Delo (Slovenia)

Spoznal Mayweather­ja in Tysona, očarala ga je tudi Kozinova

Boks Florin Catuna, glavni organizato­r prireditve CPI Fight Night v Donauwörth­u, verjame, da je pred Emo še svetla prihodnost

- Miha Šimnovec

Donauwörth – Ko vstopiš v (pred)prostor telovadnic­e CPI Boxing, v kateri je slovenska šampionka Ema Kozin minulo soboto premagala izkušeno Urugvajko Chris Namus in se ovenčala z naslovi svetovne prvakinje v srednji kategoriji po različicah WBC, WBF in WIBA, na slehernega ljubitelja borilnih športov velik vtis naredijo fotograije lastnika Florina Catune in njegove soproge Hülye Demire Catuna s številnimi zvenečimi imeni. Na eni sta z Mikom Tysonom, na drugi s Floydom Mayweather­jem, na tretji z Donom Kingom … »Z ženo sva se lani udeležila kongresa združenja WBC, na katerem sva srečala Mayweather­ja, Tysona, Claresso Shields in mnoge druge zvezdnike boksa. V ZDA imava tudi sicer zelo dobre zveze, tam je boksarski šport še vedno najbolje plačan. Na stari celini stanje glede tega ni najboljše, toda v Nemčiji je še vedno dosti bolje kot, denimo, v vzhodni Evropi,« je pojasnil Catuna

Onstran Atlantika je bil že pred osmimi leti, z ženo pa sta se tja odpravila tudi leta 2015, ko sta si v Las Vegasu ogledala najdražji dvoboj v zgodovini med Mayweather­jem in Mannyjem Pacquiaom. »Takrat sva bila celo v Floydovi slačilnici. V Las Vegasu imam namreč zelo dobrega prijatelja Deweyja Cooperja, ki ima ob boksarjih pod pogodbo tudi borce v UFC,« je razkril lastnik CPI Boxing Gyma. Na vprašanje, kakšen je Mayweather, ki je že vrsto let med največjimi športnimi zaslužkarj­i na svetu, je odvrnil, da je zelo v redu in povsem normalen človek. »Odraščal je na ulici, z boksom pa je postal multimilij­onar. Toda denar ga ni pokvaril. Ko ga spoznaš, vidiš, da je ostal kljub vsemu preprost,« je zaupal Catuna, ki je Kozinovo prvič videl boksati februarja letos, ko je že v uvodni rundi nokavtiral­a Srbkinjo Radano Knežević. Navdušila ga je tudi s predstavo proti Namusovi.

V Sloveniji je bil že dvakrat

»Moram reči, da je Ema zelo nadarjena boksarka. Ker je za boks zelo mlada, ima še vse pred seboj in lahko naredi zelo veliko kariero,« je presodil glavni organizato­r sobotne prireditve CPI Fight Night v Donauwörth­u in obljubil, da bo – če se bo ponudila priložnost – z veseljem pomagal slovenski »princeski« priti tja, kamor sodi. »Ema ima zdaj šampionski pas zveze WBC, ki je ena od štirih najpomembn­ejših profesiona­lnih organizaci­j v boksu, potem so tu še združenja WBA, WBO in IBF. Ko osvojiš enega od teh naslovov svetovnega

Ko osvojiš enega od teh naslovov svetovnega prvaka, kakršnega je zdaj Ema Kozin, so ti kot boksarju odprta vsa vrata – tudi v ZDA.

prvaka, so ti kot boksarju odprta vsa vrata – tudi v ZDA,« je razložil Catuna in pojasnil, zakaj mu je Kozinova tako prirasla k srcu.

»Veste, jaz prihajam iz Romunije, Emin menedžer Mirko Skoko, ki je po rodu Hrvat, je prav tako z Balkana, Ema iz sosednje Slovenije. Vedno govorim, da moramo mi držati skupaj,« je poudaril boksarski trener in promotor. Med drugimi bedi tudi nad obetavno 19-letno Jessico Schadko, ki je bila spomladi dva tedna na pripravah pri Emi v Šmartnem ob Savi, kjer se je počutila zelo dobro. Tudi sam je bil že dvakrat v Sloveniji, kjer sta si z ženo ogledala Postojnsko jamo in Blejsko jezero.

Kakor je zaupal, je organizaci­ja sobotnega večera stala med 100.000 in 200.000 evri. »Dvoboje sem želel sicer najprej prirediti v veliki dvorani, toda nato so nam račune prekrižali ukrepi proti širitvi koronaviru­sa. Ker so močno omejili število gledalcev, sem se odločil dvoboje prirediti kar v moji telovadnic­i,« je pristavil Catuna, ki se je – ko se je iz Romunije preselil v Nürnberg – 15 let ukvarjal z boksom. Nato je bil 12 let voznik znanega nemškega menedžerja Wilfrieda Sauerlanda in njegovih boksarjev Henryja Maskeja, Axla Schulza, Svena Ottkeja, ki jih je spremljal med pripravami, na treningih in dvobojih. Zatem se je preselil v Donauwörth, kjer se je poročil, odprl klub in začel pisati svojo zgodbo v svetu boksa …

 ?? Foto Facebook ?? Srečal se je že z mnogimi boksarskim­i šampioni, tudi s slovitim Mikom Tysonom.
Foto Facebook Srečal se je že z mnogimi boksarskim­i šampioni, tudi s slovitim Mikom Tysonom.
 ?? Foto Miha Šimnovec ?? Florin Catuna bo – če se bo ponudila priložnost - z veseljem pomagal Emi Kozin priti tja, kamor sodi.
Foto Miha Šimnovec Florin Catuna bo – če se bo ponudila priložnost - z veseljem pomagal Emi Kozin priti tja, kamor sodi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia