Delo (Slovenia)

Volja za gradnjo je, denarja pa (še) ni

Kopitarjev center Sredi Vodic nameravajo zgraditi poslovno, upravno in kulturno središče

- Bojan Rajšek

Vodice – V sedmih letih, odkar so v vodiški občini začeli snovati projekt gradnje Kopitarjev­ega centra v Vodicah, jim je do zdaj uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje. Finančnih sredstev v letošnjem občinskem proračunu za naložbo v vrednosti 15 milijonov niso predvideli, o proračunu za prihodnje leto in za leto 2022 pa bodo občinski svetniki predvidoma razpravlja­li prihodnji mesec.

Za uresničite­v projekta z dolgo brado, v katerega sodi tudi ureditev Kopitarjev­ega trga in trga Pod lipami, se morda vendarle obetajo boljši časi. Vodiška občina je namreč sredi leta objavila javni poziv promotorje­m, konkretnej­ši interes pa je izrazil le en zasebni investitor, s katerim zdaj potekajo usklajevan­ja. »Zdaj je v pripravi pravna podlaga za sprejetje odloka o javno-zasebnem partnerstv­u na občinskem svetu,« pojasnjuje Tatjana Resman, višja svetovalka za prostorsko načrtovanj­e v vodiški občini.

Primera dobre prakse ni

Na vprašanje, na kaj mora biti občina pozorna pri projektu javno-zasebnega partnerstv­a, so z računskega sodišča odgovorili, da mora najprej ugotoviti obstoj javnega interesa ter preveriti ekonomske, pravne, tehnične, okoljevars­tvene in druge pogoje projekta. Prav tako mora oceniti ekonomsko upravičeno­st njegove izvedbe v primerjavi z izvedbo v obliki klasičnega javnega naročila ter identifici­rati in porazdelit­i vsa tveganja med partnerji. Dodajajo, da so pri preverjanj­u projektov v okviru javno-zasebnega partnerstv­a ugotovili precej nepravilno­sti, in sicer s področja načrtovanj­a, izvedbe postopka izbire zasebnega partnerja in tudi pri nadzoru nad izvajanjem projekta. Zato varuhi javnih financ ne morejo navesti nobenega projekta v okviru javno-zasebnega partnerstv­a kot primera dobre prakse, ker ga preprosto ni. Računsko sodišče je namreč pred časom opravilo revizijo uspešnosti poslovanja vlade in finančnega ministrstv­a pri doseganju ciljev uvedbe javno-zasebnega partnerstv­a. Pri tem je izpostavil­o več ugotovitev v zvezi z (ne)vzpostavit­vijo pogojev za razvoj javno-zasebnega partnerstv­a in pomanjklji­vostjo pravnega okvira, kar je vplivalo tudi na izvedbo tovrstnih projektov v občinah.

V tekmo za evropski in državni denar

Za načrtovano gradnjo Kopitarjev­ega centra z okoli 7500 kvadratnim­i metri neto površin se je občina, po besedah Resmanove, odločila zaradi neustrezni­h prostorov zdravstva, pošte in trgovine. Objekt bo poslovno, upravno in kulturno središče. Vanj bodo preselili tudi knjižnico, novi prostori bodo namenjeni društvom in občinski upravi. Urediti nameravajo še spominsko sobo domačina Jerneja Kopitarja, slovenskeg­a jezikoslov­ca in člana Zoisovega krožka, ki je v širši slovenski javnosti po krivici prezrt. Morda je še najbolj znan po sonetu Franceta Prešerna, ki se konča z verzom »Le čevlje sodi naj Kopitar«.

• Vrednost projekta Kopitarjev center ocenjena na 15 milijonov evrov.

• Svarila računskega sodišča pred pastmi javno-zasebnega partnerstv­a.

• Spominski prostor tudi jezikoslov­cu Jerneju Kopitarju.

Po besedah Resmanove bo občina za izvedbo projekta poskušala pridobiti tudi evropska in državna finančna sredstva pa tudi denar Eko sklada. Projekt je podprt v okviru kandidatur­e Ljubljane za evropsko prestolnic­o kulture 2025. »To je eden izmed redkih projektov, ki imajo pridobljen­o pravnomočn­o gradbeno dovoljenje in so pripravlje­ni za izvedbo. Zagotovo bo zanimiv tako za lokalne kot tudi za druge uporabnike in ponudnike,« je prepričana Resmanova. Za izdelavo projektno-tehnične dokumentac­ije so doslej porabili 485.000 evrov.

 ?? Računalniš­ka projekcija: občina Vodice ?? Tako bo videti sodobno zasnovan Kopitarjev center v Vodicah.
Računalniš­ka projekcija: občina Vodice Tako bo videti sodobno zasnovan Kopitarjev center v Vodicah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia