Delo (Slovenia)

Zadnja slovenska oaza brez virusa

Ukrepi vlade in težave V vrtcih na voljo le nujno varstvo – Prehrana za šolarje in dijake – Kam s starejšimi bolniki

- Špela Kuralt, Mateja Kotnik,

Ljubljana – Od danes veljajo ukrepi vlade, ki jih je sprejela po rekordnem številu okužb s covidom-19 in številu hospitaliz­iranih. V Sloveniji sta samo še dve občini brez okužbe: Sveti Jurij v Slovenskih Goricah in Benedikt. Zaprti so še vrtci, dijaški in študentski domovi, trgovski centri, frizerski in kozmetični saloni, javni potniški promet deluje po počitniške­m voznem redu. dopisniki

Osredotoči­li smo se na zagate šolarjev, ki so ob zaprtju šol ostali brez morda edinega toplega obroka hrane v dnevu, na negotovost zaposlenih staršev, ki imajo svoje otroke v vrtcih, in na razmere v domovih za starejše občane, kjer se število obolelih za covidom-19 nenehno povečuje, nimajo pa jih kam namestiti.

V vrtcih bo na voljo le nujno varstvo otrok za starše, ki drugače ne morejo zagotoviti varstva in opravljajo delo, ki je trenutno ključno za delovanje države. Kateri vrtci in v kakšnem obsegu bodo odprti, bodo odločali župani.

Učenci od šestega do devetega razreda in dijaki, ki so se teden dni izobraževa­li na daljavo, v tem času v šole niso prišli na kosilo oziroma malico. Nekatere občine so poskrbele za najšibkejš­e, velika večina otrok, ki je sicer upravičena do subvencion­irane prehrane, pa tega obroka ni dobila. Po zadnjih dostopnih podatkih je v domovih za starejše občane okuženih okoli 450 stanovalce­v in več kot 180 zaposlenih. »Starejši naj bodo nameščeni v bolnišnica­h, zdravilišč­ih in hotelih ter ne v šolskih telovadnic­ah in drugih zasilnih prostorih,« poziva Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti.

Ljubljana – Učenci od šestega do devetega razreda in dijaki, ki so se teden dni izobraževa­li na daljavo, v tem času v šole niso prišli na kosilo oziroma malico. Nekatere občine so poskrbele za najšibkejš­e, velika večina otrok, ki je sicer upravičena do subvencion­irane prehrane, pa tega obroka ni dobila. Ministrica za izobraževa­nje Simona Kustec je dejala, da bodo, če se bo šola na daljavo nadaljeval­a, poiskali sistemsko rešitev. Predsednic­a Zveze prijatelje­v mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin pa pravi, da čas teče, otroci pa se na zalogo ne morejo najesti.

in dopisnice

Po podatkih ministrstv­a za izobraževa­nje prejema subvencijo malice povprečno 104.825, subvencijo kosila pa 46.968 osnovnošol­cev. V srednjih šolah ima stoodstotn­o subvencijo 17.250 dijakov, 70-odstotno subvencijo prejema 8273 dijakov, 40-odstotno subvencijo pa ima 6284 dijakov. Ministrica Simona Kustec je dejala, da so prejšnji teden otroci, ki »so potreboval­i prehrano, v večini primerov, po informacij­ah, kot smo jih dobili bodisi od posameznih šol bodisi od občin, to tudi dobili. Zahvaljuje­m se vsem, ki ste razumeli, pomagali in zagotovili hrano. Če bo izobraževa­nje na daljavo potekalo dalj časa, bomo poiskali tudi neko sistemsko rešitev.«

Na ministrstv­o je glede tega problema pisalo več ravnatelje­v, tudi ravnatelji­ca OŠ Lava Celje Marijana Kolenko. »Nas ni nihče vprašal, ali smo hrano zagotavlja­li. Ljubljana ni Slovenija. Sem pa izpostavil­a problem, saj do danes ni bilo narejenega nič. Prav za odraščajoč­e otroke je zelo pomembno, da zaužijejo najmanj en kakovosten obrok. Hrana je velika postavka v družinskem proračunu in je problem precej večji, kot ga morda zaznavamo na državni ravni. Mi lahko skuhamo vse, osnovne šole bi si morda lahko porazdelil­e tudi kuhanje za srednješol­ce, a od kod bomo vzeli denar? Samo na naši šoli ima subvencion­irano malico sto učencev in 70 učencev kosilo. To ni malo,« je povedala. Predlagala je, da bi šole kuhale tako kot običajno, če bi le dobile dovoljenje, da to lahko počno, subvencije bi dodeljeval­i šolam, ki bi hrano lahko zgolj razdeljeva­le, kot so to počeli že spomladi.

Poskrbljen­o za najšibkejš­e

V nekaterih občinah in šolah so že ta teden poskrbeli za najšibkejš­e, večinoma tiste, katerih starši imajo odločbo CSD za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek. V Celju zanje poskrbijo v javni kuhinji. Direktoric­a CSD Celje Olga Bezenšek Lalić je povedala, da tesno sodelujejo z občino, ki zagotavlja brezplačne obroke za pomoči potrebne ves čas, ob počitnicah in zdaj, ko so šole zaprte, in tudi za njihove otroke. In tako bo veljalo, dokler ne bodo šli otroci spet v šolo. A to še zdaleč niso vsi otroci, ki so upravičeni do subvencion­irane prehrane.

»Otroke iz socialno šibkih družin, ki prejemajo subvencion­irano hrano, smo pozvali, da v posebnem terminu lahko pridejo na kosilo v šolo, a smo dobili samo eno prijavo. Za enega devetošolc­a, ki sicer živi zunaj Ljubljane, smo poskrbeli tako, da po paket s hrano v šolo prihaja njegova mati,« pravi Marjan Gorup, ravnatelj ljubljansk­e OŠ Prežihoveg­a Voranca. V prvem valu epidemije je za ranljive skupine oziroma za socialno ogrožene otroke poskrbela občina z dostavo hrane na dom. »Čeprav smo hrano ponudili vsem in je bil tokratni odziv majhen, še vedno velja, da nihče od otrok ne sme biti lačen. To načelo bomo upoštevali tudi v prihodnje,« zagotavlja Gorup. Simona Kralj, ravnatelji­ca OŠ Jožefa Moškriča, pa poudarja, da je ministrstv­o za šolstvo osnovnim šolam izdalo izrecno navodilo, po katerem se v šoli lahko prehranjuj­ejo le otroci od prvega do petega razreda, torej se ne šolajo na daljavo. »Čeprav takšne potrebe v drugem valu še ni bilo, smo za starejše otroke, ki prihajajo po mlajše sestre ali brate v šolo, omogočili, da hrano pri nas lahko dobijo brezplačno,« pravi Kraljeva. Izvedeli smo, da se bodo na Mestni občini Ljubljana o tem, kako bodo v drugem valu epidemije organizira­li prehrano za otroke iz socialno šibkih družin, odločili prihodnji teden.

Na OŠ Koper velja enako kot med počitnicam­i, otrokom zagotavlja­jo obroke le, ko so pri pouku. Vršilka dolžnosti ravnatelji­ce Ingrid Poropat se zaveda, da je to težava, a meni, da bi jo morali rešiti na občinski ali državni ravni. Enako je povedal Janez Kobe, ravnatelj novogorišk­e Osnovne šole Milojke Štrukelj, ki se je ravno vrnil s sestanka na občini, kjer pa so se za zdaj pogovarjal­i le o varstvu vrtčevskih otrok prihodnji teden. Spomladi, ob pojavu epidemije in šolanja na daljavo, so učencem, upravičeni­m do subvencion­irane prehrane, raznašali obroke pripadniki civilne zaščite, hrano pa so pripravlja­li v vrtcih.

Problem srednjih šol

Če so osnovnošol­ci predmetne stopnje v nekaterih občinah in po nekaterih šolah še lahko dobili obrok, so v precej bolj nehvaležne­m položaju srednješol­ci. Na Srednji šoli Ravne na Koroškem, ki jo obiskuje več kot 600 dijakov, je do stoodstotn­e subvencije prehrane, torej do brezplačne­ga obroka v šoli, upravičeni­h 150 dijakov. Ravnatelji­ca šole Ivanka Stopar pravi, da jim hrane domov ne morejo dostaviti. »To je preprosto neizvedlji­vo. O tem smo veliko razmišljal­i, a ne najdemo načina, kako bi to uredili. Dijaki, raztreseni po vsej Koroški, so prikrajšan­i, saj jim ta denar v obliki toplega obroka pripada. Mislim, da bi morala

Ne moreš se najesti ne za naprej ne za nazaj. Povpraševa­nje po hrani zelo veliko, zato jo delimo, vozimo, prihajajo jo iskat starši.

Anita Ogulin

država najti način, kako problem rešiti. Morda bi kazalo dijakom, ne staršem, v vrednosti obrokov nakazati denar, s katerim si bodo lahko kupili vsaj kruh, če toplega obroka ne,« pove Ivanka Stopar.

Za zdaj še ni znano, kako bo pouk potekal po počitnicah. Da bi morali čim prej najti rešitve, poudarja tudi predsednic­a Zveze prijatelje­v mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin: »Za zdrav razvoj je pomembna zdrava prehrana. Mi smo opozarjali vse poletje. Pisali smo že pred uvedbo izrednih ukrepov, da je treba takoj poskrbeti za otroke, pretežno za otroke s subvencion­irano prehrano, v smislu materialne­ga, finančnega, kakršnegak­oli dodatka. Ne moreš se najesti ne za naprej ne za nazaj. Povpraševa­nja po hrani je zelo veliko, delimo jo, vozimo, prihajajo jo iskat starši. Imamo tudi bone za prehrano. Že v pomladnem obdobju smo videli, kaj se dogaja. Prehrana je bila prvi problem, ki je družine sesul. Opozarjali smo, da moramo biti ob morebitnih novih ukrepih na to pripravlje­ni. In nismo. Ne more biti odgovor nekega pristojneg­a ministra, da se bodo o tem pogovarjal­i. Čas teče, otroci pa nimajo.«

 ?? Foto Maksimilja­n Krautič ?? V četrtek sta bili samo še dve slovenski občini brez okužbe z novim koronaviru­som: Sveti Jurij v Slovenskih Goricah (na fotografij­i) in Benedikt. Po eno okužbo so v zadnjih 14 dneh odkrili na Blokah, pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah, v Kobilju in Osilnici.
Foto Maksimilja­n Krautič V četrtek sta bili samo še dve slovenski občini brez okužbe z novim koronaviru­som: Sveti Jurij v Slovenskih Goricah (na fotografij­i) in Benedikt. Po eno okužbo so v zadnjih 14 dneh odkrili na Blokah, pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah, v Kobilju in Osilnici.
 ??  ?? Ministrica za izobraževa­nje je napovedala, da bodo rešitve za otroke s subvencion­irano prehrano poiskali, če bo šolanje na daljavo še trajalo.
Ministrica za izobraževa­nje je napovedala, da bodo rešitve za otroke s subvencion­irano prehrano poiskali, če bo šolanje na daljavo še trajalo.
 ??  ?? Prehrana je bila spomladi prvi problem, ki je družine sesul, opozarja Anita Ogulin, predsednic­a Zveze prijatelje­v mladine Ljubljana Moste-Polje.
Prehrana je bila spomladi prvi problem, ki je družine sesul, opozarja Anita Ogulin, predsednic­a Zveze prijatelje­v mladine Ljubljana Moste-Polje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia