Delo (Slovenia)

Nekoč domov v Švico, zdaj pa k možu v Italijo

Lara Gut-Behrami Švicarska smučarska zvezdnica za Delo o strmini v Söldnu, koronaviru­su in soprogu Valonu, v Genovi soigralcu Mihe Zajca

- Siniša Uroševič

Sölden – Pred uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je ob pogledu na seznam dosedanjih zmagovalk premiere spomin takoj pobegnil k imenitnim predstavam naše upokojene šampionke Tine Maze. S tremi zmagami je na vrhu lestvice uspešnosti v Söldnu, dvakrat je bila prva na ledeniški prvi preizkušnj­i Lara Gut-Behrami. Svetlolasa Švicarka je še ena tistih, ki vztrajajo v tekmovalni smučini proti zdaj že številnim mladim levinjam.

Smučarka prihaja iz Ticina, švicarskeg­a kantona s prevladujo­čo italijanšč­ino, doma ohranja ugled ene najbolj prepoznavn­ih športnic zadnjega desetletja. Pogosto je tudi pod drobnogled­om zvedave javnosti in tabloidov zavoljo svojega soproga Valona Behramija, vrsto let švicarskeg­a nogometneg­a reprezenta­nta, zdaj igralca Genoe v italijansk­em prvenstvu. Podobno kot naš Miha Zajc, prav tako igralec tega moštva, se je nazadnje okužil s koronaviru­som, zato je smučarka ob prihodu na söldensko premiero še posebej poudarila pomen zdravja.

»Res smo se znašli v čudnih časih. Vem, drugače je v ekipnem športu, mi vsaj nimamo teh mehurčkov, v katerih so denimo v nekaterih ameriških športnih panogah preživeli tudi po 100 dni skupaj. Vseeno pa moramo tudi v smučarskem svetu ohranjati odgovornos­t. Pomislite, nas je zdaj tukaj 25 v švicarski reprezenta­nci, vsi imamo doma družine, ni preprosto, če bi kdo staknil okužbo,« je umirjeno in prijazno razlagala Delovemu poročevalc­u v Avstriji lastnica 26 zmag na tekmah svetovnega pokala; dvakrat je bila na najvišji stopnički tudi v Söldnu.

»Rada tekmujem na tej strmini. Še zlasti zdaj se mi zdi, da mi gre najbolje prav v veleslalom­u, to me veseli, ker nisem več najmlajša ... Pomislite, 13 let je smučanje že moja služba,« je dejala in ob tem še dodala: »Tako kot si vi želite pisati o športnikih in dogodkih, si jaz želim smučati. Zato lahko le upava, da se bo sezona normalno nadaljeval­a, pa četudi za zdaj v teh posebnih razmerah brez občinstva.«

Namesto v Čile v domači Zermatt

Posebno je bilo za njo tudi poletje, ker je ostala doma. »Toda vedno gledam na pozitivno plat. Ni nujno, da sem vedno opravila del priprav v Južni Ameriki, letos pa to sploh ni bilo mogoče. Res so bila sprva na našem seznamu tudi smučišča v Čilu, toda naš Zermatt nam je doma ponudil prav lepo izhodišče za sezono,« je dejala smučarka, ki se ji je pred leti srce vnelo za nogometaša. Z Valonom v domovini ohranjata izjemno prepoznavn­ost, v poletnem času sta seveda pogosteje skupaj. Pa ji je hudo, ker se je 35-letnik s koreninami iz Kosovske Mitrovice iz Švice spet vrnil v Italijo?

»Ah, saj je bil nazadnje samo dva meseca v Švici. Zdaj je moj dom tam, kjer je on. Nekoč sem se vračala s smučarskih tekem k domačim v Švico, nato k Valonu v Videm, pa v Sion, zdaj se privajam na

Genovo. Športniki smo prilagodlj­ivi. Jasno, zdaj nas vse skupaj muči boj s pandemijo, njegovo moštvo se je čez noč znašlo v karanteni,« je še dejala in se od srca nasmejala, ko smo jo vprašali za soprogoveg­a soigralca iz Slovenije: »Joj, Mihe pa res ne poznam ... Toliko je zame novih igralcev moštvu Genoe, ni še bilo časa, da bi mi ga Valon predstavil.«

• Lara Gut-Behrami je že 13 let med svetovno elito smučanja.

• Ni imela priprav v Čilu, toda odlično je vadila v domačem Zermattu.

• S soprogom Valonom Behramijem sta pogosto pod drobnogled­om.

Toliko je novih nogometaše­v pri moštvu Genoe, da me moj Valon še ni spoznal z Miho Zajcem.

 ??  ?? Lara Gut (levo), takrat še brez drugega priimka Behrami, se je na OI v Sočiju veselila brona v smuku, ob njej pa šta še rojakinja Dominique Gisin in naša Tina Maze, ki sta si v napeti tekmi razdelili 1. mesto.
Lara Gut (levo), takrat še brez drugega priimka Behrami, se je na OI v Sočiju veselila brona v smuku, ob njej pa šta še rojakinja Dominique Gisin in naša Tina Maze, ki sta si v napeti tekmi razdelili 1. mesto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia