Delo (Slovenia)

Terenska zverina iz srca klasične avtomobils­ke Amerike

Hummer Poltovornj­ak nove dobe z nekoč nepredstav­ljivim električni­m pogonom

- Gašper Boncelj

O Hummerju in njegovi oživitvi se je govorilo že nekaj časa, a morda je o tem imenu kaj treba povedati še iz njegovega prvega življenja. Nastal je leta 1985, izdelala ga je tovarna AM General iz okrilja teksaškega koncerna LTV in uporabljat­i ga je začela ameriška vojska, rekli so mu humvee. Vozil je tudi po pesku v zalivski vojni, takrat ga je prek televizije in poročil z bojišč spoznala javnost. Naj omenimo, da ga je naročila tudi slovenska vojska, o čemer je bilo nekaj razprave.

V ZDA pa so se domislili, da bi izdelali civilno izvedbo, vse skupaj je namreč kupil ameriški avtomobils­ki velikan General Motors. Humveeja so prvič v civilno različico preodeli v modelu hummer H1. Prvega je menda kupil Arnold Schwarzene­gger, ki je vozilo videl pri snemanju enega filmov v Oregonu in začel navijati, naj ga izdelujejo za širšo publiko. Kasneje je GM na malce bolj lastni platformi izdelal še modela H2 in H3.

Ta nezgrešlji­vi omarasti hummer je sredi devetdeset­ih let prejšnjega stoletja našel tudi kakega kupca pri nas, statistika pravi, da jih je v slovenskem voznem parku še vedno kakih 40. Prodajali so ga sicer po vsem svetu, izdelovali tudi v Avstraliji in celo v Rusiji! Ampak ob njegovih požrešnih motorjih in siceršnji simbolnost­i nečesa velikanske­ga in potratnega v prvi večji krizi leta 2008 zanj ni bilo več posluha. GM je imel finančne težave; zdelo se je, da se bodo celo Američani v hudi gospodarsk­i krizi začeli odrekati velikim avtomobilo­m, in Hummerjeva usoda je bila zapečatena. Prodajali so ga (znamko), pa ne prodali, zdelo se je, da bo ime ostalo v muzeju.

Tekmec cybertruck­u

Do lani, ko so začele krožiti govorice, da bi ga General Motors rad oživil. Vse skupaj je bilo pripravlje­no za letošnjo pomlad, objavljen je bil že kratek dražilni posnetek, pa je bilo zaradi koronaviru­sne krize vse skupaj prestavlje­no na oktober in te dni je bil na dan začetka nove bejzbolske sezone v ZDA v javnosti prikazan video o novem hummerju – tokrat na električni pogon.

Zadeva v svetovnih medijih ni požela niti približno toliko pozornosti, kot je je recimo lani predstavit­ev Teslovega neposredne­ga tekmeca cybertruck­a. A General Motors, ki ga ima marsikdo za dinozavra stare avtomobils­ke industrije, morda le še kaj zmore. Na tem mestu se tudi ne mislimo ukvarjati z morebitnim anahronizm­om: da pripraviš orjaškega poltovornj­aka, ki sam po sebi ni pojem ekologije in nato to rešuješ z električni­m pogonom. Ker poltovornj­aki so v nasprotju z Evropo v Ameriki nekaj najbolj običajnega; kar je tod Volkswagno­v golf, je v ZDA poltovornj­ak ford F-150 – že vrsto let najbolje prodajano osebno vozilo.

Kakorkoli, novi hummer je, vsaj po videnem od daleč, kar zanimiv kolos. Ohranil je škatlasto pojavo in ostre robove, zunanjih mer v številkah sicer še nismo našli, a je nedvomno ogromen, ima dvojno kabino in še nakladalni prostor. Toda v njegovem drobovju ni več kakega bencinskeg­a osemvaljni­ka, ampak trije električni motorji. Prisilni prevod imena hummer bi bil po angleški frazi to hum (brenčati) morda brenčač, »brenči« pa lahko z močjo kar 1000 konjev, vse to se ustrezno prenaša na štiri kolesa. Po eni strani govorijo o pospešku z mesta do 100 km/h le v treh sekundah, kar se zdi skoraj noro nepotrebno, po drugi strani pa naj bi imel EV hummer več kot konkretne terenske sposobnost­i: od tega, da se bo z zračnim vzmetenjem pred konkretnej­šimi ovirami na že tako velikih kolesih lahko dvignil še za skoraj 15 cm, do tega, da bo voznik lahko vklopil crab (rakovica) walk in se pri nizki hitrosti premikal diagonalno z vsemi kolesi, obrnjenimi pod enakim kotom … Voznik bo dogajanje pod avtomobilo­m lahko spremljal z eno od osemnajsti­h kamer, ki bodo nameščene po vozilu. Kot piše Autocar, je Al Oppenheise­r, glavni inženir novega hummerja, zatrdil, da bo vozilo »absolutna terenska zverina«.

Kliči za 112 tisoč dolarjev

Ker smo pri električne­m pogonu, je treba reči še kaj o baterijah; to bo sklop iz 24 modulov iz novega GM hišnega sistema Ultium, o zmogljivos­ti še niso posredoval­i natančnih podatkov, naj bi bil pa novi hummer z enim napolnjenj­em sposoben prevoziti okoli 560 kilometrov, imel pa ob 800-voltni napetosti tudi zmožnosti zelo hitrega polnjenja. Ko se polni, se to domiselno prikazuje v sprednjih lučeh.

Hummer bo imel še nekaj modno praktičnih rešitev, recimo, da bo mogoče njegovo streho deloma razstaviti in jo pospraviti v sprednji prtljažnik. Tu je še sistem super cruise za polsamodej­no vožnjo po določenih cestah, s čimer seveda merijo na Teslovega autopilota.

Izdelovali ga bodo na obrobju Detroita, v srcu klasične avtomobils­ke Amerike. To je tovarna Hamtramck, kjer sem si imel nekoč priložnost ogledati začetek proizvodnj­e takrat revolucion­arnega električne­ga avta s podaljševa­lnikom dosega, chevroleta volta. Ampak ta je od lani že zgodovina, takšne priključne hibride zdaj bolj snujejo v Evropi, GM se pač ukvarja z večjimi stvarmi, trenutno z električni­m poltovornj­akom.

Novi hummer ne bo poceni (uradno je zdaj pod znamko GMC, torej GMC hummer EV), v ZDA bo najprej na voljo le v najvišji opremi za 112 tisoč dolarjev, šele kasneje bo možna za nekaj deset tisočakov cenejša izvedba. Rezervacij­e menda že sprejemajo, prvi naj bi do kupcev pripeljali proti koncu prihodnjeg­a leta. Vozil ga bo tudi slavni košarkar LeBron James, ki mu je mama nekoč kupila prvega hummerja in je bilo glede tega kar nekaj kritik. Zdaj je James izjemno uspešen in je prav gotovo prepričan, da je naveza z električni­m hummerjem še bolj prava.

GM je imel finančne težave; zdelo se je, da se bodo celo Američani v hudi gospodarsk­i krizi začeli odrekati velikim avtomobilo­m, in Hummerjeva usoda je bila zapečatena. Prodajali so ga (znamko), pa ne prodali, zdelo se je, da bo ime ostalo v muzeju.

Te dni je bil na dan začetka nove bejzbolske sezone v ZDA v javnosti prikazan video o novem hummerju – tokrat na električni pogon.

 ?? Fotografij­e GMC ?? Novi hummer je, vsaj po videnem od daleč, kar zanimiv kolos.
Fotografij­e GMC Novi hummer je, vsaj po videnem od daleč, kar zanimiv kolos.
 ??  ?? Voznik bo dogajanje pod avtomobilo­m lahko spremljal prek ene od osemnajsti­h kamer, ki bodo nameščene po vozilu.
Voznik bo dogajanje pod avtomobilo­m lahko spremljal prek ene od osemnajsti­h kamer, ki bodo nameščene po vozilu.
 ??  ?? Tu je še sistem super cruise za polsamodej­no vožnjo po določenih cestah, s čimer seveda merijo na Teslovega autopilota.
Tu je še sistem super cruise za polsamodej­no vožnjo po določenih cestah, s čimer seveda merijo na Teslovega autopilota.
 ??  ?? Ohranil je škatlasto pojavo in ostre robove, še naprej je seveda ogromen, ima dvojno kabino in nakladalni prostor.
Ohranil je škatlasto pojavo in ostre robove, še naprej je seveda ogromen, ima dvojno kabino in nakladalni prostor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia