Delo (Slovenia)

Primož Roglič ob zmago in vzpon na Tourmalet

Kolesarstv­o Slovenski zvezdnik je v šprintu 3. etape Vuelte priznal premoč Ircu Danu Martinu – Karavana ne sme v Francijo

- Miha Hočevar

Ljubljana – Primož Roglič v 3. etapi Vuelte, pred katero se je od dirke poslovil poškodovan­i Matej Mohorič, sicer ni slavil zmage, je pa z drugim zaporednim 2. mestom ubranil rdečo majico vodilnega. Na vzponu na Laguno Negro je bil najmočnejš­i Irec Dan Martin, ki je tudi najbližji zasledoval­ec slovenskeg­a zvezdnika v skupnem seštevku, na dirki po Španiji, ki je morala zaradi koronskih omejitev v Franciji tudi nekoliko spremeniti svojo traso. Predvidena kraljevska 6. etapa ne bo šla na Tourmalet.

Vse, kar je bilo ključnega v 3. etapi, se je včeraj zgodilo na 10-kilometrsk­em vzponu na Laguno Negro, na katerem so pobudo prevzeli kolesarji Ineosa in peklenski tempo za svojega kapetana Richarda Carapaza navijali do najzahtevn­ejšega zadnjega kilometra. V težave je vmes zašel Esteban Chaves (Mitchelton Scott), ki je moral v neugodnem trenutku zamenjati kolo zaradi okvare. Izgubil je stik s skupino favoritov, ki se je je držal v uvodnih etapah. Zraven pa je kajpak bil Roglič, ki je bil vse do zadnjega v boju za svojo drugo etapno zmago na 75. dirki po Španiji. Šprint navkreber je začel na tretjem položaju in nekoliko zaprt. Z zadnjim pospeškom je obšel Carapaza, ne pa tudi Martina, ki je slavil svojo prvo zmago po več kot dveh letih. Z odbitnimi sekundami (za zmago jih je prejel 10, Roglič pa za 2. mesto 6) se je rdeči majici približal na vsega pet sekund.

Lahko bi slavil kakšno zmago več

Glavno je, da ostaja na plečih Primoža Rogliča, ki jo bo danes v 4. etapi prvič branil v ravninski (bržkone tudi vetrovni) preizkušnj­i, potem ko so bile uvodne tri hribovite in gorske. »Ni bil lahek dan, bilo je vetrovno in deževno, za nameček je bil tudi vzpon

• Roglič je v ciljnem šprintu obšel Carapaza, na pa tudi Martina.

• Irec pred prvo ravninsko etapo zaostaja samo za pet sekund.

• Mohorič drugič zapored zaradi padca predčasno končal sezono.

zahteven. Naša ekipa je spet zelo dobro opravila svoje delo in bili smo blizu zmagi. Čeprav je nismo slavili, je bil na koncu to za nas dober dan. V šprintu je bil Dan Martin najmočnejš­i in zaslužil si je zmago. Sem zadovoljen z dosedanjim izplenom? Od prvih treh

etap sem dobil le eno, lahko bi bilo tudi bolje. Sicer pa smo vse dneve doslej dirkali na polno, če bo nadaljevan­je tudi takšno, bo ta Vuelta izjemno zahtevna,« je po eni zmagi in dveh 2. mestih povedal Roglič, ki na novinarski konferenci še ni vedel, kakšna bo sprememba trase.

»To ni v naših rokah, sprejeli bomo, karkoli bo. Sreča je, da lahko dirkamo in ljudem doma nudimo spektakel,« je še dejal Roglič. Kmalu za tem so prireditel­ji sporočili, da nedeljska 6. etapa ne bo karavane popeljala v Francijo ter se končala na kultnem vzponu na Tourmalet. Tega ne dovoljujej­o francoski ukrepi v boju proti koronaviru­su, zaradi katerih so morali spremeniti tudi traso sobotne 20. etape Gira, ki bi prav tako morala prečkati francosko ozemlje. Tako bo 6. etapa Vuelte precej manj spektakula­rna, kot je bilo predvideno. Še vedno bo gorska, začela se bo v Biescasu in se po 146,4 km končala s precej lažjim ciljnim vzponom 1. kategorije na Aramon Formigal (1790 m) v Aragoniji.

Lani rebra, letos lopatica

Včerajšnji dan se je sicer slabo začel za Slovence. Iz ekipe Bahrain McLaren so sporočili, da na štartu ne bo Mateja Mohoriča, ki je padel v 2. etapi, zdravniški pregled pa je pokazal, da je utrpel zlom lopatice. »Izvid rentgenske­ga slikanja je pokazal, da ima kolesar komplicira­ni zlom lopatice. Operacije ne bo potreboval, kost pa se bo celila nekaj tednov,« je sporočil zdravnik moštva Simone Uliari.

»Počutim se dobro, vendar ne bom mogel nadaljevat­i dirke. Škoda za nesrečo, saj sem imel že za drugo etapo visoke cilje, pa še nekaj etap je na sporedu, v katerih bi lahko dosegel dober rezultat,« pa je povedal Mohorič. Tako kolesar iz Podblice že drugo leto zapored predčasno končuje sezono zaradi padca. Lani se mu je nesreča pripetila na dirki po Hrvaški, pri padcu v Zadru si je zlomil dve rebri.

 ?? Foto Ander Gillenea/AFP ?? Primož Roglič se ne obremenjuj­e s spremembo trase 6. etape.
Foto Ander Gillenea/AFP Primož Roglič se ne obremenjuj­e s spremembo trase 6. etape.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia