žlak, je tako menda včeraj na skupščini odpoklical večino članov v nadzornem svetu in imenoval nove nadzornike. To so, kot smo neuradno izvedeli, postali Andrej Janša, Franc Dover, Damjan Seme, Robert Celec in Janez Gutnik.

SDH je tako domnevno odpoklical Tomaža Beska, Barbaro Gorjup, Boštjana Markolija, Miloša Pantoša in Gorana Brankoviča. Večini sicer mandat poteče v letih 2022 in 2023. Od predstavni­kov kapitala v nadzornem svetu edina ostaja odvetnica Vesna Cukrov.

Predsednik nadzornega sveta je bil doslej Tomaž Besek, ki je blizu Marjana Šarca in je bil v času njegove vlade tudi predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanj­e terjatev bank (DUTB). Janševa vlada ga je na vrhu DUTB zamenjala z Borisom Novakom, sicer generalnim direktorje­m Pošte Slovenije.

Stojan Nikolić preživel pod štirimi vladami

Ni nujno, da bo po zamenjavi nadzornega sveta na prepihu tudi generalni direktor HSE Stojan Nikolić. Ta je v intervjuju za Sobotno prilogo ta mesec na vprašanje, kako trdno je v sedlu energetske skupine, odgovoril: »Sebe imenujem napaka v sistemu. Dostikrat se vprašam, kako in zakaj sem sploh v sedlu. Doslej sem delal in živel ter preživel pod štirimi vladami in vse so imele idejo, da me zamenjajo; na drugi strani sem vedno imel verjetno tudi zaradi zahtevnih razmer znotraj skupine HSE podporo in zaupanje v nadzornih svetih in SDH.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia