Delo (Slovenia)

UE Ljubljana vendarle najela klicni center za stranke

Uradniki prejmejo okoli tisoč telefonski­h klicev na dan – Urejanje dokumentov le s predhodnim naročanjem

- Manja Pušnik

Ljubljana – Že ob prvem valu epidemije so se na največji upravni enoti v državi odločili, da bodo stranke predhodno naročali po telefonu oziroma elektronsk­i pošti in se tako izognili širjenju okužb. Ker se državljani zaradi preobremen­jenosti uradnikov in telefonski­h linij pogosto niso mogli predhodno naročati, so na Upravni enoti (UE) Ljubljana v začetku septembra vendarle najeli težko pričakovan­i klicni center. S tem so javnim uslužbence­m olajšali delo, strankam pa dostop do storitev.

Ljubljansk­a upravna enota, ki pokriva območje z več kot 350.000 prebivalci, je že marca svoje poslovanje prilagodil­a sistemu neposredne­ga naročanja strank. »Ob začetniški­h pomanjklji­vostih in prilagodit­vah se je ta sistem izkazal za primer dobre prakse tako za stranke kot za zaposlene. Sistem naročanja strank po telefonu oziroma elektronsk­i pošti je tako ostal v veljavi tudi po preklicu prvega vala epidemije. Z njim smo preprečili, da bi bilo v uradnih prostorih naenkrat več strank, pri čemer števila upravnih storitev nismo zmanjšali,« pojasnjuje­jo na UE Ljubljana, ki jo vodi načelnik Bojan Babič.

Število strank na dan tako ostaja enako kot pred uvedbo tega sistema, ob tem pa v upravni enoti dodajajo, da so s takšnim načinom naročanja stranke zelo zadovoljne, saj se tako izognejo nepotrebne­mu čakanju. Kako zelo so obremenjen­i javni uslužbenci na ljubljansk­i upravni enoti, pove podatek, da so

• Klicni center deluje od začetka septembra, delo opravlja osem študentov.

• UE Ljubljana ima trenutno dobro tretjino več strank kot običajno.

• Država je klicni center najela za testno obdobje šestih mesecev.

še pred epidemijo samo v sektorju za upravne notranje zadeve na Tobačni 5 na letni ravni obravnaval­i več kot 250.000 strank.

Izpolnili pričakovan­ja zaposlenih in strank

Na vprašanje, kako trenutno poteka delo uradnikov, odgovarjaj­o: »Naročene stranke za ureditev osebnega dokumenta potrebujej­o 15 minut pri okencu, stranke pa naročamo od dva do tri dni vnaprej. Ne glede na število v uradni evidenci UE Ljubljana ocenjujemo, da imamo od 30 do 40 odstotkov več strank. Smo namreč edina upravna enota v državi, ki ima uradne ure tudi v popoldansk­em času.« Gneči pa se tudi zdaj ne bo mogoče izogniti, saj bo na območju UE Ljubljana do konca leta potekla veljavnost kar 18.556 osebnim dokumentom, torej osebnim izkaznicam, potnim listom in vozniškim dovoljenje­m. Iz objavljene tabele je razvidno, da lahko največji naval državni uradniki pričakujej­o že prihodnji mesec, ko bo veljavnost potekla več kot 7700 osebnim dokumentom.

Bojan Babič je poleti, tik pred odprtjem novih poslovnih prostorov za Bežigradom, izrazil pričakovan­je, da se jim bo z ministrstv­om za javno upravo uspelo dogovoriti o najemu klicnega centra za stranke. S tem bi olajšali delo že tako obremenjen­im uslužbence­m, ki jim ob svojem delu ne uspe odgovarjat­i še strankam po telefonu, pa tudi študentom, ki so to delo začasno opravljali. Zdaj jim je to uspelo, saj so konec septembra izvedli postopek izbire zunanjega izvajalca za pomoč pri naročanju strank za testno obdobje šestih mesecev. Izbrali so ljubljansk­o podjetje Unistar LC, država pa bo za najem klicnega centra plačala okoli 40.000 evrov. Na upravni enoti so povedali, da na dan prejmejo okoli tisoč telefonski­h klicev, trenutno pa to delo opravlja osem študentov.

Na vprašanje, kako državni uradniki poslujejo v drugem valu epidemije, pa odgovarjaj­o: »Naš delovni čas ostaja isti, uradne ure za stranke nespremenj­ene, delujemo pa tako na Tobačni 5 kot na Linhartovi 13. Tudi v prvem valu epidemije uradnih ur nismo omejevali, smo pa morali zmanjšati število strank, predvsem zaradi kadrovskeg­a pomanjkanj­a, povezanega s takratnimi zakonskimi ukrepi.«

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Sistem prehodnega naročanja se je izkazal za primer dobre prakse za zaposlene in stranke. Ker pa so na UE Ljubljana telefoni pregoreval­i, so najeli klicni center.
Foto Jože Suhadolnik Sistem prehodnega naročanja se je izkazal za primer dobre prakse za zaposlene in stranke. Ker pa so na UE Ljubljana telefoni pregoreval­i, so najeli klicni center.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia