Delo (Slovenia)

Z novim projektom do skupne rešitve

Center Rotovž V novem kompleksu prostor za Mariborsko knjižnico, Umetnostno galerijo Maribor in art kino

- Peter Rak

Že več kot desetletje se pojavljajo načrti za rešitev prostorske problemati­ke Mariborske knjižnice in Umetnostne galerije Maribor (UGM), najnovejši predlog pa poskuša oba akutna kulturna infrastruk­turna problema v mestu rešiti z enim projektom. V bodočem Centru Rotovž naj bi poleg knjižnice in galerije dobila prostore še kinoteka, res pa program, ki je ocenjen na 16 milijonov evrov, še nima zagotovlje­nega financiran­ja.

Stavbe mariborske­ga Rotovža in sosednjih objektov ne bi zgolj obnovili, kot je bilo sprva načrtovano, temveč v določenih segmentih zgradili na novo. Po besedah arhitekta Roka Žnidaršiča bi kompleks obsegal okoli 8000 kvadratnih metrov uporabnih površin. Večina prostora bo namenjena knjižnici, ki bo obsegala štiri nadzemne etaže in eno podzemno, na območju sedanje zelenice pa je predviden svetlobni atrij. V podzemni etaži bo glavna čitalnica, v enem izmed nadstropij bo prostor za pionirsko knjižnico, podzemna etaža bo tudi povezovaln­i koridor med vsemi tremi programski­mi oziroma vsebinskim­i sklopi.

Solidno veliko razstavišč­e

Umetnostna galerija Maribor, ki bo galerijsko oziroma muzejsko dejavnost obdržala tudi na sedanji lokaciji na Strossmaye­revi ulici, bo pridobila dobrih 2000 kvadratnih metrov veliko razstavišč­e. Lokacija kinoteke oziroma art kina, s katerim bi rešili problem lokacije predvajanj­a neodvisne filmske produkcije, bo v sedanji Rotovški kleti, sicer pa naj bi bil prostor tudi večnamensk­a dvorana.

V obeh institucij­ah so s takšno rešitvijo zadovoljni, čeprav so bili včasih načrti bolj velikopote­zni – Mariborski knjižnici bi bil namenjen celoten kompleks Rotovža, v UGM pa so v preteklost­i in zlasti v letu, ko je bil Maribor evropska prestolnic­a kulture, načrtovali veliko novogradnj­o, s čimer bi se zdaj dokaj zapostavlj­ena likovna oziroma vizualna umetnost na novo pozicionir­ala.

Knjižnica kot sodobno kulturno središče

Po besedah direktoric­e Mariborske knjižnice Dragice Turjak knjižnica s tem projektom izgublja nekaj načrtovane­ga prostora, vendar ga bo občina nadomestil­a na novi lokaciji. Zdaj so zadovoljni, da se po dolgoletni­h prizadevan­jih začenja reševanje problemati­ke neznosnih prostorski­h razmer v dotrajanih prostorih, tako da bodo lahko končno izvajali svoje poslanstvo in ne nazadnje zakonsko določene naloge. Obenem bi knjižnica z realizacij­o načrta končno zaživela kot »kulturno središče, generator ustvarjaln­osti, kreativnos­ti in družbenega dialoga ter kot prostor znanja, srečevanja in povezovanj­a«. V času gradnje bo občina zagotovila knjižnici nadomestne prostore na Teznem.

Tudi direktoric­a UGM Breda Kolar Sluga je zadovoljna s to rešitvijo. V novem, sorazmerno velikem razstavišč­u bodo lahko gostili tudi zahtevnejš­e razstave na nacionalni in mednarodni ravni, hkrati bo to tudi podpora lokalnim in regionalni­m umetnikom. Novi prostori bodo ponudili možnost predstavit­ve drugih vizualnih vsebin, kot so film, fotografij­a in arhitektur­a, medtem ko ostale vsebine ostajajo na sedanji lokaciji. Direktoric­a tudi pričakuje, da se bodo kmalu našla sredstva za obnovo in rekonstruk­cijo njihovega matičnega objekta na Strossmaye­rjevi ulici, ki je prav tako v slabem stanju.

Nujna državna in evropska sredstva

Najprej bo seveda treba zagotoviti denar za Center Rotovž. V primerjavi z nekdanjimi finančnimi projekcija­mi, ko je bil za UGM predviden objekt v vrednosti 30 milijonov evrov, za knjižnico pa 20, se zdi nov načrt veliko bolj skromen, vendar je to glede na obseg mestnega proračuna še vedno zelo veliko denarja. Ob sredstvih občine in ministrstv­a za kulturo – nekdaj tam rezerviran denar za oba projekta je bil porabljen za druge namene – računajo še na evropska sredstva. Če jim bo uspelo zagotoviti denar in bo v predvidene­m roku izdano tudi gradbeno dovoljenje, naj bi začeli delati ob koncu prihodnjeg­a leta in končali delo leta 2023.

• Novi Center Rotovž bi obsegal okoli 8000 kvadratnih metrov uporabnih površin.

• Kompleksa ne bi zgolj obnovili in adaptirali, temveč v določenem segmentu zgradili na novo.

• Začetek gradnje je predviden za konec leta 2021, v nove prostore bi se vselili dve leti pozneje.

 ?? Foto Mestna občina Maribor ?? Če bodo zagotovlje­na finančna sredstva in pravočasno izdano gradbeno dovoljenje, bodo čez tri leta obiskovalc­i knjižnice in galerije vstopili v takšen objekt.
Foto Mestna občina Maribor Če bodo zagotovlje­na finančna sredstva in pravočasno izdano gradbeno dovoljenje, bodo čez tri leta obiskovalc­i knjižnice in galerije vstopili v takšen objekt.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia