Delo (Slovenia)

Pasja kozmetika odžene vonj po mokri dlaki

Yanika Linija sedmih izdelkov za domače ljubljenčk­e za nego tačk, dlake in kože kosmatince­v, brez alkohola, parabenov in umetnih dišav

- Božena Križnik

Nabor izdelkov v petem krogu projekta Štartaj Slovenija je zelo pester, vključuje vse od hrane, pijače do kozmetike in čistil. Niti naši štirinožni prijatelji ne bodo ostali praznih tačk. Mala šnavcerka Loti in njena velika prijatelji­ca Aleksandra Lelov bosta namreč predstavil­i linijo negovalnih izdelkov za hišne ljubljenčk­e Yanika.

Spomnimo, Aleksandra je kot podjetnica uspešno debitirala v tretji sezoni projekta Štartaj Slovenija z naravnim pršilom, izdelanim iz sestavin veganskega izvora, za čiščenje ter nego pasjih in mačjih tačk. Pršilo ščiti pred umazanijo, mrazom, snegom, soljo, uporabno pa je tudi za dezinfekci­jo kletk. Če se nemara ljudje takrat še nismo dovolj dobro zavedali, kako pomembni sta higiena in dezinfekci­ja za naše zdravje, je po covidu-19 to druga zgodba. Razkuževan­je je prva zapoved. In je smiselno tudi pri štirinožci­h, čeprav ne z istimi agresivnim­i sredstvi in ne zaradi koronaviru­sa. Za pršilo je bila v osnovi zaslužna Loti, ker se je bala umivanja.

»Punci« sta še vedno nerazdružl­jivi, čeprav ima Aleksandra zdaj dela čez glavo. »Loti rada dolgo spi, a jo kljub temu zjutraj zbudim ob šestih, saj si le tako lahko privoščiva vsaj enourni sprehod, ponavadi na bližnji hrib. Potem,« se razneži Aleksandra, »brez težav preživi z mano dan v trgovini.« No, v pasji drogeriji, po izbrskanih informacij­ah lastnice trenutno edini s tem naslovom daleč naokoli.

Od kozmetike do pasje mode

V zadnjih dveh letih je podjetje pospešeno raslo. Izbira njene pasje kozmetike se je razširila na skoraj 20 izdelkov, pod isto blagovno znamko pa najdemo še popolnoma naravne zdrave priboljške in izdelke pasje mode – pasja oblačila in dodatke. Razen šamponov vso kozmetiko proizvajaj­o sami. Aleksandri pri tem pomagajo domači (seveda brezplačno), za delo v proizvodnj­i in trgovini pa je najela dve dekleti. Preostale izdelke (priboljške in dodatke za dom ter pasjo modo) izdelujejo zunanji partnerji pod njeno blagovno znamko.

Izključno naravno in ekološko ostajajo stalnice v poslovni filozofiji podjetja. Trend, ki prevladuje tudi v humani negi in kozmetiki. »Če človek začne sam paziti, kako se hrani oziroma kakšno kozmetiko uporablja, bo to skrb prenesel tudi na nego svojega kosmatinca,« verjame podjetnica. Ker ji je jasno, da lastnik čisti in neguje psa zaradi lastnih potreb po čistoči bivališča (pes v osnovi tega ne potrebuje), pri snovanju izdelkov misli predvsem na žival. Izdelek mora biti tak, da bo za psa čim manj nadležen. Da se razpršilo hitro vpije, da ne drsi, da ga kuža ne poliže ...

Izkušnje in nauki iz vsakodnevn­e komunikaci­je s strankami (»moja vseslovens­ka pasja analiza« se šali sogovornic­a) pa so kljub temu sprožili premik v ponudbi. Ugotovila je, katere nevšečnost­i so najbolj moteče; to je vsekakor pasji vonj. Medtem ko je bil prvi izdelek univerzale­n, je uporabnost njenih novih izdelkov natančno določena. Vsak je namenjen natanko tisti težavi, ki jo želimo odpraviti, na primer losjon za nego po prhanju, losjon za suho in srbečo kožo, milo za tačke.

Proti »vonju po mokrem«

Komisijo, ki je izbirala izdelke za peti krog projekta, je Aleksandra prepričala s pravo negovalno linijo za hišne ljubljenčk­e. Vanjo so vključili dva izdelka, ki sta nadgradnja njihovega univerzaln­ega pršila: razpršilo za dišečo dlako, ki pride prav takrat, ko dežuje oziroma ko je kuža moker in dobi »vonj po mokrem«. Razpršilo nevtralizi­ra neprijeten vonj (ne samo prekrije, ampak v resnici uniči, poudarja Aleksandra) in spet vzpostavi naravno ravnovesje. Drugi je losjon za suho in srbečo kožo, ki blaži srbečico ter nahrani in navlaži kožo. Oba se hitro vpijeta in ne mastita dlake, uporablja se ju brez izpiranja.

Potem je tu milo za tačke. »Po nekem naključju smo ga lansirali ravno pred epidemijo in se je izkazalo kot najboljši način za čiščenje tačk. Klasično milo namreč uniči lipidno ovojnico virusov, zato tačk ni treba čistiti z alkoholnim­i raztopinam­i, kar so počeli nekateri v navalu panike.« Milu so dodali linijo treh šamponov; negovalni šampon, ki je primeren tudi za pogosto uporabo, šampon z aktivnim ogljem za bolj globinsko čiščenje (kadar ima kuža težave z alergijo, močan vonj ali prhljaj) in šampon z izvlečki sedmih rastlin (med njimi sta najboljša naravna repelenta, nemovo olje in limonin evkaliptus), ki se izkaže kot rešitev, ko ima kuža bolhe, garje ali druge parazite.

Zadnji v liniji, ki jo je prišla na posebno polico v trgovine Interspar, pa je izdelek, namenjen mačkam. To je naravno antibakter­ijsko čistilo za mačje stranišče. Izdelek je z odliko opravil test učinkovito­sti, saj uniči 99,9 odstotka bakterij, ki nastanejo v pesku zaradi ostankov urina in iztrebkov.

• Podjetnica Aleksandra Lelov že z linijo negovalnih izdelkov za hišne ljubljenčk­e.

• Izbira pasje kozmetike se je razširila na skoraj 20 izdelkov.

• Poslovna filozofija podjetja je uporaba izključno naravnih in ekoloških sestavin.

Zakaj bi odkrivala toplo vodo?

Tudi Aleksandra Lelov je dokaz, da so udeleženci projekta Štartaj Slovenija v teh letih postali velika, povezana družina. Stkali so množico osebnih in poslovnih vezi, med seboj si pomagajo z izkušnjami, nekateri pa tudi poslovno sodelujejo. Taka naveza obstaja med Yaniko in 4kidsandus Vanje in Jureta Rainerja. »S 4 kidsandus smo začeli sodelovati čisto spontano,« se spominja Aleksandra. »Ko sem se odločila, da želim trgu ponuditi tudi šampone, sem raziskoval­a, kakšni bi morali biti. Najboljša sprejemlji­va opcija so bili šamponi v trdi obliki. In ker sta Rainerjeva mojstra za izdelavo trdih šamponov, sem izdelavo preprosto naročila kar njima. Formulo smo pripravili skupaj, izdelava pa je v celoti v njuni domeni.«

Vsi podjetniki iz projekta Štartaj Slovenija so si kot cilj postavili prodor na tuje trge ter širitev mreže prodajnih kanalov. Yanika je med tistimi, ki ima sredi Ljubljane svojo trgovinico, kot rečeno, pasjo drogerijo, in ki ji je uspel veliki met. Največja globalna spletna platforma. Kaj to pomeni za podjetnico?

Aleksandra: »Imam dobavitelj­a za angleški in slovaški trg, podpisali smo tudi pogodbo za hrvaški trg, a so zaradi sedanjih razmer stvari v mirovanju. Na Amazonu lahko načelno prodaja vsak, še posebno zdaj, ko je to mogoče storiti tudi s slovenskeg­a bančnega računa. Ko sem začela, to še ni bilo mogoče. Povezala sem se s podjetjem, ki v Anglijo uvaža naše izdelke, in prek njihovega računa začela delati na Amazonu. Sama filozofija dela na tem prodajnem kanalu je zelo preprosta, a to je po drugi strani zelo draga platforma, še posebno za izdelke, ki so v mojem cenovnem razredu. Lahko povem, da je njihova provizija pri prodaji mojega izdelka okoli štiri evre, kar je zelo veliko. Zato tudi naši izdelki na Amazonu nimajo iste cene kot doma.«

V Evropi je Yanika na vseh evropskih Amazonih, razen na nemškem, saj mora tam še pridobiti davčno številko. Njeni izdelki pa potujejo tudi čez Atlantik; na ameriškem Amazonu jih je mogoče najti »v preobleki«, slovenska podjetnica jih namreč pod drugim imenom izdeluje za tuje podjetje.

 ??  ?? Podjetnica Aleksandra Lelov in njena mala šnavcerka Loti tokrat predstavlj­ata linijo negovalnih izdelkov za hišne ljubljenčk­e Yanika.
Podjetnica Aleksandra Lelov in njena mala šnavcerka Loti tokrat predstavlj­ata linijo negovalnih izdelkov za hišne ljubljenčk­e Yanika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia