Delo (Slovenia)

Minister preklical soglasje, župan napovedal tožbo

Plečnikov stadion Integralni postopek izdaje gradbenega dovoljenja za Bežigrajsk­i športni park še poteka

- Aleš Stergar

Ljubljana – Pri projektu ureditve Plečnikove­ga stadiona je bil septembra narejen korak nazaj, saj je minister za kulturo Vasko Simoniti preklical soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kakšni bodo nadaljnji koraki, je odvisno od ministrstv­a za okolje in prostor (MOP), kjer so pojasnili, da »kljub odpravi mnenja o sprejemlji­vosti gradnje integralni postopek izdaje gradbenega dovoljenja za Bežigrajsk­i športni park (BŠP) poteka in je v fazi ugotavljan­ja vseh dejstev in okoliščin, ki so za odločitev pomembne«. Župan Zoran Janković je na ponedeljko­vi seji mestnega sveta napovedal, da bo minister Vasko Simoniti zaradi preklica soglasja dobil odškodnins­ko tožbo in kazensko ovadbo, ker je negiral dvakrat zakonito izdano odločbo. Na ministrstv­u za kulturo pa so za Delo pojasnili, da z mnenjem ministrstv­a ni še nič dokončno odločeno, saj je dokončna odločitev o izdaji gradbenega dovoljenja v rokah okoljskega ministrstv­a. Osnovno stališče ministrstv­a za kulturo je, da je odlok o razglasitv­i Plečnikove­ga stadiona za spomenik državnega pomena, ki je bil sprejet pred občinskim podrobnim prostorski­m načrtom (OPPN), temu nadrejen pravni akt in bi ga moral Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pri izdaji svojega mnenja prednostno upoštevati.

ZVKDS »posebnega komentarja na razveljavi­tev kulturnova­rstvenega mnenja nima, razen tega, da gre za eno izmed možnih poti za dokončno rešitev problema Plečnikove­ga stadiona«. Zahteve za ponovno izdajo kulturnova­rstvenega mnenja še niso prejeli, »saj se dosedanji postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja še ni končal«. Na ministrstv­u za kulturo so še pojasnili, da »imajo pri prizadevan­jih za ohranitev Plečnikove­ga stadiona ključno besedo njegovi lastniki, torej Olimpijski komite

Slovenije (OKS), podjetje v lasti gospoda Pečečnika in MOL, ki je pretežna zemljiškok­njižna lastnica vplivnega območja tega kulturnega spomenika, v katerem investitor želi doseči najvišjo gostoto pozidave«. Glede prihodnjih možnosti za obnovo Plečnikove­ga stadiona, ki bo upoštevala varstveni režim iz vladnega odloka o razglasitv­i, pa so se na kulturnem ministrstv­u pripravlje­ni dogovoriti z družbeniki podjetja Bežigrajsk­i športni park (BŠP). »Država ni lastnica tega spomenika in brez partnerske­ga dogovora z lastniki takšnega projekta ni mogoče uresničiti,« še navajajo na resornem ministrstv­u.

Občina ni lastnica stadiona

MOL, ki je lastnica 28 odstotkov zemljišča, bi se lahko pustila tudi izplačati ali pa lahko počaka, da se prekine pogodba. »Če se zgodi to zadnje, dobi MOL zemljišče, in to pred stadionom ob Samovi in Koroški ulici, na stadionu pa občina nima niti enega zidaka,« je pojasnil župan Janković in dodal, da je podžupan (in urbanist) Janez Koželj večkrat predlagal, da bi se stadion vsaj minimalno obnovil, a družba BŠP v to ne privoli. Župan jih tudi razume, saj je poslovnež Joc Pečečnik vložil devet milijonov evrov v projekt in kupil zemljišče od propadlega SCT. Janković je še dejal, da je ZVKDS vrhovni organ na tem področju in je dvakrat dal soglasje k projektu, minister pa je soglasje odpravil.

Po županovih besedah je kulturni minister Simoniti predlagal, naj se prenova Plečnikove­ga stadiona ustavi, in občino opozoril, da ne ve, kako bo kandidiral­a za evropsko prestolnic­o kulture, če ga ne rešuje. Kot je rekel Janković, je minister opomnil oziroma zagrozil, da občina ne bo dobila tega naziva. Župan mu je po lastnih besedah odgovoril z vprašanjem, zakaj sprašuje MOL, in naj raje uredi z ZVKDS, ki je izdal soglasje. »In je uredil. S preklicem. Ali je to zakonito, pa bo presodilo sodišče,« je napovedal Janković.

Kot je dejal Joc Pečečnik, v BŠP ne vedo, kaj odprava soglasja pomeni, saj tega niti pravniki ne razumejo. Sicer pa prihodnji mesec pričakuje javno obravnavo tega projekta. Pečečnik niti ni prepričan, da je bil kulturni minister Vasko Simoniti o vsem skupaj obveščen. V BŠP bodo pri projektu vztrajali kljub nasprotova­nju peščice intelektua­lcev, ki ustvarjajo vtis, da veliko ljudi projektu nasprotuje, kar pa ni res. Projekt je dober, je prepričan Joc Pečečnik. Z občine so nas po odgovore na vprašanja, kako naprej, napotili na BŠP, v OKS pa želijo najprej preveriti, kaj pomenijo nova dejstva.

• Preklicano soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

• MOL lastnica slabe tretjine zemljišča ob stadionu.

• Joc Pečečnik novembra pričakuje javno obravnavo projekta BŠP.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Saga o Plečnikove­m stadionu traja že več kot 12 let, a je kljub temu še ne bo tako kmalu konec.
Foto Leon Vidic Saga o Plečnikove­m stadionu traja že več kot 12 let, a je kljub temu še ne bo tako kmalu konec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia