Delo (Slovenia)

23. septembra v Severni Makedoniji praznujejo dan makedonske­ga revolucion­arnega boja

- rubriko ureja: mirka.velikonja@delo.si

1931 Papež je sprejel odstop goriškega nadškofa Frančiška Borgie Sedeja, ki se je umaknil zaradi večletnega pritiska fašistične­ga režima. Italijansk­a oblast se je že po prvi vojni odločila izničiti slovensko inteligenc­o. Med prvimi žrtvami je bil tržaški škof Karlin in Sedej je ostal edini slovenski škof v Italiji. Vztrajal je pri obrambi človekovih in narodovih pravic, dokler ga ni sredi leta 1931 papež prosil, naj odstopi. Za naslednika mu je obljubil enako pravičnega duhovnika, a je za škofa imenoval italijansk­ega nacionalis­ta. Zagrenjeni Sedej je konec novembra 1931 umrl.

Njegov pogreb je bil veličastna, a tiha protifašis­tična manifestac­ija Slovencev na Primorskem.

1955 Premierno je bila uprizorjen­a predstava Zvezdica Zaspanka, ena od treh najbolj priljublje­nih klasik Lutkovnega gledališča Ljubljana. Bila je prva lutkovna predstava, ki je popeljala slovenske lutkarje v svet, na mednarodni festival v Bukarešto, in prva pri nas, po kateri so posneli celovečern­i lutkovni film. Med požarom leta 1972 je v delavnici zgorela večina lutk. V življenje so jih po prvotni podobi ponovno obudili leta 2008.

2002 Približno 50 čečenskih upornikov pod vodstvom Movsarja Barajeva je zavzelo moskovsko gledališče Dubrovka med uprizoritv­ijo muzikala Nord-Ost. Uporniki so zajeli približno 850 talcev in zahtevali umik ruskih vojakov iz Čečenije. Obleganje je trajalo tri dni in se končalo po tem, ko so ruske varnostne sile v gledališče izpustile plin. Vsi uporniki in približno 170 talcev je med obleganjem umrlo.

Rojeni

1910 ▶ Vladoša Simčič († 1990) V Trstu rojena igralka je po nastopanju na Ljudskem odru, v dramskem studiu Frana Žižka in v mariborske­m gledališču leta 1939 postala članica ljubljansk­e Drame. Med vojno se je pridružila SNG v Črnomlju, nadaljeval­a v tržaškem gledališču in upokojitev dočakala v Mestnem gledališču ljubljansk­em. Prejemnica Borštnikov­ega prstana za življenjsk­o delo je bila znana po interpreta­cijah občutljivi­h, skoraj dekliških likov.

1820 ▶ Štefan Selmar prekmurski rimskokato­liški župnik in pisatelj († 1877)

1848 ▶ Martin Cilenšek slovenski botanik († 1936)

1887 ▶ Rudolf Golouh slovenski dramatik, publicist, pesnik († 1982)

1939 ▶ Franci Gabrovšek slovenski igralec

1940 ▶ Pelé brazilski nogometaš

1957 ▶ Martin Luther King III. ameriški zagovornik in borec za človekove pravice

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia