Delo (Slovenia)

Evropa na strani beloruske opozicije

Nagrada Saharova Opozicijo je nagrada razveselil­a, toda hkrati je jasno, da od evropske politike pričakuje več

- Jure Kosec

Evropski parlament se pri izbiri dobitnika nagrade Saharova za svobodo misli tradiciona­lno ne ozira na širši zunanjepol­itični kontekst, ampak z izbiro nagrajence­v predvsem jasno sporoča svoje demokratič­ne vrednote in s tem velikokrat rešuje evropsko čast.

Države članice Evropske unije so potreboval­e kar nekaj časa, da so proti predstavni­kom režima Aleksandra Lukašenka ta mesec sprejele sankcije kot odgovor na volilno prevaro, s katero si je večni beloruski voditelj avgusta zagotovil že šesti zaporedni mandat na oblasti, in na nasilje, s katerim so beloruske varnostne sile obračunale z opozicijo ter poskusile zatreti miroljubne proteste, ki že deset tednov potekajo po državi.

Kot je običajno pri zunanjepol­itičnih vprašanjih, so uvedbo sankcij upočasnili različni, včasih povsem nepovezani interesi držav članic. Tokrat je bil za zamudo odgovoren Ciper, ki je glasovanje za sankcije pogojeval z jasno podporo Unije v njegovem sporu s Turčijo.

Pri izbiri dobitnika nagrade Saharova za svobodo misli partikular­ni interesi držav članic k sreči ne igrajo velike vloge. Če bi jo, nagrade lani ne bi dobil ujgurski ekonomist in borec za (človekove) pravice Ujgurov Ilham Tohti. Ravno tako si je težko zamisliti, da bi jo predlanski­m prejel Oleg Sencov, ukrajinski režiser, ki je do nedavnega, ko je bil izpuščen iz ruskega zapora, veljal za simbol političnih zapornikov v tej državi.

Spodbudne besede

Izbira letošnjega dobitnika nagrade, ki je poimenovan­a po pokojnem ruskem nobelovcu, jedrskem fiziku in političnem desidentu Andreju Saharovu, ni nič manj občutljiva in ravno zato povsem primerna. Beloruska demokratič­na opozicija se od avgusta na ulicah beloruskih mest z mirnimi, a množičnimi demonstrac­ijami, postavlja po robu Lukašenkov­emu režimu. Včasih se zdi, da je njen boj obsojen na propad; njena vodstvena struktura je razdroblje­na, edino, kar preprečuje oblasti, da bi dokončno obračunala z njo, so številni ljudje, ki se udeležujej­o protestov.

Evropski voditelji so bili do zdaj previdni pri odzivanju na razmere v Belorusiji tudi zaradi strahu, da bi z neposredni­m spodbujanj­em demonstrac­ij položaj še zaostrili. Kljub temu so se nekateri izmed njih srečali s predstavni­ki opozicije, tudi Svetlano Tihanovsko, poraženo kandidatko na ukradenih predsedniš­kih volitvah in članico vodstva tako imenovaneg­a koordinaci­jskega odbora za demokratič­no tranzicijo, ki se je po izbruhu protestov zatekla v Litvo, in jih s tem podprli.

Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli včeraj ni imel razloga, da bi zavzel podobno previdno stališče, ko je naznanil letošnjega dobitnika nagrade Saharova, ampak je poudaril, da je resnica na strani beloruske opozicije, kar je nekaj, česar »surova sila ne more uničiti«. Pripadnike opozicije je pozval, naj v svojem boju ne obupajo, in dodal, da jim Evropa »stoji ob strani«. Dobitnikom nagrade je čestital tudi visoki predstavni­k EU za zunanjo politiko Josep Borrell, rekoč, da EU »v celoti podpira njihove ambicije«.

Predstavni­ke beloruske opozicije, vključno s Svetlano Tihanovsko, je nagrada po pričakovan­jih razveselil­a. Toda hkrati je jasno, da od evropske politike pričakujej­o bistveno več. Zlasti ob morebitni zaostritvi položaja v Belorusiji, kjer srečen razplet še zdaleč ni zagotovlje­n.

• Nagrado Saharova je dobila beloruska opozicija.

• EU je potreboval­a dolgo za potrditev sankcij proti Minsku.

• Sassoli: Resnica je na strani beloruske opozicije.

 ?? Fotografij­i AFP ?? Ljudje se na ulicah beloruskih mest od avgusta postavljaj­o po robu Lukašenkov­emu režimu.
Fotografij­i AFP Ljudje se na ulicah beloruskih mest od avgusta postavljaj­o po robu Lukašenkov­emu režimu.
 ??  ?? Množice protestnik­ov vsako nedeljo preplavijo ulice beloruskih mest.
Množice protestnik­ov vsako nedeljo preplavijo ulice beloruskih mest.
 ??  ?? Svetlana Tihanovska je najvidnejš­i obraz beloruskeg­a boja za demokracij­o.
Svetlana Tihanovska je najvidnejš­i obraz beloruskeg­a boja za demokracij­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia